Επτά προτάσεις από Θεοδωράκη ενόψει συνταγματικής αναθεώρησης

Επτά προτάσεις από Θεοδωράκη ενόψει συνταγματικής αναθεώρησης

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επτά βασικά σημεία εντοπίζει ο κ. Στ. Θεοδωράκης στη συνταγματική αναθεώρηση η οποία θα πρέπει να γίνει, σύμφωνα με την οπτική γωνία του Ποταμιού. Ο κ. Θεοδωράκης επισήμανε χθες ότι θα πρέπει να παύσει η πρόβλεψη περί ασυλίας των υπουργών, να επιτραπεί η λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, να καθοριστούν εκ νέου οι σχέσεις κράτους και Εκκλησίας, να ενθαρρυνθεί η λειτουργία ανεξάρτητων αρχών, να μπουν εμπόδια στη δυνατότητα διαρκών πρόωρων εκλογών, να αποσυνδεθεί η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και να επανεξεταστούν οι αρμοδιότητες του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα. Ο κ. Θεοδωράκης διαφωνεί ωστόσο (Liberal.gr) σε εκλογή του Προέδρου από τον λαό και, αντιθέτως, παραπέμπει στην πρόταση του συνταγματολόγου κ. Ν. Αλιβιζάτου ο οποίος τάσσεται υπέρ της συγκρότησης ενός «διευρυμένου σώματος» περίπου 400 εκλεκτόρων που θα είναι επιφορτισμένο με την ανάδειξη του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα. «Οι βουλευτές, οι πρώην πρωθυπουργοί, οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι από τις πρωτεύουσες των νομών να εκλέγουν τον Πρόεδρο. Θα είναι και ένα σήμα ότι θέλουμε η Αυτοδιοίκηση να έχει ενισχυμένο ρόλο στη “νέα εποχή”» είπε, χαρακτηριστικά, επί τούτου, ο κ. Θεοδωράκης.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε και στις διαφοροποιήσεις των βουλευτών του κόμματος κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για τον εκλογικό νόμο. «Δέκα ημέρες πριν από την ψηφοφορία είπα ότι δεν θέτω θέμα κομματικής πειθαρχίας ως προς τον τρόπο που θα εκφράσει κάποιος την αντίθεσή του», είπε ο κ. Θεοδωράκης και επισήμανε πως η στάση του κόμματός του «υποχρέωσε και άλλους βουλευτές του προοδευτικού χώρου να αρνηθούν “τα δώρα Τσίπρα”». Ο κ. Θεοδωράκης απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε πως «οι προοδευτικές λύσεις θα έρθουν από αλλού. Τουλάχιστον γι’ αυτό θα προσπαθήσει το Ποτάμι». Ως προς τον κ. Τσίπρα, τόνισε ότι «νομίζει ότι μπορεί να κυβερνά ως αρχηγός του κράτους της Κουμουνδούρου και δύο-τρεις φορές τον χρόνο όταν σηκώνει τη σημαία της προοδευτικής διακυβέρνησης να τρέχουμε και να τον χειροκροτούμε. Ας μείνει αγκαλιά με τον Καμμένο του, τώρα και με τον Λεβέντη του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή