Η διπλή ήττα της κυβέρνησης

Η διπλή ήττα της κυβέρνησης

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφού είχε εξαντλήσει τα πολιτικά επιχειρήματά του προς το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, στο τέλος της ομιλίας του, σχεδόν σε απόγνωση, ο πρωθυπουργός, οργισμένος και απορών, ρητορικώς αναρωτήθηκε γιατί τα κόμματα του «Κέντρου», όπως τα ονόμασε, αρνούνται το δώρο που τους κάνει, του το γυρίζουν πίσω. Η περιβόητη απλή αναλογική, από εκλογικό σύστημα που διευρύνει τη δημοκρατία και εδραιώνει την ισοτιμία της ψήφου, είχε, εν τη ρύμη του λόγου, μετατραπεί σε «δώρο» προς τα μικρά κόμματα του Κέντρου, το συμφέρον τους να παίξουν μπάλα μαζί του στις επόμενες εκλογές απεγνωσμένα υπενθύμιζε ο κ Τσίπρας. Ματαίως, καθώς, ασυγκίνητοι από αυτή την προοπτική, λίγο πριν και οι δύο αρχηγοί είχαν υπερασπισθεί δικές τους θέσεις για μια ριζική αλλαγή του εκλογικού νόμου. Του είχαν, επίσης, υπενθυμίσει ότι, πριν από ένα χρόνο ακριβώς, τους είχε διαβεβαιώσει, σε προσωπικό επίπεδο, ότι δεν θα τους αιφνιδιάσει με εκλογές, κάτι το οποίο έκανε λίγες ημέρες μετά. Ηξερε ο κ. Τσίπρας ότι δεν επρόκειτο να αλλάξουν γνώμη, γι’ αυτό και είχε ήδη γράψει στο ίδιο χαρτί την οργισμένη τελευταία φράση της αγόρευσής του, κάτι σαν κατάρα: κάλεσε τον λαό να τους στείλει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας… Ηταν εκνευρισμένος προχθές ο κ. πρωθυπουργός. Επιτέθηκε και στον Κυριάκο Μητσοτάκη· κινούμενος εκτός ορίων ευπρέπειας, του είπε ότι ο μόνος εκσυγχρονισμός που ξέρει να κάνει είναι να απολύει δημοσίους υπαλλήλους. Επανήλθε διαλλακτικότατος και μειλίχιος σε λίγο για να του προτείνει ένα ιδιότυπο νταραβέρι: να ψηφίσει την απλή αναλογική η Νέα Δημοκρατία και να δεχτεί ο ίδιος να ανοίξουν σε αυτήν την κοινοβουλευτική περίοδο κεφάλαια συνταγματικής αναθεώρησης, ακόμη και εκεί που διαφωνεί, έτσι ώστε να απαιτείται απλή πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή για να περάσουν. Ας πούμε, μου δίνεις απλή αναλογική, σου δίνω ιδιωτικά πανεπιστήμια!

Εννοείται ότι με κανέναν δεν έκλεισε συμφωνία προχθές το βράδυ στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και όσοι ήθελαν την απλή αναλογική, δεν ήθελαν τόσο πολύ τον κ. Τσίπρα ώστε ψήφισαν «παρών». Και αυτό ήταν μεγαλύτερη ήττα κι από το ότι δεν συγκέντρωσε η κυβέρνηση τις 200 ψήφους που ήταν ο μέγας στόχος της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή