Φωτιά αφάνισε καλλιέργειες μαστιχόδεντρων στη Χιο

Φωτιά αφάνισε καλλιέργειες μαστιχόδεντρων στη Χιο

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρωτική φαίνεται ότι θα είναι η καταστροφή στα μαστιχόδεντρα στα χωριά Ελάτα, Λιθί και Βέσσα, ενώ η φωτιά έκαψε εκτάσεις και στα Μεστά, στο Ολύμποι, φθάνοντας έως το Πυργί. Προληπτικά εκκενώθηκαν οι οικισμοί  Μεστά, Λιθί και Ελάτα, στις αυλές σπιτιών στο χωριό έφθασαν οι φλόγες, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι έχουν καεί δύο σπίτια.

Η περιοχή όπου εξαπλώθηκε η φωτιά είναι τα μαστιχοχώρια που βρίσκονται στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού, το οποίο η περιφερειάρχις βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου ζήτησε από χθες να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Παράλληλα, όμως, οι φλόγες επεκτάθηκαν και σε ελαιόδεντρα και άλλες καλλιέργειες που υπάρχουν στην περιοχή, καθώς και σε πευκοδάσος το οποίο είχε καεί και πάλι το 2012. Σήμερα αναμένεται να φθάσει στο νησί ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ (Ελληνικός Οργανισμός Γεωργικών Αποζημιώσεων), κ. Φάνη Κουρεμπέ, για να επισκεφθούν τις πληγείσες περιοχές και να έχουν συναντήσεις με τοπικούς φορείς.

Ομως προβλήματα είναι πολύ πιθανό να προκύψουν όσον αφορά στην καταβολή αποζημιώσεων σε ορισμένους μαστιχοπαραγωγούς. Αρκετοί παραγωγοί δεν έκαναν φέτος δηλώσεις καλλιέργειας φοβούμενοι ότι μπορεί να περικοπεί η σύνταξή τους λόγω διατάξεων στο νέο ασφαλιστικό. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά εξαπλώθηκε γρηγορότερα επειδή ακριβώς οι παραγωγοί είχαν αφήσει τα χωράφια τους απεριποίητα. H φωτιά ξεκίνησε τα ξημερώματα της Δευτέρας στη νότια Χίο από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Φήμες αναφέρουν ότι αρχικά προκλήθηκε βραχυκύκλωμα από κολόνα της ΔΕΗ, ωστόσο οι έρευνες δεν έχουν καταλήξει σε ασφαλές συμπέρασμα. Πυροσβεστικές δυνάμεις έφθασαν στη Χίο από Αθήνα και Θεσσαλία, ενώ επιχειρούν και εναέρια μέσα. Ωστόσο η φωτιά ήταν δύσκολο να ελεγχθεί, καθώς υπήρχαν πολλές εστίες και οι άνεμοι που χθες ήταν πολύ δυνατοί. Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσωπικό από το hotspot στη ΒΙΑΛ εγκατέλειψε την εγκατάσταση για λόγους ασφαλείας, αν και η φωτιά έως αργά το απόγευμα βρισκόταν αρκετά χιλιόμετρα μακριά από την εγκατάσταση.

Η καταστροφή των μαστιχόδεντρων είναι πολύ σημαντική, όχι τόσο για την πιθανή μείωση της παραγωγής φέτος, όσο για το ότι κάθε δέντρο για να δώσει παραγωγή χρειάζεται τουλάχιστον 7 – 8 χρόνια από τη στιγμή που θα φυτευτεί. Φέτος από τους 1.800 παραγωγούς που παραδίδουν μαστίχα στον συνεταιρισμό, περίπου 400 άτομα, οι οποίοι είναι συνταξιούχοι, δεν έκαναν δήλωση καλλιέργειας και άρα δεν θα λάβουν την ενιαία ενίσχυση (κοινοτική επιδότηση).

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξαιτίας κάποιας ασάφειας στον νέο ασφαλιστικό νόμο φοβήθηκαν ότι αν έπαιρναν επιδότηση και άρα θα κατέγραφαν εισόδημα, δεν θα δικαιούνταν σύνταξη.

Ο γενικός διευθυντής του Συνεταιρισμού Μαστιχοπαραγωγών, Δημήτρης Κοντουριάδης, τονίζει ότι μπορεί να υπάρξει πρόβλημα με τον υπολογισμό των αποζημιώσεων εφόσον «όλες οι αποζημιώσεις, πλέον και αυτές για την παραγωγή και αυτές που αφορούν στο φυτικό κεφάλαιο, συνδέονται με τις δηλώσεις παραγωγής».

Χθες το μεσημέρι φωτιά ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στην ανατολική Μάνη και στην Ελάτεια Αμφίκλειας στη Φθιώτιδα, ενώ από το πρωί μαινόταν φωτιά και σε αγροτική έκταση στο Μαρμάρι Καρύστου. Συνολικά η πυροσβεστική ανέφερε χθες 50 δασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, πολλές από τις οποίες ωστόσο σύντομα τέθηκαν υπό έλεγχο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή