Επιστροφή στα επενδυτικά καταφύγια

Επιστροφή στα επενδυτικά καταφύγια

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επανέρχονται στο προσκήνιο τα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, καθώς ένας νέος κύκλος αναταράξεων φαίνεται να ξεκινάει στην παγκόσμια οικονομία. Η απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ενωση και οι γεωπολιτικές αναταράξεις που δημιουργεί το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, υποχρεώνουν τους διαχειριστές μεγάλων επενδυτικών σχημάτων να προτείνουν στους πελάτες τους την τοποθέτηση των κεφαλαίων σε παραδοσιακά και δοκιμασμένα επενδυτικά καταφύγια. Ταυτόχρονα, είναι εμφανή τα σημάδια επιβράδυνσης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη στην Κίνα, γεγονός που προκαλεί την πτώση του πετρελαίου και την καθίζηση βασικών μετάλλων, όπως είναι ο χαλκός και το αλουμίνιο.

Από τα πιο δημοφιλή ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, αυτόν τον καιρό, είναι κατ’ αρχάς τα δεκαετή γερμανικά και αμερικανικά ομόλογα. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, πριν από το βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016, είχε υποχωρήσει στο 0,07%, ενώ από τις 24 Ιουνίου 2016 μέχρι και σήμερα κινείται σε αρνητικό επιτόκιο. Το γεγονός συνεπάγεται ότι οι επενδυτές δεν λαμβάνουν τόκους και ουσιαστικά πληρώνουν το γερμανικό Δημόσιο για την ασφάλεια των κεφαλαίων τους. Το 10ετές αμερικανικό ομόλογο παρουσίασε σημαντική υστέρηση στην απόδοσή του το επτάμηνο του 2016, με ταυτόχρονη αύξηση της τιμής του. Σε αρνητικό έδαφος κινείται τις τελευταίες μέρες και το δεκαετές ιαπωνικό, ενώ πτώση 23,03% καταγράφεται στην απόδοση του 10ετούς καναδικού ομολόγου στο επτάμηνο του 2016, που επίσης προτείνεται από τους διεθνείς οίκους ως ένα από τα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια.

Οι ομολογιακές εκδόσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙΒ) αποτελούν επίσης δημοφιλείς επενδυτικούς προορισμούς σε περιόδους κρίσεων, λόγω της υψηλής πιστοληπτικής τους διαβάθμισης και της εγγύησης που παρέχουν όλες οι χώρες της Ευρωζώνης. Ηδη, το 10ετές ομόλογο της ΕΙΒ κινείται με αρνητική απόδοση αυτό το διάστημα σε σύγκριση με το ξεκίνημα της χρονιάς, όπου η απόδοσή του είχε διαμορφωθεί στο 0,76%.

Ανασφάλεια και αύξηση της τιμής του χρυσού

Στο μεταξύ, όσο εντείνεται η αναταραχή στις αγορές τόσο περισσότεροι επενδυτές και τραπεζίτες εμφανίζονται απρόθυμοι να αγοράσουν ή να πουλήσουν μετοχές ή επισφαλή ομόλογα. Η διάχυτη αυτή ανασφάλεια εκτιμάται ότι ενέτεινε την αναζήτηση για ασφαλείς επενδύσεις με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι τιμές του χρυσού. Ειδικότερα, το παράγωγο του χρυσού, στο επτάμηνο της φετινής χρήσης, καταγράφει ισχυρή άνοδο 24,85% και διαμορφώνεται στα 1.326 δολάρια ανά ουγγιά (κλείσιμο Τετάρτης 20 Ιουλίου 2016). Η ανησυχία που διαχέεται παγκοσμίως για τα σημάδια ύφεσης, κυρίως στην Ευρώπη, αλλά και την επιβράδυνση της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, εκτιμάται ότι μπορεί να πυροδοτήσει σειρά πολιτικών αποφάσεων για τη λήψη αυστηρότατων μέτρων, προκειμένου ν’ αντιμετωπιστεί το ότι ο πληθωρισμός συνεχίζει να κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

«Οι ασφαλείς τοποθετήσεις γίνονται βασική επιλογή επένδυσης και το χρήμα πέφτει περισσότερο εκεί από οπουδήποτε αλλού», υποστηρίζει ο John Wraith, επικεφαλής του τμήματος στρατηγικής επιτοκίων στην UBS.

Η Riskbank προειδοποίησε ότι η νομισματική πολιτική θα μπορούσε να γίνει «ακόμη πιο επεκτατική, αν αυτό είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση του στόχου για τον πληθωρισμό».

Τέλος, όπως έχει αποδειχθεί στο παρελθόν, εάν οι αγορές νιώσουν ότι οι φόβοι τους ενισχύονται, ένα ακόμη ασφαλές καταφύγιο που θα έχει την τιμητική του είναι το ελβετικό φράγκο, το οποίο έχει αποτελέσει ασφαλές λιμάνι των επενδυτικών κεφαλαίων σε πολύ δύσκολες συνθήκες στις αγορές την τελευταία δεκαετία.

Χρυσός και νορβηγική κορώνα

Στο παρελθόν ο χρυσός έχει αποδειχθεί καλή μέθοδος προστασίας σε περιπτώσεις υποτίμησης νομισμάτων, έντονων πληθωριστικών πιέσεων ή αρνητικού πληθωρισμού, πολιτικών και γεωπολιτικών εντάσεων και πετρελαϊκών κρίσεων. Ως ασφαλές καταφύγιο (safe haven), ο χρυσός συνδυάζει την ευκολία ρευστοποίησης για τους θεσμικούς και το χαρακτηριστικό της διαφοροποίησης στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Παραδοσιακά, η αντίθετη κίνηση της τιμής του χρυσού, σε πολλές περιπτώσεις, από τις αγορές μετοχών, προσφέρει στους επενδυτές μια μορφή ασφάλειας σε καταστάσεις διεθνών αναταραχών, αλλά και αντίστροφα. Στα νομίσματα κερδίζει έδαφος ως ασφαλές καταφύγιο του μέλλοντος και φαίνεται να παίρνει πολλές… ψήφους εμπιστοσύνης από τους διαχειριστές, η νορβηγική κορώνα, εξαιτίας της σταθερής πορείας της νορβηγικής οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή