Call center για το παράνομο e-στοίχημα οι μεζονέτες

Call center για το παράνομο e-στοίχημα οι μεζονέτες

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως άτυπο call center για ασιατικές εταιρείες παράνομου στοιχήματος ενεργούσαν οι 128 υπήκοοι Ταϊβάν που συνελήφθησαν την Πέμπτη από αστυνομικούς της Ασφάλειας. Χθες, διευκρινίστηκε από τη ΓΑΔΑ ότι αποστολή των κατηγορουμένων ήταν να υποστηρίζουν τη λειτουργία 8 έως 10 ασιατικών ιστοσελίδων παράνομου στοιχήματος. Αξιωματικοί που μετείχαν στην έρευνα εξήγησαν ότι η βασική απασχόληση των συλληφθέντων ήταν να συγκεντρώνουν, μέσω τηλεφώνου, στοιχήματα από τους παίκτες – πελάτες και να προωθούν τη λειτουργία των ιστοσελίδων στην ασιατική αγορά του ηλεκτρονικού στοιχήματος.

Οι υπάλληλοι του δικτύου ήταν εγκατεστημένοι σε πέντε ειδικά διαμορφωμένες μεζονέτες στα βόρεια και νότια προάστια της Αττικής. Καθένας απ’ αυτούς είχε ατομικό εξοπλισμό, συνήθως ένα τηλέφωνο και έναν φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή. Δημιουργούσαν για κάθε ενδιαφερόμενο παίκτη – πελάτη προσωπικό λογαριασμό (account) σε μια από τις ιστοσελίδες και δέχονταν στοιχήματα για μια ευρεία γκάμα αγώνων, όπως μπέιζμπολ, γκολφ, ποδόσφαιρο κ.ά. Σε κάθε μεζονέτα απασχολούνταν 25-30 τηλεφωνητές, ενώ χρέη επόπτη εκτελούσαν 3-4 άτομα, που είχαν την ευθύνη συντονισμού των υπολοίπων.

Σύμφωνα με τους Ελληνες αξιωματικούς, οι παίκτες – πελάτες κατέθεταν τα χρήματα σε ασιατικές τράπεζες, ενώ και τα κέρδη του κυκλώματος διακινούνταν μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στο εξωτερικό. «Το κύκλωμα δεν χρησιμοποιούσε ελληνικές τράπεζες» διευκρίνισε ο διοικητής Ασφαλείας κ. Χρήστος Παπαζαφείρης και προσέθεσε ότι «κατά το πρώτο στάδιο της έρευνας δεν προέκυψε ενασχόληση του δικτύου με αγώνες ελληνικών πρωταθλημάτων».

Από έγγραφα που βρέθηκαν στις πέντε μεζονέτες προκύπτει ότι το δίκτυο είχε εγκατασταθεί στην Ελλάδα ήδη από το 2014, ενώ η έρευνα για τη δράση του ξεκίνησε πριν από μόλις δύο μήνες. Αφορμή υπήρξε μαρτυρία στην ΕΛ.ΑΣ. ότι άτομα ασιατικής καταγωγής προκατέβαλαν 24.000 ευρώ για να μισθώσουν μονοκατοικία στα βόρεια προάστια για διάστημα τεσσάρων μηνών. Το σπίτι τέθηκε υπό επιτήρηση και προέκυψε αφενός ότι οι ένοικοι είχαν εγκαταστήσει ειδικά συστήματα ασφαλείας, ενώ απαγόρευαν σε κηπουρούς και τεχνικούς να μπαίνουν στο προαύλιο των κατοικιών. Κατά την αστυνομική επιχείρηση της περασμένης Πέμπτης, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας δεν ήξεραν με ακρίβεια το είδος της εγκληματικής δράσης του δικτύου, ενώ υπήρχαν υπόνοιες ότι το κύκλωμα δραστηριοποιείται στη διακίνηση ναρκωτικών. Εκτός των Ασιατών, τη δράση του δικτύου εξυπηρετούσε Eλληνας μεσίτης με έδρα τη Βούλα, καθώς και δύο πρόσωπα του συγγενικού του περιβάλλοντος. Την τελευταία διετία εκτιμάται ότι είχε μισθώσει συνολικά 17 μεζονέτες, όπου κατά διαστήματα φιλοξενήθηκαν οι Ασιάτες τηλεφωνητές.

Αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος που είχαν την ευθύνη της έρευνας διευκρίνισαν ότι τα μέλη της οργάνωσης εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα, αφενός διότι η διοργάνωση παράνομου στοιχήματος διώκεται στην Ασία με αυστηρές ποινές, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στη χώρα μας. Εξάλλου, οι πρώτοι από τους συλληφθέντες που οδηγήθηκαν στον ανακριτή αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους μετά την ολοκλήρωση της απολογίας τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή