Tο Ι.Κ. ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση στο Άνσμπαχ

Tο Ι.Κ. ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση στο Άνσμπαχ

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ευθύνη για την επίθεση που πραγματοποίησε ένας 27χρονος Σύρος, του οποίου η αίτηση ασύλου είχε απορριφθεί πριν από ένα χρόνο, έξω από ένα φεστιβάλ μουσικής στην πόλη Άνσμπαχ της Γερμανίας ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

«Εκτέλεσε την επιχείρηση ανταποκρινομενος στις εκκλήσεις για να μπουν στο στόχαστρο οι χώρες του συνασπισμού που μάχονται το Ισλαμικό Κράτος», αναφέρεται στην ανακοίνωση της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ο νεαρός σκοτώθηκε χθες, Κυριακή, όταν μια βόμβα που έφερε πάνω του εξερράγη , είπε αξιωματούχος της Βαυαρίας σε συνέντευξη τύπου, σύμφωνα με ιστότοπο νωρίς σήμερα το πρωί. Ήταν το μοναδικό θύμα, ενώ τουλάχιστον δώδεκα άτομα τραυματίστηκαν.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιοάχιμ Χέρμαν είπε ότι ο νεαρός άντρας είχε κάνει δύο απόπειρες αυτοκτονίας προηγουμένως, κάνοντας λόγο για «γνήσια ισλαμιστική επίθεση αυτοκτονίας». «Πρέπει να δούμε ότι μεταξύ των πολλών προσφύγων με τη θλιβερή μοίρα έρχονται και άνθρωποι στη χώρα μας ή έχουν έρθει ήδη, οι οποίοι αποτελούν έναν πραγματικό κίνδυνο για τη χώρα μας», δήλωσε. Συνολικά, δώδεκα άτομα τραυματίστηκαν στην έκρηξη.

Ο Χέρμαν είπε ότι προφανώς δεν του είχε επιτραπεί η είσοδος στο φεστιβάλ της Άνσμπαχ λίγο πριν την έκρηξη. Ο χώρος του φεστιβάλ εκκενώθηκε από τα 2.000 άτομα που το παρακολουθούσαν, είπε η αστυνομία.

Αρχικά οι πληροφορίες ανέφεραν πως η έκρηξη μπορεί να οφείλονταν σε διαρροή αερίου.

Η αστυνομία είπε ότι η έκρηξη – που σημειώθηκε σε εστιατόριο, σύμφωνα με τα ΜΜΕ – έγινε γύρω στις 10:12 μ.μ. τοπικής ώρας (11:12 μ.μ. ώρα Ελλάδας) χθες.

Βαυαρός ανώτατος αξιωματούχος ασφαλείας ανέφερε ότι ο δράστης είχε λάβει άσυλο από τη Βουλγαρία. Η αστυνομία ανέφερε ότι ο Σύρος βομβιστής είχε πληγές από τον πόλεμο και είχε καταγωγή από το Χαλέπι, ενώ επιβεβαιώνεται ότι υπέφερε συχνά από καταθλιπτικά επεισόδια.

Οι αρχές ερευνούν την πιθανότητα να υπήρχαν υπήρχαν συνεργοί.

Στο κινητό του βομβιστή βρέθηκε βίντεο που απειλούσε για τρομοκρατική επίθεση στην αραβική γλώσσα, ενώ ο ίδιος είχε εκφράσει πίστη στον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με το Βαυαρό υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος τόνισε ότι πλέον πρόκειται ξεκάθαρα για τρομοκρατική επίθεση. Στο παρελθόν, ο ίδιος και ένα δεύτερο άτομο είχαν καταθέσει καταγγελία ενάντια σε τρίτο πρόσωπο το οποίο κατηγόρησαν ως μέλος της Χεζμπολάχ.

Μέχρι στιγμής η έρευνα έχει αποκαλύψει ότι ο δράστης διατηρούσε έξι λογαριασμούς στο Facebook και ο ένας εξ αυτών είχε ψευδή προσωπικά στοιχεία.

Ερωτηματικά δημιουργεί το γεγονός ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας είχε υλικά για να φτιάξει τουλάχιστον ακόμη μία βόμβα, ενώ τη στιγμή της επίθεσης έφερε επάνω του ένα ρολό με νομίσματα των 50 ευρώ.

Είναι το τέταρτο επεισόδιο βίας στη Γερμανία σε μια εβδομάδα και ξετυλίχθηκε ενώ η χώρα βρίσκεται ακόμα σε κατάσταση σοκ μετά από το φόνο 9 ατόμων από έναν 18χρονο Ιρανο-Γερμανό οπλοφόρο στο Μόναχο την Παρασκευή.

Νωρίτερα χθες, ένας 21χρονος Σύρος πρόσφυγας συνελήφθηκε αφού σκότωσε μια έγκυο με μασέτα στο Ρόιτλινγκεν, κοντά στη Στουτγάρδη.

Την περασμένη Δευτέρα (18/7), ένας πρόσφυγας από το Πακιστάν χρησιμοποίησε τσεκούρι για να τραυματίσει πέντε άτομα κοντά στο Βίρτσμπουργκ, στη νότια Γερμανία επίσης, προτού σκοτωθεί από τα πυρά αστυνομικών.

«Να μη συνδέονται τα περιστατικά με το προσφυγικό ζήτημα»

Συγκλονισμένη από τα χθεσινά περιστατικά βίας στο 'Ανσμπαχ και στο Ρόιτλινγκεν δήλωσε  νωρίτερα η γερμανική κυβέρνηση μέσω της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου, Ουλρίκε Ντέμερ, η οποία κάλεσε όλους να αναμένουν τα αποτελέσματα των ερευνών σχετικά με τα κίνητρα του δράστη. Ζήτησε δε να μην συνδέονται τα περιστατικά με το προσφυγικό ζήτημα.

Η Ντέμερ υπενθύμισε ότι «οι περισσότεροι τρομοκράτες που πραγματοποίησαν το τελευταίο διάστημα επιθέσεις στην Ευρώπη δεν ήταν πρόσφυγες», για να προσθέσει ότι αυτό συνάδει και με το συμπέρασμα ερευνών, ότι ο κίνδυνος τρομοκρατίας ούτε αυξάνεται ούτε μειώνεται από την παρουσία των προσφύγων.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας έχει διατάξει την αυξημένη παρουσία της αστυνομίας σε αεροδρόμια, σταθμούς τρένων και σύνορα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή