Θηλυκά φαντασματοκτόνα

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το φύλο της νέας ομάδας των «Ghostbusters», το χιούμορ τους αλλά και το χρώμα τους προκάλεσαν απίστευτες αντιδράσεις και δέχθηκαν ρατσιστικές επιθέσεις μετά την πρεμιέρα του φιλμ στις ΗΠΑ. Δύσκολο να καταλάβεις ανθρώπους που βάλθηκαν, συνειδητά ή για χαβαλέ, να κάνουν το τρέιλερ της ταινίας παγκόσμιο πρωταθλητή του dislike στο YouTube. Πάντως, κάποιοι από τους πρωτοστατούντες στις επιθέσεις είναι ένθερμοι οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ («Κ», 22/7).

Το Χόλιγουντ, ακολουθώντας σύγχρονες τάσεις της νεανικής (φαρσο)κωμωδίας, επιστράτευσε τέσσερις γυναίκες για να διώξουν από το Μανχάταν ένα φάντασμα, μια φούσκα από θυμό που γίνεται απειλητική όπως ο Γκοτζίλα. Η Μελίσα Μακάρθι, η Κρίστεν Γουίγκ, η Κέιτ Μακ Κίνον και η έγχρωμη Λέσλι Τζόουνς (που δέχθηκε τα περισσότερα πυρά στο Twitter) διαδέχθηκαν τους πρωταγωνιστές της δημοφιλούς ταινίας του 1984. Το «φεμινιστικό» τους χιούμορ βάλλει ποικιλοτρόπως (ακόμη και σεξιστικά) κατά του άνδρα, ο οποίος παρουσιάζεται ως χαμογελαστός ηλίθιος με τέλειο σώμα. Σε μία από τις πιο επιτυχημένες σκηνές της ταινίας διακωμωδείται και ο Σούπερμαν, ο κατεξοχήν politically correct υπερήρωας. Στο σημερινό «Ghostbusters», όπου η γυναίκα αδιαφορεί για την εμφάνισή της και χλευάζει τον άνδρα, που φουσκώνει σαν πετεινός, βρισκόμαστε σε μια γκρίζα ζώνη σε ό,τι αφορά στερεότυπα γύρω από το ωραίο. Το «Sex and the City» φαντάζει παρελθόν. Κάτι παρόμοιο, όμως συνέβη, στο «Οδηγός για singles», αλλά και στο πιο προκλητικό «Κατακούτελα». Διόλου τυχαία, επίσης, γυναίκες ηθοποιοί που ξεφεύγουν από πρότυπα της ομορφιάς, όπως η Μελίσα Μακάρθι, η Ρέμπελ Γουίλσον ή η Εϊμι Σούμερ (αθυρόστομη στις stand-up εμφανίσεις της) έχουν ανεβάσει τις μετοχές τους στο σταρ σίστεμ.

Το «Ghostbusters» θα προβάλλεται από 28/7.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή