Εν αναμονή των ποινών για το «Noor One»

Εν αναμονή των ποινών για το «Noor One»

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ασκήσεις ισορροπίας επιδόθηκε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά που δίκασε την πολύκροτη υπόθεση μεταφοράς δύο τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor One» τον Ιούνιο του 2014. Απέδωσε ενεργό ρόλο στη διαμετακόμιση των ναρκωτικών σε πέντε άτομα, δύο Ελληνες και τρεις αλλοδαπούς, ενώ, αντίθετα, έκρινε ενόχους για απλή συνέργεια στη μεταφορά της ηρωίνης ακόμη τρεις Ελληνες, που είχαν, κατά περίπτωση, ανάμειξη στην ιδιοκτησία και μίσθωση του πλοίου. Την ίδια τύχη είχε και ο Ιρανός που κατηγορείτο ως «συνοδός» του φορτίου των ναρκωτικών.

Αντίθετα, απήλλαξε όλους τους διωκόμενους από την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, αποκλίνοντας από την πρόταση της εισαγγελέως Μαρίας Τρουπή, η οποία τον περασμένο Απρίλιο είχε προτείνει την ενοχή «έξι» για το αδίκημα της διεύθυνσης «διεθνούς εμβέλειας» εγκληματικής οργάνωσης. Η πρόεδρος του δικαστηρίου φέρεται στην αγόρευσή της, τη Δευτέρα, να επικαλέστηκε τις μαρτυρίες και καταθέσεις των αξιωματικών του Λιμενικού που έκαναν την έρευνα, σύμφωνα με τις οποίες «εγκέφαλος» της διαμετακόμισης της ηρωίνης ήταν ο ανάπηρος Τούρκος Σερχάν Μπασκάλ, ο οποίος απεβίωσε το καλοκαίρι του 2015 στον Ερυθρό Σταυρό.

Χωρίς ελαφρυντικά

Οι πέντε πρώτοι από τους καταδικασθέντες, ανάμεσα στους οποίους ο 42χρονος εφοπλιστής Μάκης Γιαννουσάκης και ο ναυλομεσίτης Γιώργος Μπουρδούβαλης, κινδυνεύουν με ποινή ισόβιας κάθειρξης, μετά και την άρνηση του δικαστηρίου –την Πέμπτη– να τους αναγνωρίσει ελαφρυντικά. Στο στάδιο της προανάκρισης, εξάλλου, και κατά την ακροαματική διαδικασία προέκυψαν ισχυρά στοιχεία για την ενοχή τους. Στο σπίτι του Γιαννουσάκη στη Φιλοθέη, για παράδειγμα, βρέθηκε μισός τόνος ηρωίνης, ενώ ο Μπουρδούβαλης ή «κάπτεν Τζορτζ» υπεδείχθη από συγκατηγορούμενούς του ως το άτομο που διαμεσολάβησε για τη φόρτωση και μεταφορά των ναρκωτικών από τα Εμιράτα στην Ελευσίνα.

Ειδικά ο Γιαννουσάκης ευελπιστούσε σε μέτρα επιείκειας, επικαλούμενος ότι συνεργάστηκε με τις Αρχές παρέχοντας πληροφορίες για τους αλλοδαπούς παραλήπτες της ηρωίνης και γι’ αυτό βρίσκεται σε ειδικό καθεστώς «προστασίας» στις φυλακές ανηλίκων Αυλώνα αντί του Κορυδαλλού. Το αίτημά του ωστόσο, όπως και όλων των υπολοίπων απερρίφθη. Αρμόδιοι αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν ότι έχουν προκύψει τα στοιχεία των δύο τουρκικής καταγωγής Βέλγων υπηκόων που χρηματοδότησαν την αγορά και μεταφορά της ηρωίνης. Ωστόσο, υποστηρίζουν ότι η ταυτότητά τους προέκυψε χάρη σε άλλα στοιχεία της έρευνας και όχι σε αυτά που κατέδωσε ο 42χρονος εφοπλιστής.

Οι καταδικασθέντες για απλή συνέργεια Παναγιώτης Φάρος, Βασίλης Κουρούβανης και ο πρώην ποδοσφαιρικός παράγοντας Αιμίλιος Κοτσώνης, που συνδέθηκαν με την ιδιοκτησία, τη μίσθωση και την εμπορική εκμετάλλευση του «Noor One», απειλούνται με ποινές από 2 έως 12 χρόνια. Ενδέχεται μάλιστα οι καταδίκες τους να έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα.

Παράγοντες της δίκης, πάντως, σχολίαζαν στη διάρκεια της εβδομάδας ότι η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ήταν επιεικέστερη απ’ ό,τι αναμενόταν, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να ασκηθεί έφεση επί των ποινών από την εισαγγελέα της έδρας ή την Εισαγγελία Εφετών. Επικαλούνταν, ενδεικτικά, καταθέσεις στο δικαστήριο του επικεφαλής της Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά Γιώργου Κατσούλη και της ιδιοκτήτριας του πλοίου Κωνσταντίνας Αλεξανδρή και του σύζυγου της Παντελή Καλαφάτη (και οι δύο κρίθηκαν αθώοι), σύμφωνα με τις οποίες ο Κοτσώνης είχε συστήσει εταιρεία στο Ντουμπάι για τη μεταφορά των ναρκωτικών, ενώ έκανε όλες τις συμφωνίες για το «Noor One» με τον καταδικασθέντα Γιώργο Μπουρδούβαλη.

Το δικαστήριο, πάντως, έκρινε ότι είχε ρόλο απλού συνεργού στην υπόθεση. Επιπλέον, αθώωσε τα μέλη του πληρώματος και τον καπετάνιο του «Noor One» θεωρώντας ότι φόρτωσαν τα ναρκωτικά υπό καθεστώς απειλής. Οι οριστικές ποινές θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή