Προηγείται με τρεις μονάδες ο Ντόναλντ Τραμπ

Προηγείται με τρεις μονάδες ο Ντόναλντ Τραμπ

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρότι το συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος την περασμένη εβδομάδα χαρακτηρίστηκε από πλήθος επεισοδίων, όπως η αποκάλυψη της λογοκλοπής στον λόγο της συζύγου του Ντόναλντ Τραμπ, Μελάνια, και η άρνηση του Τεντ Κρουζ να στηρίξει την υποψηφιότητα του 70χρονου μεγιστάνα, προκαλώντας κλίμα διχασμού μεταξύ των εκλεκτόρων, ο Τραμπ εμφανίζεται να έχει εκτοξεύσει τα ποσοστά του σε δύο νέες δημοσκοπήσεις: στη μία προηγείται μάλιστα της αντιπάλου του, Χίλαρι Κλίντον, με αποτέλεσμα να ανατρέπεται η εντύπωση πως η υποψήφια των Δημοκρατικών έχει άνετο προβάδισμα. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του αμερικανικού τηλεοπτικού δίκτυου CNN, ο Τραμπ συγκεντρώνει ποσοστό 48% έναντι 45% της Χίλαρι Κλίντον, διαφορά η οποία διευρύνεται περισσότερο όταν δίνεται η δυνατότητα στους ψηφοφόρους να επιλέξουν μεταξύ και των υπόλοιπων δύο υποψηφίων, με τον Τραμπ να συγκεντρώνει το 44% έναντι του 39% της Κλίντον. Η άλλη δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα διενεργήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο CBS, δείχνοντας ισόπαλους τους δύο κύριους υποψηφίους με ποσοστό 42%.

Στο μεταξύ, εξαιρετικά επισφαλής εμφανίζεται η ενότητα στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος την πρώτη ημέρα του συνεδρίου στη Φιλαδέλφεια της Πενσιλβάνια, καθώς οι πληγές που άφησε η πικρή κούρσα για το χρίσμα δείχνουν να μην έχουν επουλωθεί. Παρότι ο Μπέρνι Σάντερς δήλωσε ότι υποστηρίζει την υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον πριν από δύο εβδομάδες κατά τη διάρκεια κοινής τους εμφάνισης στο Πόρτσμουθ του Νιου Χαμσάιρ, πολλοί υποστηρικτές του μέσα στο κόμμα και πολλοί οπαδοί της καμπάνιας του δεν συμμερίζονται τη στάση του. Επίσης, η ήδη υπάρχουσα αντιπάθειά τους προς το πρόσωπο της Χίλαρι Κλίντον επιδεινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, όταν η διαρροή ενός αριθμού email από το εσωτερικό των Δημοκρατικών έφερε στο φως ντροπιαστικά στοιχεία αναφορικά με τις εσωκομματικές διαδικασίες, βάσει των οποίων το υποτιθέμενα ουδέτερο Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος ήταν εχθρικά διακείμενο απέναντι στην υποψηφιότητα Σάντερς κατά τη διάρκεια της προκριματικής διαδικασίας.

«Αυτό απλώς απέδειξε αυτό που υποπτευόμασταν από την αρχή, ότι δηλαδή αυτή η προκριματική κούρσα ήταν στημένη εις βάρος του Μπέρνι από το Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος», δήλωσε η εκλέκτορας της Καλιφόρνιας, Λόρεν Στάινερ, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια μεγάλου αριθμού εκλεκτόρων απέναντι στο πρόσωπο της Κλίντον. Αντίστοιχα είναι και τα συναισθήματα των απλών οπαδών του Σάντερς, χιλιάδες εκ των οποίων κατέκλυσαν την Κυριακή τους δρόμους της Φιλαδέλφειας, για να εκφράσουν τη στήριξή τους στον Σάντερς και την αντίθεσή τους στην Κλίντον, πραγματοποιώντας συγκεντρώσεις πολύ μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες που συνόδευσαν το συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. «Το σύστημα, όπως λέει ο Τραμπ, είναι στημένο», ανέφερε η Σάνα Λιν, νοικοκυρά από το Βιρτζίνια Μπιτς, τονίζοντας ότι μια εκλογή του Τραμπ θα αποτελέσει οριακή πρόοδο, καθώς η Κλίντον «έχει αποδείξει επανειλημμένως ότι λέει ψέματα στον αμερικανικό λαό». Επίσης, παρότι ο Σάντερς έχει εκφράσει δημόσια τη στήριξή του στην υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον, μετά την εισαγωγή στην κομματική πλατφόρμα σημαντικών προοδευτικών μεταρρυθμίσεων της καμπάνιας του, όπως η κατάργηση της θανατικής ποινής και η διεύρυνση του εθνικού συστήματος υγείας, πολλοί από τους οπαδούς του δείχνουν να είναι απόλυτοι στο ότι δεν θα ψηφίσουν τη Χίλαρι Κλίντον, δηλώνοντας ότι μια κυβέρνηση της τελευταίας φαντάζει πιο αρνητική από μια κυβέρνηση υπό τον 70χρονο μεγιστάνα.

Προσπάθεια ενότητας

Ο Σάντερς έκανε χθες ένα σημαντικό βήμα για την επίτευξη κάποιας ενότητας στο κόμμα, πραγματοποιώντας κατ’ ιδίαν συνάντηση με εσωκομματικούς υποστηρικτές του λίγο πριν από την έναρξη του συνεδρίου, για να προλάβει πιθανά επεισόδια κατά τη διεξαγωγή του. «Είμαι περήφανος, διότι με την κομματική πλατφόρμα που πέρασε πριν από λίγες εβδομάδες κάνουμε σημαντική πρόοδο», δήλωσε σε ενωτικό κλίμα την Κυριακή στο CNN, τονίζοντας ότι «στόχος μου αυτή τη στιγμή είναι η ήττα του Τραμπ και η εκλογή της Κλίντον». Τέλος, ενδεικτική των προσπαθειών για επίτευξη κομματικής ενότητας ήταν και η λίστα των ομιλητών της πρώτης μέρας του συνεδρίου, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν ο ίδιος ο Σάντερς, η Μισέλ Ομπάμα και η γερουσιαστής της Μασαχουσέτης Ελίζαμπεθ Γουόρεν, μία από τις αγαπημένες προσωπικότητες της πιο προοδευτικής πτέρυγας του κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή