Αφιέρωμα: Σπορ θαλάσσης και αέρος 2

Αφιέρωμα: Σπορ θαλάσσης και αέρος 2

12' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

WINDSURFING ΜΕ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΣΤΑ ΠΑΝΙΑ ΣΟΥ

Η ιδέα που είχαν κάποιοι ιστιοπλόοι στα ’60s να βάλουν πάνω σε μια σανίδα του surf ένα πανί έκανε με αφετηρία τον Ειρηνικό το γύρο του κόσμου. Στην Ελλάδα ο «ιός» του αθλήματος μεταδόθηκε στα ’70s από Γερμανούς τουρίστες και μέσα σε πέντε χρόνια τα ανεμοδαρμένα νησιά έγιναν εκκολαπτήρια πρωταθλητών, καθώς έχουν ένα μοναδικό ατού: το μελτέμι, τον βόρειο άνεμο που πνέει στο Αιγαίο τα καλοκαίρια και γίνεται «καύσιμο» για την περιπέτεια στα κύματα. Το επίπεδο στη χώρα μας είναι πολύ υψηλό και οι λάτρεις του σπορ μπορούν να προπονούνται 12 μήνες το χρόνο, ενώ οι αθλητές συναγωνίζονται επάξια τους καλύτερους του κόσμου. Οι γνώστες λένε ότι, «αν σηκώσεις μία φορά το πανί, αποκλείεται να σταματήσεις».  

Η συμβουλή του ειδικού. Μιλήσαμε με τον Γιώργο Φράγκο, πρωταθλητή στην Ολυμπιακή κατηγορία του windsurfing και μέλος της εθνικής ομάδας. Τα καλοκαίρια διδάσκει στο αθλητικό κέντρο «Wesurfin’» στο Κυπρί της Ανδρου.

Σε ποιους απευθύνεται; Σε όλες τις ηλικίες, από 6 μέχρι 70 ετών. Δεν χρειάζεται να είστε γυμνασμένοι για να ξεκινήσετε, δεν απαιτείται δύναμη, αλλά σωστή τεχνική και υπομονή. Για να καταφέρετε να σηκωθείτε, ρίχνετε το σώμα αντίθετα από το πανί και ξεκινάτε, αρκεί να υπάρχει σωστή κατανομή του βάρους – κάτι που μπορείτε να το πετύχετε από το πρώτο μάθημα. Η προπόνηση γίνεται με σκάφη για αρχάριους, δηλαδή μεγάλη σανίδα και μικρό πανί. Στη συνέχεια επιλέγετε το είδος που προτιμάτε, όπως, για παράδειγμα, το «freeride», που δεν έχει πολλές φιγούρες.

Πόσο κοστίζει το πρώτο μάθημα; Μια ενδεικτική τιμή για ατομικό μάθημα είναι περίπου 20 ευρώ, ενώ το μάθημα σε γκρουπ κοστίζει περίπου 15 ευρώ – συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού και στις δύο περιπτώσεις.

Ποιο είναι το κόστος ενός κύκλου μαθημάτων; Χρειάζονται περίπου 10 μαθήματα για να μπορείτε να φεύγετε και να επιστρέφετε στην ακτή χωρίς την καθοδήγηση του δασκάλου. Ομως, μπορείτε από το πρώτο μάθημα να ευχαριστηθείτε τη βόλτα χωρίς πολλές βουτιές. Ενα πλήρες πακέτο μαθημάτων κοστίζει περίπου 200 ευρώ.

Κόστος ενοικίασης εξοπλισμού. Το κόστος για ανεξάρτητη ενοικίαση εξοπλισμού ανέρχεται στα 15 ευρώ την ώρα.

Πρέπει να αγοράσω εξοπλισμό; Αν πρόκειται να κάνετε περισσότερες από 20 φορές το χρόνο, προφανώς και η αγορά σας συμφέρει. Η μέση τιμή υπολογίζεται γύρω στα 1.000 ευρώ και αφορά στην αγορά πλήρους, καινούργιου εξοπλισμού, δηλαδή σανίδα, πανί, γάντζο και στολή.

Υγεία και ασφάλεια. Χρησιμοποιείτε πάντα σωσίβια, ένα φουσκωτό σκάφος ακολουθεί στα ανοιχτά τους μαθητευομένους, διότι το σπορ μπορεί να είναι εύκολο, αλλά πρέπει να γίνεται κάτω από υπεύθυνα μάτια.

Τα καλύτερα μέρη για windsurfing στην Ελλάδα. Από τη Μεσακτή της Ικαρίας έως τη Βασιλική της Λευκάδας, από το Κυπρί της Ανδρου έως την Πούντα της Πάρου, από το Ψαλίδι στην Κω μέχρι τον Κουρεμένο στη Σητεία της Κρήτης, οι ελληνικές θάλασσες είναι μια απέραντη πίστα για speed (ταχύτητα), freestyle (μανούβρες στον αέρα), wave (σερφ σε ψηλά κύματα), slalom (αγώνες ταχύτητας με ελιγμούς στις σημαδούρες), raceboard (ταχύτητα και τακτική). Πολλοί προτιμούν την Ελλάδα από άλλους προορισμούς, όπως η Μάλτα, η Αίγυπτος, η Τουρκία και η Ισπανία, γιατί εδώ οι άνεμοι έχουν ένταση, σταθερότητα και δεν υπάρχουν φυσικά εμπόδια στη θάλασσα.

Τα καλύτερα μέρη για windsurfing στην Αττική. Η παραλία του Αγίου Νικολάου στη Λούτσα, ο Σχινιάς και η Ανάβυσσος, και τα τρία με πολλά και καλά οργανωμένα κέντρα θαλάσσιων σπορ και με ναυαγοσώστες.


KITESURFING ΧΑΜΗΛΕΣ… ΠΤΗΣΕΙΣ

Αφιέρωμα: Σπορ θαλάσσης και αέρος 2-1By Zacharis Dimitriadis / Red Bull Content Pool

Οχι, δεν είναι Καθαρά Δευτέρα ούτε πολύχρωμοι χαρταετοί αυτά που βλέπετε να διασχίζουν με χάρη τον ουρανό. Με μια πιο προσεκτική ματιά θα διακρίνετε έμπειρους σέρφερ να οδηγούν επιδέξια τις σανίδες τους, που λάμπουν στην επιφάνεια της θάλασσας. Το μοδάτο extreme sport εμφανίστηκε στον ελληνικό ορίζοντα στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν μια ομάδα σέρφερ δοκίμασε αυτό το εντυπωσιακό καλιφορνέζικο χόμπι. Χρειάστηκε μερικά χρόνια πριν απογειωθεί, το 2007-2008, όταν ο εξοπλισμός έγινε πιο ασφαλής και πιο εύκολος στο χειρισμό. Η Ελλάδα είναι ένα από τα καλύτερα μέρη παγκοσμίως για kitesurfing, καθώς οι συνθήκες είναι ιδανικές σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Πλέον, τα κέντρα θαλάσσιων σπορ το έχουν συμπεριλάβει στις υπηρεσίες τους, παρέχοντας μαθήματα και ενοικίαση εξοπλισμού.

Η συμβουλή του ειδικού. Μιλήσαμε με τη Φανή από το «KiteinAthens», όπου μπορείτε να κάνετε μαθήματα, να αγοράσετε ποιοτικό εξοπλισμό και να μάθετε πολύτιμες πληροφορίες για το άθλημα στην Ελλάδα.

Σε ποιους απευθύνεται; Οποιοσδήποτε μπορεί να δοκιμάσει, δεν χρειάζεται να είναι ούτε ιδιαίτερα δυνατός ούτε ιδιαίτερα αθλητικός τύπος για να ασχοληθεί με το σπορ. Ο «αετός» εφαρμόζει στη μέση, έτσι το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να γείρετε προς τα πίσω και να αφεθείτε να σας σηκώσει.

Πόσο κοστίζει το πρώτο μάθημα; Το εισαγωγικό μάθημα εξοικείωσης ξεκινά από 60 ευρώ και διαρκεί περίπου 2 ώρες, ενώ στα γκρουπ γίνονται ειδικές τιμές. Μην περιμένετε, ωστόσο, ότι θα μπείτε στο νερό σε αυτό το πρώτο μάθημα.

Ποιο είναι το κόστος ενός κύκλου μαθημάτων; Ενα πακέτο περιλαμβάνει 6-8 ώρες προπόνησης. Κοστίζει περίπου 40 ευρώ η ώρα και οι περισσότερες σχολές προσφέρουν το πρώτο μάθημα δωρεάν (ισχύουν ειδικές τιμές στα γκρουπ). Ενα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, ώστε να μπορείτε να κάνετε μόνοι σας kitesurfing διαρκεί τουλάχιστον 12 ώρες και κοστίζει από 450 ευρώ. Επίσης, βοηθάει αν έχετε ασχοληθεί με το windsurfing. Συνεπώς, η συχνότητα και το πόσο γρήγορα μαθαίνετε θα επηρεάσουν το τελικό ποσό.

Πόσο κοστίζει η ενοικίαση του εξοπλισμού; Ο εξοπλισμός περιλαμβάνεται στο μάθημα και μόνο όσοι έχουν φτάσει στο επίπεδο 3 επιτρέπεται να νοικιάσουν μόνοι τους  εξοπλισμό από κέντρα και σχολές. Οι τιμές αρχίζουν από 40 ευρώ την ώρα ή 100 ευρώ για μία ολόκληρη μέρα.

Χρειάζεται να αγοράσει κανείς εξοπλισμό; Ο βασικός εξοπλισμός είναι ένας «αετός» (με ράβδο και σύστημα ασφαλείας), η ζώνη και φυσικά η σανίδα. Ενα τέτοιο σετ, μεταχειρισμένο, θα σας κοστίσει περίπου 600 ευρώ, ενώ καινούργιο 1.500 ευρώ. Επίσης καλό θα ήταν να αγοράσετε στολή.

Υγεία και ασφάλεια. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ότι αυτό το άθλημα είναι… εθιστικό. Αν δεν υπερεκτιμάτε τις ικανότητές σας και δεν πιέζετε πολύ τον εαυτό σας, είναι ένα ασφαλές σπορ.

Τα καλύτερα μέρη για kitesurfing στην Ελλάδα. Τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου είναι κατάλληλα για το άθλημα, τα πιο δημοφιλή είναι η Πάρος, η Νάξος και η Ρόδος. Πρόσφατα, η Λήμνος εξελίχθηκε σε πόλο έλξης αθλητών από όλο τον κόσμο.

Τα καλύτερα μέρη για kitesurfing στην Αττική. Ο Ωρωπός και η Λούτσα είναι αγαπημένα σημεία των kitesurfers, ενώ το ίδιο δημοφιλείς είναι η Ραφήνα (Nissakia Surf Club), η Ανάβυσσος και η παραλία του Σχινιά. Λίγο πιο μακριά, πολλοί προτιμούν το Βραχάτι και το Ξυλόκαστρο.


ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ ΔΡΑΣΗ ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥ

Αφιέρωμα: Σπορ θαλάσσης και αέρος 2-2

Στα μέσα του περασμένου αιώνα άνοιξαν οι πρώτοι Ναυτικοί Ομιλοι στην Αττική με σκοπό την ανάπτυξη του ναυταθλητισμού. Αμέσως μετά ξεκίνησε να αναπτύσσεται η αγωνιστική ιστιοπλοΐα στην Ελλάδα. Σχολές ιστιοπλοΐας ανοικτής θαλάσσης έχουμε από τα μέσα της δεκαετίας του 1960, αλλά τα πανιά πολλαπλασιάστηκαν στα ’70s, όταν ιστιοπλόοι από την Ευρώπη και την Αμερική ανακάλυψαν ότι στην Ελλάδα μπορούν να βρουν θάλασσα, ήλιο και δυνατούς ανέμους – το ιδανικό τρίπτυχο για να απολαύσουν το αγαπημένο τους σπορ. Σήμερα η χώρα μας συμπεριλαμβάνεται στους κορυφαίους προορισμούς για ιστιοπλοΐα, με τους ξένους να ναυλώνουν σκάφη καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

 

Η συμβουλή του ειδικού. Μιλήσαμε με τον Νίκο Νικολόπουλο, πανελληνιονίκη ανοικτής θαλάσσης και ιδρυτή της Σχολής Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης του ΝΟ Καλαμακίου.

Σε ποιους απευθύνεται; Σε όλους: από παιδιά ηλικίας 6 ετών που μαθαίνουν με μικρά σκάφη, τύπου Optimist, μέχρι όποια ηλικία αντέχει κανείς.

Κόστος για πλήρες πακέτο μαθημάτων. Φέρμα, λάσκα, βίρα, μάινα, όρτσα. Ή, αλλιώς, η μητρική γλώσσα του ιστιοπλόου, την οποία θα μάθετε από το πρώτο μάθημα. Ο εναρκτήριος κύκλος μαθημάτων διαρκεί ένα δίμηνο και κοστίζει 360 ευρώ. Περιλαμβάνει 8 ημερήσια μαθήματα, τα οποία συνήθως πραγματοποιούνται Σάββατο και Κυριακή, και είναι ομαδικά, έτσι ώστε να συνηθίσουν οι εκπαιδευόμενοι να λειτουργούν ως πλήρωμα. Με την ολοκλήρωση της βασικής εκπαίδευσης μπορεί κάποιος να ασχοληθεί με την ιστιοπλοΐα κρουαζιέρας (ο νόμος προβλέπει ότι δύο κάτοχοι διπλώματος κυβερνήτη ιστιοπλοϊκού σκάφους μπορούν να ναυλώσουν ιστιοπλοϊκό σκάφος) ή να παρακολουθήσει αγωνιστικά μαθήματα, στα οποία θα εξειδικευτεί στη λεπτομέρεια (ρυθμίσεις πανιών, χειρισμός μπαλονιού, ιστιοπλοΐα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες). Και όπως λένε οι ήδη μυημένοι, «η ιστιοπλοΐα δεν μαθαίνεται σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Κάθε ταξίδι είναι σχολείο».

Κόστος ενοικίασης. Θα απευθυνθείτε σε εταιρεία ναύλωσης σκαφών, όπου το κόστος διαμορφώνεται ανάλογα με το μέγεθος και την ηλικία του σκάφους (από 150 ευρώ τη μέρα για 4 άτομα μέχρι 600 ευρώ για 10). Επίσης, μπορείτε να προσλάβετε επαγγελματία σκίπερ με ημερήσιο κόστος από 130 έως 150 ευρώ.

Πρέπει να αγοράσει κανείς εξοπλισμό; Θα χρειαστείτε παπούτσια ιστιοπλοΐας που δεν γλιστράνε, νιτσεράδα για προστασία από τον αέρα και καπέλο για τον ήλιο.

Υγεία και ασφάλεια. Με στοιχειώδη φυσική κατάσταση θα ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις της ιστιοπλοΐας. Προϋπόθεση για να ξεκινήσετε είναι να ξέρετε καλό κολύμπι. Η θεωρητική και η πρακτική εκπαίδευση γίνονται με γνώμονα την ασφάλεια και με στόχο οι μαθητευόμενοι να μάθουν τι σημαίνει σωστός χειρισμός του σκάφους και πώς να προλαμβάνουν και να αντιμετωπίζουν καταστάσεις κινδύνου. Τα σκάφη που χρησιμοποιούνται πρέπει να είναι σύγχρονα και άρτια εξοπλισμένα, όπως προβλέπεται από την επιθεώρηση εμπορικών πλοίων. Πρόκειται για μια τεράστια λίστα που περιλαμβάνει από σωσίβια και ανταλλακτικά μηχανής μέχρι κιάλια και πυροσβεστήρες.

Τα καλύτερα μέρη για ιστιοπλοΐα στην Ελλάδα. Oι αρχάριοι ξεκινούν από τον Σαρωνικό, συνεχίζουν στο Ιόνιο και όταν φτάσουν σε ένα καλό επίπεδο, αρμενίζουν στις Σποράδες, ενώ οι προχωρημένοι ανοίγουν πανιά στο Αιγαίο.

Τα καλύτερα μέρη για ιστιοπλοΐα στην Αττική. Πολύ καλές σχολές ιστιοπλοΐας θα βρείτε στον Πειραιά, στο Φάληρο, στη Ραφήνα και τη Βουλιαγμένη.


ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΚΑΓΙΑΚ ΚΟΥΠΙ ΚΑΙ ΦΥΓΑΜΕ

Αφιέρωμα: Σπορ θαλάσσης και αέρος 2-3

Οι γρήγορες ξύλινες βάρκες ινουίτ -δηλαδή τα καγιάκ- χρησιμοποιούνται για να ταξιδεύουν και να κυνηγούν οι Εσκιμώοι στα παγωμένα νερά των βόρειων ακτών του Ειρηνικού και του Ατλαντικού ωκεανού. Για τους περισσότερους από εμάς το καγιάκ είναι ένα δημοφιλές σπορ, το οποίο μπορεί να δοκιμάσει κανείς τόσο σε λίμνες και ποτάμια όσο και στη θάλασσα. Στην Ελλάδα ήρθε το 2001 από μια ομάδα Αμερικανών τουριστών που περιηγήθηκε στα Ιόνια νησιά. Το καγιάκ θεωρείται ιδανικό μέσο για να ανακαλύψει κανείς διά θαλάσσης έναν τόπο. Γι’ αυτόν το λόγο μπορείτε να προγραμματίσετε μια περιήγηση με οδηγό: γνωρίζει τις ομορφιές του μέρους (απομονωμένους όρμους, υγρότοπους και δάση που φτάνουν μέχρι τις ακτές) και μπορεί να σας οδηγήσει εκεί με ασφάλεια.

Η συμβουλή των ειδικών. Μιλήσαμε με τον Χάρη Καραγιάννη, ιδρυτή του «Santorini Sea Kayak» (www.santoriniseakayak.com), που αναλαμβάνει και οδηγεί ομάδες τουριστών στα νερά της Σαντορίνης και των υπόλοιπων νησιών των Κυκλάδων. Δημοφιλής διαδρομή είναι η εκδρομή από τη Νάξο στο Κάτω και το Ανω Κουφονήσι, στη Σχοινούσα και την Ηρακλειά.

 

Ποιος μπορεί να κάνει καγιάκ; Κάθε άτομο ηλικίας από 15 έως 80 χρόνων που αγαπά την άσκηση και την εξερεύνηση.

Πόσο κοστίζει το πρώτο μάθημα; Από 40 έως 70 ευρώ και περιλαμβάνει κωπηλασία και κανόνες ασφάλειας στη θάλασσα.

Ποιο είναι το κόστος ενός κύκλου μαθημάτων; Περιλαμβάνει τρία επίπεδα και ολοκληρώνεται σε 6 μέρες. Το πρώτο και το δεύτερο διαρκούν 4 μέρες και το τρίτο 2-3 μέρες. Οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 300 και 500 ευρώ.

Πόσο κοστίζει η ενοικίαση του εξοπλισμού; Υπολογίστε 40-50 ευρώ για ημερήσια ενοικίαση, που περιλαμβάνει το καγιάκ, ένα spray deck (το ειδικό κάθισμα), σωσίβιο και κουπί.

Χρειάζεται να αγοράσει κανείς εξοπλισμό; Αν σκέφτεστε να γίνει το χόμπι σας, ναι. Οι τιμές για ένα καλό καγιάκ (από πολυαιθυλένιο) αρχίζουν από 1.500 ευρώ, ενώ ένα καλό κουπί κοστίζει 150-250 ευρώ. Με 2.000-2.500 ευρώ αγοράζετε αξιόλογο εξοπλισμό.

Υγεία και ασφάλεια. Πρέπει να γνωρίζετε κολύμπι, να έχετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το μέρος που θα επισκεφτείτε διά θαλάσσης, αλλά και τακτικές ενημερώσεις για τον καιρό, καθώς μπορεί να αλλάξει γρήγορα. Μια βασική συμβουλή είναι να μην ξεκινάτε μόνοι σας. Ακόμη κι αν η δική σας παρέα δεν ακολουθεί, είναι προτιμότερο να ενταχθείτε σε ένα γκρουπ.

Τα καλύτερα μέρη για θαλάσσιο καγιάκ στην Ελλάδα. Τα νησιά του Ιονίου είναι ιδανικά, καθώς διασχίζετε πευκόφυτα νησιά σε ήρεμα νερά. Υπάρχουν εκπληκτικοί προορισμοί που προσελκύουν επισκέπτες από όλο τον πλανήτη, όπως η Κεφαλονιά (επισκεφτείτε το «Sea Kayaking Kephalonia», οργανώνουν εκδρομές στα χωριά του νησιού και στην Ιθάκη). Επίσης, όμορφες διαδρομές σάς περιμένουν στους Παξούς, στη Λευκάδα, στον Κάλαμο, στον Καστό, στον Σκορπιό και στο Μεγανήσι. Οι Σποράδες είναι άλλος ένας ιδανικός προορισμός, καθώς επισκέπτεστε το ένα μετά το άλλο τα νησιά, φτάνοντας μέχρι το θαλάσσιο πάρκο της Αλοννήσου, το μεγαλύτερο στη Μεσόγειο. Τέλος, η Μήλος, με την πληθώρα πανέμορφων ακτών, είναι ένας ακόμη δημοφιλής προορισμός (δείτε το πρόγραμμα του «Sea Kayaking Milos»).

Τα καλύτερα μέρη για καγιάκ στην Αττική. Κατά μήκος της νοτιοδυτικής ακτής της Αθήνας (μπορείτε να φτάσετε μέχρι τα κοντινά νησιά Κατραμονήσι απέναντι από τη Βούλα, Φλέβες και Αρσίδα στον Σαρωνικό) ή στο Σούνιο (δείτε «Aegean Paddlers»).


FLYBOARD ΣΑΣ ΑΠΟΓΕΙΩΝΕΙ

Αφιέρωμα: Σπορ θαλάσσης και αέρος 2-4

Πρόκειται για ένα σχετικά νέο άθλημα, που βασίστηκε στην εφεύρεση, το 2012, του Γάλλου Franky Zapata και το οποίο κατακτά με ταχείς ρυθμούς όσους αγαπούν την αδρεναλίνη – μάλιστα, έχει ήδη αποκτήσει μικρό αλλά πιστό κοινό και στην Ελλάδα. Δεν είναι περίεργο, αν σκεφτεί κανείς ότι αυτό το σπορ δίνει στον αθλητή έναν αέρα… υπερήρωα, καθώς ανυψώνεται από το νερό σε όρθια στάση και φτάνει σε ύψος 15 μέτρων. Οι εικόνες από επαγγελματίες που πραγματοποιούν εντυπωσιακούς ελιγμούς καθώς «πετούν» ψηλά, βουτούν με το κεφάλι στη θάλασσα για να αναδυθούν ξανά σαν παιχνιδιάρικα δελφίνια γίνονται εύκολα ελκυστικές στο κοινό. Μπορείτε να δοκιμάσετε φορώντας ένα jetpack (θα σας θυμίσει τον Σπορτ Μπίλι) και τοποθετώντας τα πόδια σας μέσα σε ένα ζευγάρι μπότες κολλημένες σε μια μικρή σανίδα, η οποία με τη σειρά της είναι συνδεδεμένη μέσω ενός σωλήνα με δύο τουρμπίνες που την ανυψώνουν πετώντας νερό με μεγάλη πίεση.

Η συμβουλή του ειδικού. Μιλήσαμε με τον Ντέιβιντ ντε Πάλμα, ιδρυτή του «Yes We Fly» (Flyboard Hellas Greece) και πρώτο εκπαιδευτή flyboard στη χώρα μας.

Σε ποιους απευθύνεται; Ο καθένας μπορεί να μάθει. Αν τώρα αποφασίσετε ότι θέλετε να ασχοληθείτε περισσότερο, θα πρέπει να αναπτύξετε μυϊκή δύναμη και ευκινησία.

Πόσο κοστίζει το πρώτο μάθημα; Το πρώτο μάθημα για έναν αρχάριο έχει διάρκεια 15-30 λεπτά. Μία 20άλεπτη προπόνηση υπολογίστε ότι κοστίζει περίπου 70 ευρώ με 130 ευρώ.

Ποιο είναι το κόστος ενός κύκλου μαθημάτων; Επειτα από εξάσκηση 15-20 λεπτών, μπορεί να έχετε μια καλή εμπειρία πτήσης. Οπως και με κάθε άθλημα, η εξάσκηση είναι αυτή που φέρνει βελτίωση, μεγαλύτερη απόλαυση και αυτονομία. Είναι επίσης βασικό ο εκπαιδευτής να είναι επαγγελματίας, ειδικά για όσους δεν διαθέτουν τον δικό τους εξοπλισμό, καθώς ο εκπαιδευτής είναι αυτός που θα δώσει στον μαθητή τις γνώσεις που χρειάζεται ώστε να προοδεύσει αποτελεσματικά και με ασφάλεια.

Πόσο κοστίζει η ενοικίαση του εξοπλισμού; Δεν μπορείτε να νοικιάσετε μόνοι σας εξοπλισμό, γιατί είναι απαραίτητο να έχετε ένα κατάλληλο τζετ σκι και να υπάρχει και καταρτισμένος εκπαιδευτής, ο οποίος μπορεί να επιβλέπει την εξάσκηση. Αν υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις, η ενοικίαση κοστίζει 400 ευρώ για δύο ημέρες. Παρ’ όλα αυτά, μπορείτε να βρείτε φθηνά πακέτα, τα οποία περιλαμβάνουν το τζετ σκι, τον απαιτούμενο εξοπλισμό αλλά και τον επαγγελματία εκπαιδευτή.

Χρειάζεται να αγοράσει κανείς εξοπλισμό; Δεν είναι απαραίτητος αν κάποιος ασχολείται μόνο στις διακοπές, διότι η αγορά όλου του εξοπλισμού είναι αρκετά ακριβή (από 3.500 ευρώ και περιλαμβάνει τη σανίδα, το σωλήνα με τη συσκευή Flyboard και ένα extra jet pack).

Υγεία και ασφάλεια. Δεν υπάρχουν κίνδυνοι, αρκεί ο εκπαιδευτής να ακολουθεί τους κανόνες ασφαλείας.

Τα καλύτερα μέρη για flyboard στην Ελλάδα. Αγία Μαρίνα (Αίγινα), Σκιάθος, παραλία Κινέττας, Πόρτο Χέλι, Σπέτσες, Σαντορίνη, Καλαμάτα, Ρόδος, Πάρος (παραλία Πούντα), Μύκονος.

Τα καλύτερα μέρη για flyboard στην Αττική. Παραλία Μπικίνι στον Αλιμο, παραλία Βουλιαγμένης και Πειραιάς. Φροντίστε να κάνετε κράτηση λίγες ημέρες νωρίτερα.

Κάντε κλικ για το 1ο μέρος του αφιερώματος –> εδώ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή