Αυξάνονται οι πρόσφυγες στα νησιά

Αυξάνονται οι πρόσφυγες στα νησιά

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζεται σταθερά η ροή προσφύγων και μεταναστών στα νησιά και κυρίως στη Λέσβο, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο πληθυσμός που παραμένει εγκλωβισμένος στα νησιά. Το τελευταίο 24ωρο έφθασαν 51 άτομα στις ακτές της Λέσβου, 15 στη Σάμο, 16 στη Λέρο και 14 στην Κω, ενώ συνολικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες από τις 13 Ιουλίου έως και χθες έχουν φθάσει από την Τουρκία 933 άτομα. Αντίστοιχα, από τις 4 έως και τις 10 Ιουλίου είχαν φθάσει στην Ελλάδα 258 άτομα.

Στη Λέσβο συνολικά παραμένουν 3.725 άτομα, ενώ οι υπάρχουσες δομές hotspot στη Μόρια και Καρά Τεπέ έχουν χωρητικότητα 3.500 ατόμων. Στη Χίο παραμένουν 2.474 άτομα, ενώ το hotspot στη ΒΙΑΛ χωρά 1.100 άτομα, στη Σάμο οι φιλοξενούμενοι φθάνουν τους 1.366, ενώ η εγκατάσταση έχει σχεδιαστεί για να μπορεί να φιλοξενήσει έως 850 άτομα. Συνολικά στα νησιά, συνυπολογίζοντας τα άτομα που παραμένουν στα hotspots σε Λέρο και Κω, βρίσκονταν χθες 8.974 άτομα.

Στη Λέσβο, όπου καθημερινά φθάνουν μερικές δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες, οι περισσότεροι οδηγούνται στο hotspot στη Μόρια. Λόγω μάλιστα των νεοαφιχθέντων, την τελευταία εβδομάδα η έξοδος από την εγκατάσταση ελέγχεται από την αστυνομία. Ετσι, για να μπορέσει κάποιος να φύγει από το hotspot πρέπει να διαθέτει έγγραφο, το οποίο να αποδεικνύει ότι βρίσκεται στο νησί επί τουλάχιστον 25 ημέρες. Τόσο είναι το χρονικό όριο που, σύμφωνα με τον νόμο, μπορούν πρόσφυγες και μετανάστες να κρατούνται σε κλειστό κέντρο. Πάντως αρκετοί νεοφερμένοι, ειδικά όταν πρόκειται για οικογένειες, οδηγούνται αμέσως στο Καρά Τεπέ, που λειτουργεί υπό την εποπτεία μη κυβερνητικών οργανώσεων και όπου δεν υπάρχει περιορισμός στην κίνηση. Ενώ οι επιστροφές προς την Τουρκία δεν πραγματοποιούνται, προς το παρόν, τον τελευταίο μήνα περίπου 200 άτομα την εβδομάδα λαμβάνουν την έγκριση να μετακινηθούν στην Αθήνα προκειμένου να προχωρήσουν και επίσημα στη διαδικασία κατάθεσης αιτήματος ασύλου μέσω συνέντευξης.

Στο μεταξύ στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου παραμένουν περίπου 50.000 άτομα που είχαν φθάσει στη χώρα πριν από τη συμφωνία της 20ής Μαρτίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας, συνεχίζεται η διαδικασία προκαταγραφής που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα μέσα Αυγούστου, οπότε και θα υπάρχει σαφής αριθμός του πληθυσμού που βρίσκεται στη χώρα. Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, από όσους έχουν προκαταγραφεί το 48% είναι παιδιά και μάλιστα το 20% από αυτά κάτω των 14 ετών.

Το 30% όσων έχουν προκαταγραφεί είναι άντρες και το 22% γυναίκες. Ηδη έχουν εντοπιστεί 690 ασυνόδευτα ανήλικα, από τα οποία το 47% είναι αγόρια από το Αφγανιστάν και 4% κορίτσια, το 26% αγόρια από τη Συρία και το 7% κορίτσια και το 8% αγόρια από το Ιράκ και 5% κορίτσια.

Μετά το πέρας της διαδικασίας της προκαταγραφής οι πρόσφυγες και μετανάστες με συγκεκριμένα ραντεβού θα προχωρήσουν στη διαδικασία κατάθεσης αιτήματος ασύλου, διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει και ένα χρόνο. Σε αυτό το χρονικό διάστημα καθώς πρόκειται για αιτούντες άσυλο είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρουν οποιαδήποτε εργασία, παρά το γεγονός ότι, όπως επισημαίνει η ΑΡΣΙΣ, ο νόμος το επιτρέπει. Η νομική υπηρεσία της οργάνωσης, που στεγάζεται στο Φρουραρχείο (Δομοκού 2, Αθήνα), προσφέρει σχετικές συμβουλευτικές υπηρεσίες (τηλέφωνο επικοινωνίας 210-82.57.661).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή