Οδεύουν διχασμένα προς τη συνένωση

Οδεύουν διχασμένα προς τη συνένωση

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα δύσκολα για το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι τώρα αρχίζουν, καθώς μετά τη δημοσιοποίηση του κειμένου της συμφωνίας τους, η κ. Φώφη Γεννηματά και ο κ. Στ. Θεοδωράκης θα κληθούν να συναποφασίσουν τον τρόπο που τα κόμματά τους θα συνενωθούν υπό έναν νέο αρχηγό. Τα μέλη της επιτροπής διαλόγου που διαπραγματεύτηκαν επί τρίμηνο τις κοινές θέσεις ΠΑΣΟΚ -Ποταμιού εκτιμούν, βέβαια, ότι θα είναι πολύ δύσκολο στο εξής ένας εκ των δύο αρχηγών να τορπιλίσει την προοπτική της σύμπραξης, καθώς θα χρεωθεί πολιτικά και το κόστος. Ωστόσο, οι δυσκολίες για να στεφθεί με επιτυχία το πολυσυζητημένο εγχείρημα μάλλον είναι περισσότερες από όσες έχουν ήδη αναδειχθεί.

Η σημαντικότερη αφορά τον ίδιο τον πολιτικό προσανατολισμό του νέου φορέα. Οπως επιβεβαιώθηκε ακόμη και στην ψηφοφορία της απλής αναλογικής, και τα δύο κόμματα είναι βαθιά διχασμένα. Κάποιοι βουλευτές τους θεωρούν αυτοκτονική την εικόνα πλήρους στήριξης που συχνά δίνουν στην προοπτική ανάληψης της εξουσίας από τη Ν.Δ. και κάποιοι άλλοι θεωρούν αδιανόητη οποιαδήποτε σύμπλευσή τους –ακόμη και μελλοντική– με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ήταν τυχαία η αναφορά της κ. Γεννηματά στους βουλευτές της ότι «όσοι ονειρεύονται να γίνουν υπουργοί του Τσίπρα ή του Μητσοτάκη, με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη τσόντα, να φροντίσουν έγκαιρα να χωρέσουν και στα ψηφοδέλτιά τους».

Ούτε ασφαλώς τυχαίο ήταν στο Ποτάμι ότι οι κ. Σπ. Λυκούδης, Σπ. Δανέλλης και Γρ. Ψαριανός είπαν «παρών» και δεν καταψήφισαν την κατάργηση του μπόνους, συντασσόμενοι έτσι με την κεντρική γραμμή του ΠΑΣΟΚ και όχι του Ποταμιού. Θέλησαν να στείλουν ένα μήνυμα στον κ. Στ. Θεοδωράκη ότι η σύμπραξη των δύο κομμάτων είναι πλέον μονόδρομος και ότι δεν θα τον στηρίξουν σε τυχόν υπαναχώρησή του. Πόσο μάλλον όταν δημοσκοπικά το Ποτάμι έχει καθηλωθεί σε ποσοστά που δεν του εξασφαλίζουν την επανείσοδό του στη Βουλή.

Υποψήφιοι αρχηγοί

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, ουδείς μπορεί σήμερα να προβλέψει πόσοι και ποιοι θα διεκδικήσουν την αρχηγία του νέου φορέα στις ανοιχτές κάλπες, που όλα δείχνουν ότι θα στηθούν περί τον Νοέμβριο. Οι βουλές του Γ. Παπανδρέου παραμένουν άγνωστες κι αν επιχειρήσει να εμπλακεί στη διαδικασία, η αντίδραση του κ. Ευ. Βενιζέλου είναι δεδομένη. Αγνωστο παραμένει και τι θα πράξει ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης, που έχει ερείσματα στη βάση του ΠΑΣΟΚ, ενώ κανείς δεν αποκλείει, αν το εγχείρημα αποκτήσει επικοινωνιακή δυναμική, να προκύψουν και υποψηφιότητες-εκπλήξεις, πέραν των κ. Γ. Καμίνη και Γ. Στουρνάρα που αυτοεξαιρέθηκαν.

Η συνένωση του Ποταμιού με το ΠΑΣΟΚ έχει –τέλος– και «τεχνικά» εμπόδια να υπερνικήσει, με κυριότερο να βρεθεί κάποια λύση στα χρέη της Χαρ. Τρικούπη. Αλλά όπως προαναφέρθηκε, ο κύβος ερρίφθη και οι δύο αρχηγοί θα κληθούν, θέλοντας και μη, να καθίσουν σύντομα σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων ώστε να προβούν σε σειρά υποχωρήσεων για να συναποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους. Τούτο, δε, αφορά πρωτίστως τον κ. Θεοδωράκη, ο οποίος, ενώ διακηρύσσει την ανάγκη της συνένωσης, μοιάζει να πιστεύει και σήμερα ότι το κόμμα του θα μπορούσε να ανακάμψει και μόνο του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή