Γαλλία: Το ISIS πίσω από την ομηρία σε εκκλησία της Νορμανδίας – Βιντεοσκοπούσαν τη δολοφονία του ιερέα

Γαλλία: Το ISIS πίσω από την ομηρία σε εκκλησία της Νορμανδίας – Βιντεοσκοπούσαν τη δολοφονία του ιερέα

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ένας από τους δύο δράστες της επίθεσης στην εκκλησία Σεντ-Ετιέν-ντι-Ρουβρέ, κατά τη διάρκεια της οποίας σφαγιάστηκε ένας ηλικιωμένος ιερέας, αναγνωρίστηκε ως ο 19χρονος Αντέλ Κερμίς, γεννηθείς στην Γαλλία, δήλωσε ο εισαγγελέας Φρανσουά Μολάν.

Όπως τόνισε ο Μολάν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Κερμίς βρισκόταν υπό στενή παρακολούθηση από τις αρχές έπειτα από δύο αποτυχημένες του απόπειρες να φτάσει στη Συρία πέρσι.

Ο εισαγγελέας επιβεβαίωσε ότι τον Μάρτιο του 2015 ο Κερμίς, με καταγωγή από την πόλη της Νορμανδίας όπου σημειώθηκε η επίθεση, είχε προφυλακιστεί με κατηγορίες για σχέσεις με μια τρομοκρατική οργάνωση, πριν απελευθερωθεί υπό τους όρους να φεύγει από το σπίτι του για λίγες μόνο ώρες την ημέρα και να φοράει υποχρεωτικά ηλεκτρονικό βραχιολάκι.

Και οι δύο άνδρες που κρατούσαν ομήρους σε εκκλησία της Νορμανδίας έπεσαν νεκροί στη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης.

Το Ισλαμικό Κράτος με ανακοίνωσή του ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, αναφέροντας πως οι δύο δράστες ανήκαν στους κόλπους  της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Οι δύο άνδρες κρατούσαν ως ομήρους στην περιοχή Σεντ Ετιέν Ντι Ρουβρέ πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων ήταν ένας ιερέας, δύο μοναχές καθώς και πιστοί. Οι πρώτες εικόνες έδειχναν περιπολικά να έχουν αποκλείσει το σημείο και ασθενοφόρα να σπεύδουν στην περιοχή.

«Κάποια στιγμή, οι δύο δράστες βγήκαν από την εκκλησία και τότε η ειδική μονάδα BRI τους σκότωσε», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλίας, Πιερ Ανρί Μπραντέτ σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό France Info.

Βιντεοσκόπησαν τη δολοφονία

Οι δύο δράστες της επίθεσης στην εκκλησία του Σεντ-Ετιέν-ντι-Ρουβρέ υποχρέωσαν τον ηλικιωμένο ιερέα να γονατίσει πριν τον εκτελέσουν και βιντεοσκόπησαν τη δολοφονία, σύμφωνα με μια μοναχή που γλίτωσε από τη σφαγή.

Η μοναχή, που μίλησε σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό, ήταν μεταξύ των ομήρων κατά τη διάρκεια της πρωινής λειτουργίας στην εκκλησία, κοντά στη Ρουέν.

«Τον ανάγκασαν να γονατίσει, εκείνος προσπάθησε να αμυνθεί και έτσι ξεκίνησε η τραγωδία», είπε η αδελφή Ντανιέλ στον ραδιοφωνικό σταθμό RMC. Όπως εξήγησε, η ίδια κατάφερε να διαφύγει τη στιγμή που ο ένας από τους δράστες σκότωνε τον ιερέα.

«Βάρβαρη» αποκάλεσε την επίθεση ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, συμπληρώνοντας ότι αποτελεί χτύπημα για όλους τους Καθολικούς και ολόκληρη τη Γαλλία. «Θα σταθούμε μαζί», έγραψε ο ίδιος σε ανάρτηση του στο Twitter.

Το Βατικανό με επίσημη ανακοίνωση καταδίκασε τη «βάρβαρη δολοφονία», προσθέτοντας ότι το έγκλημα είναι ακόμη πιο στυγερό επειδή συνέβη σε ιερό χώρο.  

«Ο πάπας συμμετέχει στον πόνο και τον τρόμο αυτής της παράλογης βίας», είπε ο εκπρόσωπος του Βατικανού, Φεντερίκο Λομπάρντι.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε ότι η τρομοκρατία του Ισλαμικού Κράτους πρέπει να καταπολεμηθεί με «κάθε τρόπο», υπονοώντας ότι οι δράστες συνδέονταν με την τρομοκρατική οργάνωση.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μία δοκιμασία, μία από τις πολλές, αφού η απειλή είναι ιδιαίτερα αυξημένη και παραμένει ιδιαίτερα αυξημένη, είμαστε μπροστά σε μία οργάνωση που μας έχει κηρύξει τον πόλεμο. Πρέπει να πολεμήσουμε σε αυτόν τον πόλεμο με κάθε τρόπο, σεβόμενοι το κράτος δικαίου και ό,τι μας καθιστά δημοκρατία», είπε ο Ολάντ.

«Είναι οι καθολικοί που χτυπήθηκαν, αλλά και όλοι οι Γάλλοι», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Οι Γάλλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι απειλούνται, αλλά ότι δεν είναι οι μόνοι. Η Γερμανία απειλείται, επίσης και άλλοι απειλούνται, όμως η δύναμη τους είναι η διατήρηση της συνοχής τους», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε «με τον πιο έντονο τρόπο» την επίθεση και προσέφερε τη βοήθεια των ΗΠΑ στις γαλλικές αρχές στις έρευνες για την ενέργεια αυτή, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

«Η Γαλλία και οι ΗΠΑ έχουν αναλάβει μια κοινή δέσμευση για την προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας όλων των πίστεων, και η σημερινή βία δεν κάμπτει αυτή τη δέσμευση», σημείωσε σε ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή