Στην τελική ευθεία η νέα «όψη» της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης

Στην τελική ευθεία η νέα «όψη» της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο πολυτραυματισμένες γειτονιές του κέντρου της πρωτεύουσας απασχόλησαν χθες τον Δήμο Αθηναίων. Αφενός, δόθηκαν στη δημοσιότητα οι τέσσερις τελικοί υποψήφιοι διαχειριστές της ανακαινισμένης πλέον Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης και, αφετέρου, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στα γραφεία του κόμματος στον Περισσό.

Η Δημοτική Αγορά, το χαρακτηριστικό τοπόσημο της Φωκίωνος Νέγρη, παίρνει ξανά ζωή. Ηδη από πέρσι την άνοιξη, ο δήμος είχε θέσει σε δημόσια διαβούλευση τις μελλοντικές χρήσεις της Αγοράς, καταφέρνοντας να συγκεντρώσει δεκάδες προτάσεις από ομάδες ή μεμονωμένους πολίτες. Ετσι, αφού το κτίριο είναι πλέον σε λειτουργία, με το ΚΕΠ να παρέχει εδώ και μερικές εβδομάδες τις υπηρεσίες του, η ανάληψη της διαχείρισης έχει περάσει στο τελικό της στάδιο.

Από τις 17 προτάσεις που είχαν κατατεθεί το προηγούμενο διάστημα, οι τέσσερις περνούν στη δεύτερη φάση αυτές της «Φωκίωνος Ξανά», του Impact Hub Athens, του Bios και του Future Library. Οι τέσσερις υποψήφιοι πρέπει να καταθέσουν, έως τις 19 Σεπτεμβρίου, το τελικό business plan που προτείνουν για το αύριο της Αγοράς. «Business plan, στη δική μας περίπτωση, δεν σημαίνει μόνον αριθμούς και προϋπολογισμούς· οι τέσσερις υποψήφιοι, με τις υψηλότατου επιπέδου προτάσεις τους, πρέπει να μας αποδείξουν τρία επιπλέον πράγματα: πρώτον, τη βιωσιμότητα της πρότασής τους, δεύτερον, τη συνεργασιμότητα μεταξύ τους αλλά και με τον δήμο και, τρίτον, το προτεινόμενο σύστημα αυτοαξιολόγησης», τονίζει στην «Κ» η Αμαλία Ζέπου, αντιδήμαρχος Κοινωνίας των Πολιτών και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής που θα ορίσει τον διαχειριστή της Αγοράς, η οποία αποτελείται από τον πολεοδόμο Αρη Καλαντίδη, τον συγγραφέα Πέτρο Μάρκαρη, τον πρόεδρο του «Διαζώματος» Σταύρο Μπένο και τον επιχειρηματία Βασίλη Φουρλή.

Η κ. Ζέπου υπογραμμίζει ιδιαιτέρως τη βιωσιμότητα των προτάσεων. «Στους τέσσερις υποψηφίους καταστήσαμε σαφές ότι πρέπει να καταθέσουν, μεταξύ όλων των άλλων, το σκεπτικό τους για την παρουσία της Αγοράς στη γειτονιά και ευρύτερα στην πόλη· δηλαδή, πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους την Κυψέλη και τις ιδιομορφίες της», συμπληρώνει. «Είμαστε όλοι μαζί σ’ αυτό το πείραμα», καταλήγει.

Ανησυχία για τα Εξάρχεια

Η ανησυχητική αύξηση της παραβατικότητας στο κέντρο της πρωτεύουσας, με αιχμή τα Εξάρχεια, απασχολεί εδώ και καιρό τον Δήμο Αθηναίων, κάτι που φαίνεται και από τη συνάντηση που είχε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στον Περισσό. Τα ζητήματα κοινωνικής συνοχής, ανάπτυξης της πόλης αλλά και τα κρούσματα κοινού εγκλήματος ήταν στην ατζέντα των δύο ανδρών.

Ο κ. Καμίνης, μετά το πέρας της συνάντησής τους, η οποία, όπως είπε, έγινε σε πολύ καλό κλίμα, δήλωσε ότι «είναι αδιανόητο να υπάρχουν περιοχές στην Αθήνα όπου οι κάτοικοι δεν νιώθουν ασφαλείς. Συζητήσαμε τα μέτρα και την πολύπλευρη στρατηγική του Δήμου Αθηναίων για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής στην Αθήνα, με αιχμή το προσφυγικό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή