G20: Και με δημοσιονομική χαλάρωση η στήριξη των οικονομιών

G20: Και με δημοσιονομική χαλάρωση η στήριξη των οικονομιών

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κυβερνήσεις των 20 πιο ανεπτυγμένων οικονομικά χωρών του κόσμου (G20) υποσχέθηκαν ότι θα εργαστούν ώστε να ενισχύσουν τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και ότι θα χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα μέσα. Πρόκειται για θετική εξέλιξη, διότι παραπέμπει στην πιθανότητα το G20 να αρχίσει να συντονίζει καλύτερα την οικονομική πολιτική του ώστε να επιτύχει, ενώ ενισχύεται ως πιθανότητα, η υιοθέτηση πιο χαλαρής δημοσιονομικής πολιτικής ή, στην περίπτωση της Ευρώπης, τουλάχιστον όχι τόσο περιοριστικής.

«Υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων, επαναλαμβάνουμε την αποφασιστικότητά μας να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία, νομισματική, δημοσιονομική (πολιτική) και διαρθρωτικές (μεταρρυθμίσεις) μεμονωμένα και συλλογικά, ώστε να επιτύχουμε τον στόχο μας για ισχυρή, βιώσιμη, ισορροπημένη ανάπτυξη». Με το σοκ του Brexit και την παρουσία του Ντόναλντ Τραμπ να έχουν δώσει νέα ώθηση στις φωνές που τάσσονται κατά της παγκοσμιοποίησης και οργανισμούς όπως το ΔΝΤ και τον ΟΟΣΑ να αναθεωρούν συνεχώς προς το χειρότερο τις προβλέψεις τους για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας τα επόμενα έτη, οι υπουργοί Οικονομικών του G20 αναγνώρισαν ότι πρέπει να ενισχύσουν την ανάπτυξη και να μοιράσουν πιο δίκαια τα κέρδη από την ανάπτυξη του εμπορίου. Στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών του G20, που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στην Κίνα, υπήρξε ευρεία συμφωνία ότι η παγκόσμια οικονομία έχει ανάγκη από υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης, όπως δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου. Ο Κινέζος ομόλογος του κ. Λιου, Ζιουέι, δήλωσε ότι ήταν ευκολότερο από άλλες φορές να επιτευχθεί συναίνεση λόγω της αδύναμης ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας. Στην προηγούμενη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών, τον Φεβρουάριο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε εμποδίσει την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος που να περιλαμβάνει την υπόσχεση ότι το G20 θα χρησιμοποιήσει, συντονισμένα, και τη δημοσιονομική πολιτική για να ενισχύσει την παγκόσμια ανάπτυξη. Ωστόσο, μετά το Brexit νέες απειλές έχουν εμφανιστεί στον ορίζοντα για την παγκόσμια οικονομία. Το ΔΝΤ είχε προειδοποιήσει, για πολλοστή φορά τους τελευταίους μήνες, ότι το G20 θα πρέπει να ενισχύσουν τις δαπάνες τους ώστε να στηρίξουν την παγκόσμια οικονομία αν θέλουν να αποφύγουν χειρότερες εξελίξεις. Την περασμένη εβδομάδα, το ΔΝΤ είναι αναθεωρήσει προς το χειρότερο, στο 3,1% και στο 3,5%, τον ρυθμό της παγκόσμιας ανάπτυξης για το 2016 και το 2017. Η σύσταση του Ταμείου προς το G20, ιδιαίτερα προς τις ΗΠΑ και τη Γερμανία. είναι να αυξήσουν τις δημόσιες επενδύσεις τους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή