Βομβαρδισμένο τοπίο άφησαν πίσω τους οι αντιεξουσιαστές

Βομβαρδισμένο τοπίο άφησαν πίσω τους οι αντιεξουσιαστές

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η ζημιά που έχει γίνει αυτές τις ημέρες στο ΑΠΘ είναι ανυπολόγιστη. Εκτός από τις μεγάλες υλικές φθορές, η ηθική βλάβη και η προσβολή της υπόστασης του ΑΠΘ, ως δημόσιου πανεπιστημίου, είναι απροσμέτρητες», σχολίασε, μιλώντας χθες στην «Κ», ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας. Η δεκαήμερη κατάληψη του ΑΠΘ από αντιεξουσιαστές έληξε χθες, ωστόσο οι ευθύνες της πολιτείας είναι μεγάλες, όχι μόνο λόγω των υλικών καταστροφών στο ίδρυμα. Το μήνυμα ανομίας που εξέπεμψε το κράτος με τη στάση του στην περίπτωση του ΑΠΘ ελήφθη άμεσα στην… Αθήνα. Ηδη από χθες αναρχικοί κατέλαβαν τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, διότι το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) θέλει να αξιοποιήσει κατειλημμένο από αυτούς κτίριό του.

Ειδικότερα, καλά οργανωμένη επιχείρηση ήταν το «No Border Camp Thessaloniki 2016», κατά τη διάρκεια του οποίου 1.500 ξένοι και Ελληνες αντιεξουσιαστές μετέτρεψαν το ΑΠΘ –το μεγαλύτερο ΑΕΙ της χώρας– σε κατασκήνωση. Πάνω από 20 σπασμένες πόρτες και λουκέτα, γκράφιτι παντού, βρώμικοι χώροι ήταν η πρώτη εικόνα που αντίκρισαν χθες καθηγητές του ιδρύματος. Παρότι ο απολογισμός των καταστροφών δεν έχει ολοκληρωθεί, εντυπωσιάζουν τα επιμέρους στοιχεία που ανακάλυψαν οι καθηγητές. Χαρακτηριστικά, οι οργανωτές του «No Border Camp» κατάφεραν να κάνουν εκτροπή στο σύστημα υδροδότησης των WC του πρώτου ορόφου του κτιρίου της Νομικής Σχολής, προκειμένου να διοχετεύεται νερό στον χώρο των μαγειρείων των κατασκηνωτών μπροστά από τη Σχολή! «Από την εικόνα που υπάρχει φαίνεται ότι οι καταληψίες είχαν εγκαταστήσει μαγειρείο κάτω από τα παράθυρα των αιθουσών διδασκαλίας του α΄ ορόφου, χρησιμοποιούσαν τις τουαλέτες όλων των συγκροτημάτων του α΄, β΄ (εκτός λειτουργίας) και γ΄ ορόφου και κοιμούνταν μέσα στην αίθουσα γενικών συνελεύσεων και τελετών της Σχολής (αρ. 319), καθώς και στις αίθουσες διδασκαλίας του α΄ ορόφου, στους διαδρόμους των αιθουσών διδασκαλίας του α΄ και γ΄ ορόφου, στο φουαγιέ του α΄ ορόφου και στην ταράτσα του κτιρίου», περιγράφει το ΑΠΘ. Μάλιστα, ο εξοπλισμός των οργανωτών εντυπωσιάζει. «Είναι φανερό ότι οι καταληψίες γνώριζαν πολύ καλά τους χώρους του κτιρίου, εκτελούσαν μεθοδικά συγκεκριμένο σχέδιο με τις κινήσεις τους, για κάθε μία από τις οποίες διέθεταν κατάλληλο εξοπλισμό (σκύλες, ψαλίδια, κόφτες, λοστούς και λοιπά εργαλεία διάρρηξης), είχαν στρατιωτικού τύπου οργάνωση και πειθαρχία (πρόβες παρελάσεων, εκπαίδευση σε ομάδες) και εντυπωσιακούς οικονομικούς πόρους (εξέδρες, σκαλωσιές, ντουσιέρες, χημικές τουαλέτες, καθημερινή τροφοδοσία με φορτηγά, ελληνικά και ξένα, καθημερινές μεταφορές με μεγάλο αριθμό λεωφορείων)».

Επί δέκα ολόκληρες ημέρες, το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Ελλάδας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, είχε μεταβληθεί σε ένα ιδιότυπο γκέτο, με δική του αστυνόμευση από τους καταληψίες, με συνεχείς εκβιασμούς προς τους καθηγητές του τύπου «άνοιξέ μας, αλλιώς θα τα σπάσουμε», με απειλές και με προκλητικά προσβλητικές συμπεριφορές, όπως η μετατροπή σε υπνωτήριο της αίθουσας τελετών ή η «αποκαθήλωση» των προσωπογραφιών αποβιωσάντων καθηγητών.

Νέα κατάληψη

Την ίδια στιγμή, χθες στην Αθήνα αντιεξουσιαστές κατέλαβαν τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, αντιδρώντας στην προσπάθεια του ΟΠΑ να αξιοποιήσει το κατειλημμένο κτίριο στην οδό Μαυροματαίων και Δεριγνύ, το οποίο ανήκει στο ΟΠΑ. Η πρώτη κατάληψη σε μέρος του κτιρίου έγινε προ 11 ετών και από το φθινόπωρο του 2014 κατελήφθη όλο το κτίριο ή, όπως λένε οι καταληψίες, «άρχισε να λειτουργεί ως ανοιχτό κοινωνικό κέντρο για τις ανάγκες του αναρχικού/αντιεξουσιαστικού κινήματος». Οι καταληψίες συμπυκνώνουν τις θέσεις τους για την κατάληψη στην αναφορά ότι «Οι καταλήψεις για εμάς είναι χώροι πολιτικής ζύμωσης, δημιουργίας και ελεύθερης έκφρασης, είτε ως στεγαστικά εγχειρήματα που σκοπό έχουν να αποδομήσουν κάθε έννοια ιδιοκτησίας είτε ως κέντρα αγώνα και κοινωνικοί χώροι»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή