To υπ. Οικονομίας διαψεύδει… τα δικά του στοιχεία για τα «λουκέτα»

To υπ. Οικονομίας διαψεύδει… τα δικά του στοιχεία για τα «λουκέτα»

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το υπουργείο Οικονομίας αμφισβητεί το… υπουργείο Οικονομίας. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τη σύγκριση ανάμεσα στα στοιχεία για τις εγγραφές και τις διαγραφές επιχειρήσεων που δημοσίευσε χθες με ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, επικαλούμενη το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) και τα στοιχεία εκείνα που περιλαμβάνει η βάση δεδομένων του ΓΕΜΗ και είναι προσβάσιμα από την ιστοσελίδα του, η οποία επίσης ανήκει στο υπουργείο Οικονομίας. Εάν λάβει κάποιος υπόψη τα στοιχεία της χθεσινής ανακοίνωσης, η οποία εκδόθηκε ως απάντηση στην «ανεύθυνη και υπονομευτική για την οικονομία προπαγάνδα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, τότε μάλλον έχει αρχίσει η έλευση της πολυπόθητης ανάπτυξης. Εάν λάβει, όμως, υπόψη τα στοιχεία που υπάρχουν στη βάση δεδομένων του ΓΕΜΗ, τότε τα «λουκέτα» κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016 είναι περίπου 2.300 περισσότερα από τις συστάσεις νέων επιχειρήσεων. Ανεπισήμως πηγές του υπουργείου ομολογούν την ανακολουθία που παρατηρείται, χωρίς ωστόσο να δίνουν καμία εξήγηση για την ύπαρξή της. Επισήμως, το υπουργείο Οικονομίας επιλέγει την επίθεση και αποδίδει τα συμπεράσματα περί «λουκέτων» σε «μεθοδευμένη προσπάθεια από συγκεκριμένους πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους διαστρέβλωσης της πραγματικής εικόνας που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία», ενώ στη συνέχεια κάνει λόγο για «επιστρατευμένους φωστήρες».

Σύμφωνα, λοιπόν, με την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, το πρώτο εξάμηνο του 2016 το σύνολο των συστάσεων επιχειρήσεων ανήλθε σε 20.345, εκ των οποίων οι 13.826 ήταν ατομικές και οι υπόλοιπες 6.519 νομικά πρόσωπα (ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ κ.ο.κ.). Το ίδιο διάστημα οι διαγραφές επιχειρήσεων, σύμφωνα με την εν λόγω ανακοίνωση, ανήλθαν σε 16.994, εκ των οποίων οι 12.641 αφορούν ατομικές επιχειρήσεις. Με άλλα λόγια, με βάση τα στοιχεία που έδωσε χθες το υπουργείο το πρώτο εξάμηνο του 2016 το ισοζύγιο εγγραφών/διαγραφών είναι θετικό κατά 3.351 επιχειρήσεις.

Από τη βάση δεδομένων του ΓΕΜΗ, ωστόσο, προκύπτει ότι το ίδιο διάστημα οι συστάσεις ανήλθαν σε 15.659, εκ των οποίων οι 10.474 είναι ατομικές. Οι διαγραφές το ίδιο διάστημα ανέρχονται σε 17.939, εκ των οποίων οι 12.034 πρόκειται για παύσεις ατομικών επιχειρήσεων. Με άλλα λόγια, από τα στοιχεία του υπουργείου, όπως αυτά δημοσιεύονται στη βάση δεδομένων του ΓΕΜΗ, προκύπτει ότι το ισοζύγιο εγγραφών/διαγραφών είναι αρνητικό κατά 2.280 επιχειρήσεις.

Απόκλιση και μάλιστα σημαντική παρατηρείται και σε ό,τι αφορά τα στοιχεία για το σύνολο του 2015. Το υπουργείο υποστηρίζει στη χθεσινή ανακοίνωσή του ότι οι συστάσεις ανήλθαν συνολικά σε 43.846, ενώ η βάση δεδομένων του ΓΕΜΗ δείχνει 31.022 νέες συστάσεις. Οι διαγραφές το 2015 ήταν, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας (με βάση την ανακοίνωση), 24.846, αλλά, σύμφωνα με το… υπουργείο Οικονομίας (τη βάση δεδομένων του ΓΕΜΗ), 26.837.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ακόμη ότι στα στοιχεία πρέπει να ληφθεί υπόψη και η δυνατότητα αναδρομικής διαγραφής σε επιχειρήσεις που είχαν διακόψει την επιχειρηματική δραστηριότητα σε παρελθόντα χρόνο και είχε ως αποτέλεσμα τη διαγραφή από το ΓΕΜΗ 6.600 επιχειρήσεων το 2015 και 1.600 το 2016 που ήταν ανενεργές επί μακρόν. Πρώτον, το υπουργείο δεν διευκρινίζει εάν έχει συμπεριλάβει τα στοιχεία αυτά, δεύτερον, και πάλι δεν εξηγεί την απόκλιση που παρατηρείται. Στελέχη με γνώση της λειτουργίας του ΓΕΜΗ από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του επισημαίνουν στην «Κ» ότι οι διαγραφές καταχωρίζονται με σχετική χρονική υστέρηση 2-3 μηνών, διότι καθυστερούν την υποβολή των αιτήσεων οι επιχειρήσεις. Ομως, η υστέρηση αυτή αφορά συνολικά την ενημέρωση των υπηρεσιών του ΓΕΜΗ και όχι μόνο στη βάση δεδομένων.

Εάν το ΓΕΜΗ έχει δυσλειτουργίες, καλό είναι να τις αναγνωρίσει το αρμόδιο υπουργείο και πολύ περισσότερο να τις διορθώσει. Διαφορετικά, εάν επιλέγει μια «πραγματικότητα» έναντι μιας άλλης επίσης δικής του «πραγματικότητας», τότε αυτό είναι πολύ κακό για την πραγματικότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή