Λίγες ώρες μετά την απόπειρα, «έπεσε» το πάρκο στο Γκεζί

Λίγες ώρες μετά την απόπειρα, «έπεσε» το πάρκο στο Γκεζί

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια απροσδόκητη πρωτοβουλία αναλαμβάνει η τουρκική κυβέρνηση τη στιγμή που ο αντίκτυπος της απόπειρας του στρατιωτικού πραξικοπήματος παίρνει νέες διαστάσεις. Με εντολή της κυβέρνησης, οι κεμαλιστές στρατηγοί και ναύαρχοι που απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντά τους την περίοδο 2009-2013 επιστρέφουν στις θέσεις τους.

Συγκεκριμένα, η «Κ» πληροφορείται ότι εκατοντάδες στρατηγοί, ναύαρχοι και αξιωματικοί του στρατού που απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντά τους, στο πλαίσιο της εκδίκασης των υποθέσεων «Βαριοπούλα» και Εργκένεκον, πλέον λαμβάνουν εντολές και οδηγίες για να επιστρέψουν αμέσως στις θέσεις τους. Κάποιοι στρατηγοί παίρνουν προαγωγή και αναλαμβάνουν κρίσιμης σημασίας πόστα. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για μέλη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, τα οποία την περίοδο 2009-2013 οδηγήθηκαν στις φυλακές. Κάποιοι καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης άνω των 15 ετών. Η επιστροφή των κεμαλιστών στρατηγών έχει ξεκινήσει στο πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας. Παρόμοιες εξελίξεις αναμένονται και στα άλλα σώματα του στρατού.

Την ίδια ώρα, εντατικοποιείται η αναζήτηση της κυβέρνησης για νέους χώρους κράτησης των πραξικοπηματιών. Επίσης, δημιουργούνται νέοι χώροι για τα δικαστήρια, τα οποία θα μελετήσουν τους φακέλους τους.

Η κυβέρνηση επιθυμεί να ξεκινήσουν οι δίκες όσο γίνεται νωρίτερα. Η αποτυχημένη, αιματηρή απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία αφήνει πίσω της μια κοινωνία σε πόλωση και έχει δρομολογήσει την εξάπλωση μιας άκρως επικίνδυνης κοινωνικοπολιτικής δυναμικής, η οποία αναμένεται να επηρεάσει τόσο την Τουρκία όσο και ολόκληρη την περιοχή. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα έκτακτα μέτρα τα οποία έχει επιβάλει έχουν στόχο αποκλειστικά την αντιμετώπιση της επίθεσης που δέχεται η Τουρκία από το κίνημα Γκιουλέν, αλλά και τις διάφορες ξένες δυνάμεις που το υποστηρίζουν. Αυτή η εξήγηση δεν πείθει την αντιπολίτευση, αλλά ούτε και μεγάλο τμήμα της κοινωνίας, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Η τουρκική κυβέρνηση και οι υποστηρικτές της δεν συμφωνούν με την άποψη ότι το εμφυλιακό κλίμα που καλλιεργείται στη μετα-πραξικοπηματική εποχή θα οδηγήσει τη χώρα σε περιπέτειες. Από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ και τα υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης έχουν επανειλημμένα προσπαθήσει να καθησυχάσουν την τουρκική κοινωνία. Οι ίδιοι τονίζουν ότι το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης έχει δρομολογηθεί για να αντιμετωπιστεί η μεγάλη ανταρσία στους κόλπους του τουρκικού κρατικού μηχανισμού. Την ίδια στιγμή, οι κυβερνητικοί κύκλοι προειδοποιούν ότι η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μεγάλη επίθεση, πίσω από την οποία κρύβονται ξένες δυνάμεις.

Ανησυχία

Η κυοφορούμενη αντιδυτική, αντιαμερικανική ρητορική βρίσκει αδιάφορα μεγάλα τμήματα της τουρκικής κοινωνίας, τα οποία όμως δεν κρύβουν την ανησυχία τους απέναντι στις αυταρχικές τάσεις του πρόεδρου Ερντογάν και των υποστηρικτών του. Το γεγονός ότι λίγες μόλις ώρες μετά το πραξικόπημα ο κ. Ερντογάν αποφάσισε την κατεδάφιση του μητροπολιτικού πάρκου στο Γκεζί, για τη διάσωση του οποίου χιλιάδες πολίτες είχαν ξεχυθεί στους δρόμους διαδηλώνοντας λίγα χρόνια πριν, και το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι εξελίξεις που έχουν θορυβήσει τα τμήματα της κοινωνίας που στρέφονται κατά της κυβέρνησης του ΑΚΡ.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο αντιπολιτευόμενος διανοούμενος Αϊντίν Ενγκίν προειδοποιεί ότι «η Τουρκία έχει την ιστορική εμπειρία των στρατιωτικών καθεστώτων. Ωστόσο, οι κουρδικές επαρχίες είναι αυτές που έχουν βιώσει τις δραματικές επιπτώσεις των καθεστώτων εκτάκτου ανάγκης». Ο κ. Αϊντίν τονίζει ότι αυτό το καθεστώς έχει φέρει μεγάλες καταστροφές στο ανατολικό κομμάτι της χώρας και επισημαίνει ότι το νέο καθεστώς εκτάκτου ανάγκης της κυβέρνησης του ΑΚΡ δεν φαίνεται να έχει μεγάλες διαφορές από το στρατιωτικό καθεστώς που θα επέβαλλαν οι πραξικοπηματίες, καθώς από την νύχτα της Τετάρτης, οι βασικές ατομικές ελευθερίες έχουν δεχθεί ένα μεγάλο πλήγμα σε ολόκληρη την Τουρκία. «Γλιτώσαμε από ένα πραξικόπημα για να μας βρει ένα άλλο», είναι το καταληκτικό συμπέρασμα του κ. Ενγκίν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή