Αβεβαιότητα και ανησυχία για την επόμενη ημέρα της τουρκικής οικονομίας διεθνώς

Αβεβαιότητα και ανησυχία για την επόμενη ημέρα της τουρκικής οικονομίας διεθνώς

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρατικοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών αποπειράθηκαν να κατευνάσουν τις ανησυχίες επενδυτών, αναλυτών και αγορών μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία. Αποδείχθηκαν μάταιες, πόσο μάλλον όταν υπήρξαν και οι προειδοποιήσεις διεθνών οίκων για υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας (Moody’s), καθώς και η εκτίμηση (JPMorgan) ότι επίκεινται εκροές κεφαλαίων από τα τουρκικά ομόλογα έως και 10 δισ. δολαρίων, εάν το χρέος της χώρας υποβαθμιστεί στο επίπεδο των «σκουπιδιών».

Επιπλέον, στα μέσα της εβδομάδας η S&P υποβάθμισε τις προοπτικές της δανειοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας σε «αρνητικές» από «σταθερές». Η τουρκική λίρα δέχθηκε ασφυκτικές πιέσεις ως προς το δολάριο, ο δείκτης στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης τελεί σε ελεύθερη πτώση και οι αποδόσεις των ομολόγων εκτινάσσονται.

Αμβλυνση

Η Κριστίν Λαγκάρντ, γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, σχολίασε ευμενώς τις παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας, η οποία διαθέτει απεριόριστη ρευστότητα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αποτρέποντας ένα φαινόμενο ντόμινο. Ο δε υπουργός Οικονομικών Νασί Αγκμπάλ διαβεβαίωσε τη διεθνή επενδυτική κοινότητα και τις αγορές ότι η οικονομία θα αντεπεξέλθει στο βραχείας διάρκειας σοκ του πραξικοπήματος, συνιστώντας τους να μην προβαίνουν σε μαζικές πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων. «Δεν σκεπτόμαστε αυτήν τη στιγμή πως η οικονομία χρειάζεται μέτρα στήριξης», διεμήνυσε στους Financial Times ο Νασί Αγκμπάλ.

«Σε ορίζοντα δύο ή τριών εβδομάδων όλα θα είναι καλύτερα, οι έρευνες συνεχίζονται για τους συμμετέχοντες στο πραξικόπημα και η κεντρική μας τράπεζα είναι προετοιμασμένη να παράσχει στον οικονομικό μηχανισμό ανεξάντλητα κεφάλαια». Ωστόσο, η γενικότερη κατάσταση στην Τουρκία μάλλον οξύνει παρά διασκεδάζει τις ανησυχίες. Η χώρα κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μέχρι τις 20 Οκτωβρίου, ενώ το καθεστώς του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν προβαίνει σε σαρωτικές διώξεις και φυλακίσεις αντιφρονούντων από τον δημόσιο τομέα, το δικαστικό σώμα, τον στρατό και τα πανεπιστήμια.

Αναφερόμενος, επίσης, ο Νασί Αγκμπάλ στην οικονομία, τόνισε πως τα θεμελιώδη μεγέθη της πριν και μετά το πραξικόπημα δεν μεταβλήθηκαν. Οι Financial Times παρατηρούν πως δεν είναι οι τρέχουσες ανησυχίες για την οικονομία που στέλνουν τη λίρα «στα τάρταρα» ως προς το δολάριο στα 3,0970 δολάρια, με την πρόβλεψη να φθάσει στα 3,00 δολάρια και την απόδοση των 10ετών ομολόγων στο 10,24%.

«Ο Ταγίπ Ερντογάν θα ενισχύσει την εξουσία του και η ένταση μεταξύ του κόμματός του και της αντιπολίτευσης θα κλιμακωθεί», επισημαίνει ο Πιοτρ Ματίς, αναλυτής στη Rabobank. «Οι πολιτικοί κίνδυνοι και η αβεβαιότητα επιτείνονται με τους ξένους επενδυτές να αμφιβάλλουν εάν θα παραμείνουν εκτεθειμένοι σε τουρκικά περιουσιακά στοιχεία».

Τράπεζες

Τα ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν υψηλές επενδύσεις στην Τουρκία, οπότε και η έκθεσή τους στην πολιτική ανατροπή είναι μεγάλη. Η Γαλλία και η Βρετανία βρίσκονται στις πρώτες θέσεις. Ειδικά οι γαλλικές τράπεζες έχουν επενδύσει 40 δισ. δολάρια, δηλαδή διπλάσια από τα αντίστοιχα κεφάλαια των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Ιταλίας. Η οικονομία της χώρας έχει σημάδια επιβράδυνσης. Από το τελευταίο τρίμηνο του 2014 και μετά ο ρυθμός ανάπτυξης υποσκελίζει τις εκτιμήσεις και φέτος το πρώτο τρίμηνο ανήλθε στο 4,8%, αλλά συνολικά το 2016 προβλέπεται να ανασχεθεί. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών του Bloomberg, τέλος, ενδεχομένως να διαμορφωθεί στο 3,5% και εξαιτίας της ρευστής πολιτικής κατάστασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή