Ενας γρίφος που παραμένει άλυτος

Ενας γρίφος που παραμένει άλυτος

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προσπάθεια διάσωσης του Μαρινόπουλου, με την ανάληψη ενός μεγάλου μέρους του δικτύου της από τον Σκλαβενίτη, δεν φαίνεται να προχωράει, καθώς οι δύο πλευρές έχουν διαφορετικό σχέδιο στο μυαλό τους για το μέλλον του δικτύου της μεγαλύτερης ελληνικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η πλευρά της εταιρείας Μαρινόπουλος θα επιθυμούσε να διαθέσει ολόκληρο το δίκτυό της –κάπου 385 καταστήματα– χωρίς να υπάρξει «τεμαχισμός» του σε ειδική εκκαθάριση. Αυτή η λύση πιστεύουν ότι δεν θα λειτουργήσει.

Για άλλους λόγους, τη λύση αυτή απορρίπτουν και οι ανταγωνιστές του Μαρινόπουλου που θα ήταν υποψήφιοι αγοραστές αυτών των καταστημάτων, καθώς θεωρούν ότι είναι προτιμότερο να πτωχεύσει η εταιρεία και να πάρουν τα σημεία πώλησης χωρίς βάρη. Ο Σκλαβενίτης, από την πλευρά του, φαίνεται να είναι αρνητικός στο ενδεχόμενο ενός γιγάντιου δανεισμού που μπορεί να φτάσει τα 350 εκατ. για ένα δίκτυο που θα χρειασθεί μεγάλη προσπάθεια για να αναταχθεί.

Και ενώ τα καταστήματα της αλυσίδας, που έχει πληγεί θανάσιμα, ξεμένουν από είδη, καθώς όσοι προμηθευτές έχουν μείνει πιστοί τροφοδοτούν μόνον έναντι ρευστού, στα καταστήματα του Μαρινόπουλου διατίθενται πολλά προϊόντα έναντι μεγάλων εκπτώσεων. «Αν αργήσουμε, κινδυνεύουμε να μείνουμε με μία στοίβα από μισθωτήρια συμβόλαια σημείων πώλησης», παρατηρούσαν στην «Κ» πηγές κοντά στις συζητήσεις.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικές πηγές, κυβέρνηση και τράπεζες αναζητούν και «λύσεις» από το εξωτερικό (Γαλλία, Ιταλία), βλέποντας εκεί ένα πιθανό αδιέξοδο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι αυτό των προμηθευτών, για το οποίο οι τράπεζες θα ήθελαν –όπως και οι υποψήφιοι αγοραστές– «κούρεμα» της τάξης του 40% (περίπου 220 εκατ.). Οι προμηθευτές είναι διχασμένοι ως προς το πώς θα αντιμετωπίσουν μια τέτοια πρόταση.

Κρίσιμο ζήτημα παραμένει το χρέος του Μαρινόπουλου έναντι του παλιού της μετόχου, της Carrefour. Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που τέθηκαν υπ’ όψιν της «Κ», ο συνολικός «ζωντανός» δανεισμός της γαλλικής εταιρείας έναντι της αλυσίδας Μαρινόπουλος προσεγγίζει τα 171 εκατ. μαζί με τους τόκους. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διαπραγμάτευση για το ποσό αυτό, που είχε δανείσει ο πρώην μέτοχος στην εταιρεία των Ελλήνων συνεταίρων του, για να «βγει» από την εταιρεία το 2012. Στο χρονικό αυτό σημείο η πραγματική οικονομική κατάσταση της αλυσίδας ήταν χειρότερη από αυτήν που αποτύπωναν οι λογιστικές της καταστάσεις και τα επίσημα δημοσιευμένα αποτελέσματά της. Οσοι επιδιώκουν λύση με βάση το άρθρο 106 του Πτωχευτικού Κώδικα στον Μαρινόπουλο για τη διάσωσή του με ταυτόχρονο «κούρεμα» ίσως χρειασθούν το χρέος της έναντι των Γάλλων. Αν οι Γάλλοι ρίξουν το βάρος τους υπέρ του σχεδίου σωτηρίας του δικτύου, ως ο μεγαλύτερος πιστωτής, θα συμβάλουν στη διαμόρφωση του ποσοστού 60% που απαιτείται, κάτι που εκτιμάται ότι δεν θα κάνουν εντελώς δωρεάν.

Μαζί με την εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Helens, συγκεντρώνουν ένα ποσό απαιτήσεων που προσεγγίζει τα 300 εκατ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ούτε με την εταιρεία συμφερόντων του Κατάρ έχει βρεθεί ακόμα κοινός τόπος. Αντίθετα, τέτοιος παρονομαστής, για την αναδιάρθρωση του χρέους, έχει βρεθεί με την εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Πανγαία. Πάντως, τραπεζικές πηγές επέμεναν ότι, για να προχωρήσει οποιαδήποτε συμφωνία, θα έπρεπε και η οικογένεια Μαρινόπουλου να βάλει κεφάλαια στο εγχείρημα αν επιθυμεί να αποτελεί μέρος του. Να σημειωθεί ότι στην προηγούμενη απόπειρα συνεργασίας με την εταιρεία Σκλαβενίτης, οι δύο πλευρές επέμεναν να έχουν μέλη Δ.Σ. στην εταιρεία της άλλης πλευράς, κάτι που η επιτροπή ανταγωνισμού είχε ξεκαθαρίσει ότι «δεν γίνεται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή