Λιγότερες οι διαγνώσεις ατόμων με ηπατίτιδα C

Λιγότερες οι διαγνώσεις ατόμων με ηπατίτιδα C

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύ λιγότερες διαγνώσεις σε σχέση με τον αριθμό των ατόμων που πάσχουν από ηπατίτιδα C καταγράφονται στη χώρα μας. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, στην Ελλάδα εκτιμάται ότι πάνω από 167.000 άτομα πάσχουν από ηπατίτιδα C, εκ τω οποίων μόλις 30.000 έχουν διαγνωσθεί με τη νόσο. Ιδιαίτερα αυξημένη είναι η συχνότητα της ηπατίτιδας C στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, αγγίζοντας μάλιστα το 75%.

Με βάση τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, αρκούν μονάχα δύο χρόνια ενεργούς ενδοφλέβιας χρήσης ουσιών για να έρθει σε επαφή με τον ιό της ηπατίτιδας C ένας χρήστης που «συχνάζει» στο κέντρο της Αθήνας. Από τους διαγνωσμένους ασθενείς μόνο το 30% – 40% –ήτοι 13.000 άτομα– λαμβάνει θεραπεία, παρά το γεγονός ότι οι ασθενείς με χρόνια λοίμωξη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη κίρρωσης και καρκίνου του ήπατος. Με αφορμή την 28η Ιουλίου – Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας, το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει θέσει ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από τις ιογενείς ηπατίτιδες, την ενημέρωση για τους τρόπους μετάδοσης, πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας και την εξάλειψη του φόβου και των προκαταλήψεων που οδηγούν σε απομόνωση όσους έχουν μολυνθεί.

Παρέμβαση ενημέρωσης

Στο πλαίσιο αυτό, σε συνεργασία με τον σύλλογο ασθενών ήπατος «Προμηθέας» και τον ΟΚΑΝΑ, διοργανώνει μεθαύριο Πέμπτη στην πλατεία Μοναστηρακίου, από τις 9 π.μ. έως τις 10 μ.μ., παρέμβαση ενημέρωσης. Κινητή μονάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ και επιστημονικό προσωπικό θα βρίσκεται στην πλατεία Μοναστηρακίου και θα μοιράζει στους διερχομένους ενημερωτικό υλικό και προφυλακτικά, ενώ θα παρέχεται και η δυνατότητα ελέγχου με το γρήγορο τεστ για τις ηπατίτιδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή