Η Αθήνα ετοιμάζει έκθεση για χαλάρωση των στόχων

Η Αθήνα ετοιμάζει έκθεση για χαλάρωση των στόχων

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκθεση, με την οποία θα στοιχειοθετείται το αίτημα της κυβέρνησης για μείωση των δημοσιονομικών στόχων από το 2018 και μετά, προετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο τον Σεπτέμβριο που θα επιστρέψουν οι επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα να συζητηθεί το θέμα ευελπιστώντας σε θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων για την κυβέρνηση. Πάντως, τα μηνύματα που λαμβάνει το οικονομικό επιτελείο δεν είναι θετικά προς το παρόν, με τελευταίο αυτό που κόμισε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, παροτρύνοντας την κυβέρνηση να μην ανοίξει τώρα το θέμα δημιουργώντας ένα επιπλέον πρόβλημα στην Ευρώπη που αυτή τη στιγμή καλείται να διαχειριστεί το Brexit και την κρίση στον ιταλικό τραπεζικό τομέα.

Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια. Αντιθέτως, στο υπουργείο Οικονομικών εργάζονται με στόχο έως τα τέλη Αυγούστου να έχουν κατορθώσει να τεκμηριώσουν το γιατί δεν προκαλείται πρόβλημα στις χώρες της Ευρωζώνης από τη χαλάρωση των στόχων μετά το 2018. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το οικονομικό επιτελείο θέλει να αποδείξει με νούμερα ότι μια μείωση του στόχου από το 3,5% του ΑΕΠ στα επίπεδα του 2%-3% του ΑΕΠ κατ’ έτος, από το 2018 και για τα επόμενα 4 με 6 χρόνια, δεν δημιουργεί πρόβλημα στις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας. Δηλαδή, ακόμα και με μια τέτοια χαλάρωση, οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα παραμείνουν σε χαμηλότερα του 15% του ΑΕΠ επίπεδα (είναι το σημείο πάνω από το οποίο θα αποφασίζονται επιπλέον μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους) και κατ’ επέκταση οι χώρες της Ευρωζώνης δεν θα χρειαστεί να λάβουν μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Η στοιχειοθέτηση αυτού του επιχειρήματος γίνεται τώρα. Στόχος είναι στις αρχές Σεπτεμβρίου που θα επιστρέψουν οι επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα να παρουσιαστεί η σχετική έκθεση του υπουργείου Οικονομικών και να συμφωνηθεί η χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων, ώστε να κατατεθεί και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Επίδομα αλληλεγγύης

Ενα άλλο «αγκάθι» που καθυστερεί την κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου είναι η χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Το Μεσοπρόθεσμο θα περιλαμβάνει την καταβολή του εν λόγω επιδόματος, αλλά η τρόικα υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν οι πόροι ύψους 900 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότησή του, καλώντας την κυβέρνηση να προσδιορίσει με σαφήνεια τον τρόπο κάλυψης της συγκεκριμένης δράσης. Στο οικονομικό επιτελείο υποστηρίζουν ότι το μέτρο θα χρηματοδοτηθεί από τη «δημοσιονομική άνωση».

Δηλαδή, την καλύτερη επίδοση του προϋπολογισμού εξαιτίας της βελτίωσης της οικονομίας, ενώ επικαλούνται και τα στοιχεία για την καλή πορεία των εσόδων στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Παράλληλα, για τη χρηματοδότηση του επιδόματος θα αξιοποιηθούν και οι εξοικονομήσεις που θα προκύψουν από την επισκόπηση των κρατικών δαπανών (spending review) που ξεκινάει τον Σεπτέμβριο. Πέραν αυτών των «μετώπων» με τους δανειστές, η κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις επόμενες ημέρες στο εσωτερικό άλλα τρία μέτωπα:

1. Αντισταθμιστικά μέτρα για τις περικοπές στο ΕΚΑΣ: Στο οικονομικό επιτελείο διαπιστώνουν ότι πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να καλύψουν τις απώλειες που έχουν υποστεί οι δικαιούχοι. Το κονδύλι που θα περικοπεί έως το τέλος του 2018 υπολογίζεται σε 900 εκατ. ευρώ και, όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη, είναι αδύνατον να καλυφθεί ολόκληρο. Επίσης, είναι σχεδόν αδύνατο να καλυφθεί με χρηματική ενίσχυση.

2. «Κρίση ΕΝΦΙΑ»: Στο οικονομικό επιτελείο ανησυχούν ότι με την αποστολή των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ θα προκύψει «κρίση», η οποία θα είναι δύσκολα διαχειρίσιμη. Η «κρίση» αναμένεται να προέλθει από τον συμπληρωματικό φόρο, καθώς μετά τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 200.000 ευρώ από 300.000 ευρώ, την αύξηση των φορολογικών συντελεστών και την ένταξη για πρώτη φορά των αγροτεμαχίων στον φόρο, εκτιμάται ότι περίπου 600.000 φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν ιδιαιτέρως αυξημένο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με αυτόν που πλήρωναν τα προηγούμενα χρόνια. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις υπολογίζεται ότι οι αυξήσεις των επιβαρύνσεων θα φθάσουν έως και το 450%. Σε κάθε περίπτωση, στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να έχει αναρτήσει όλα τα εκκαθαριστικά σημειώματα του φόρου έως τα τέλη Ιουλίου για να ξεκινήσει η αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ από τον Αύγουστο.

3. Αναμόρφωση ειδικών μισθολογίων: Το οικονομικό επιτελείο ξεκινάει τις σχετικές διαδικασίες, με στελέχη του να ξεκαθαρίζουν ότι οι όποιες αλλαγές θα έχουν «ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα». Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι κάποιοι θα υποστούν απώλειες και κάποιοι (οι υπάλληλοι σε θέσεις ευθύνης) θα δουν τις αμοιβές τους να αυξάνονται.

Απομένουν 14 προαπαιτούμενα για τη δόση

Μόλις ένα από τα δεκαπέντε προαπαιτούμενα μέτρα για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ έχει υλοποιήσει προς το παρόν η κυβέρνηση. Η δράση που θεωρείται ότι έχει ολοκληρωθεί αφορά την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ, ενώ απομένουν σημαντικά μέτρα στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων και στον τομέα της ενέργειας, που θα πρέπει να προχωρήσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές τις ημέρες οι συνομιλίες μεταξύ Αθήνας και δανειστών έχουν επικεντρωθεί στην «ονοματολογία». Δηλαδή, στη στελέχωση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και του εποπτικού συμβουλίου του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων.

Και τα δύο θέματα θεωρούνται πολύ σημαντικά. Η μεν στελέχωση του ΤΧΣ θα διευκολύνει τις διαδικασίες για τις αλλαγές στον τραπεζικό κλάδο που πρέπει να συντελεστούν. Η δε σύσταση του εποπτικού συμβουλίου του νέου υπερταμείου θα ανοίξει τον δρόμο για τον ορισμό των μελών του συμβουλίου διοικητών, αλλά και για τη δημιουργία του εσωτερικού κανονισμού του νέου υπερταμείου.

Παράλληλα, υπό συζήτηση είναι ακόμα και το θέμα της νομικής προστασίας των εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ. Θέμα που αποτέλεσε «αγκάθι» για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή