«Διαδρομές σε νέα μονοπάτια – 100 χρόνια μετά», κοινή έκθεση Αχιλλέα Δρούγκα – Μιχάλη Μακρουλάκη για τα 100 χρόνια της Επαυλης Τσιροπινά στην Ποσειδωνία Σύρου

«Διαδρομές σε νέα μονοπάτια – 100 χρόνια μετά», κοινή έκθεση Αχιλλέα Δρούγκα – Μιχάλη Μακρουλάκη για τα 100 χρόνια της Επαυλης Τσιροπινά στην Ποσειδωνία Σύρου

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κόσμημα αληθινό η Επαυλη Τσιροπινά, το ανακαινισμένο κτίριο που λειτουργεί ως πολιτιστικός πολυχώρος για αρκετά ήδη χρόνια, φέτος γιορτάζει τα 100 χρόνια ύπαρξής της με μια σπουδαία έκθεση-είδηση: στις 29 Ιουλίου, την ερχόμενη Παρασκευή, εγκαινιάζεται κοινή έκθεση των καταξιωμένων ζωγράφων Αχιλλέα Δρούγκα και Μιχάλη Μακρουλάκη με τίτλο «Διαδρομές σε νέα μονοπάτια – 100 χρόνια μετά».

Οι ζωγράφοι είχαν πάλι κάνει μαζί την πρώτη έκθεση, που εγκαινίασε τον εκθεσιακό χώρο της Επαυλης Τσιροπινά, το 2000. Δεκαέξι χρόνια μετά συναντώνται πάλι στον ίδιο χώρο με μια νέα σειρά έργων τους, που έχουν γίνει ειδικά για την έκθεση αυτή!

Δεν είναι καθόλου τυχαία η επιλογή των δύο καλλιτεχνών για να τιμηθούν τα 100 χρόνια της Επαυλης Τσιροπινά, γιατί και οι δυο τους συνδέονται ιδιαίτερα με τη Σύρο. Συριανός στην καταγωγή ο Μιχάλης Μακρουλάκης, τα τελευταία χρόνια μένει σχεδόν μόνιμα στο νησί, τα δε έργα που παρουσιάζει είναι εμπνευσμένα από το φυσικό τοπίο της Σύρου και από τη θάλασσά της. Το θαλασσινό στοιχείο δεσπόζει με τα βράχια, τις αμμουδιές, τα κύματα που ζωγραφίζει, δίνοντας την πρώτη ολοκληρωμένη δική του δέσμη έργων με θέμα την ίδια τη θάλασσα και το τοπίο ολόγυρά της.

Μιχάλης Μακρουλάκης

«Να μπορώ να ζωγραφίζω σαν να συνθέτω συμφωνική μουσική», αναφωνεί ο Μιχάλης Μακρουλάκης κι εξηγεί: «Είναι πολύ ευφρόσυνο να ανακαλύπτω ακόμη πράγματα που με ενθουσιάζουν, καινούργιες δυνατότητες, συγγένειες στις τέχνες, ψάχνοντας ιδιότητες που ισχύουν παντού, αντιληπτές με όλες τις αισθήσεις, το τι παθαίνει η φόρμα, το χρώμα, η μελωδία, ο ρυθμός! Τι έχω να μάθω ακόμη! Τι θράσος να είμαι ακόμα τόσο αισιόδοξος, να αισθάνομαι ακόμα μαθητής! Να ανιχνεύω τη δημιουργία!» λέγει ο Μιχάλης Μακρουλάκης, που αναγνωρίζει πως, «παρόλο που γεννήθηκα και μεγάλωσα στο νησί και μάζευα από μικρός κοχύλια, δεν είχα αισθανθεί την ικανότητα να ασχοληθώ ζωγραφικά με τη διαρκή σε κίνηση, συνεχώς μεταβαλλομένη θάλασσα μέχρι τώρα».

Αχιλλέας Δρούγκας

«Νέα μονοπάτια» μοιάζει οικειοθελώς να ακολουθεί ο ζωγράφος Αχιλλέας Δρούγκας. «Η έννοια “Concept” είναι ο κύριος στόχος του πίνακα», εξηγεί. «Η χρωματική αρμονία, η σύνθεση, η “ζωγραφικότητα” δεν είναι ο κύριος σκοπός αυτής της δουλειάς. Η τεχνική της οφθαλμαπάτης επιτείνεται από μια ζωγραφισμένη κορνίζα που δίνει την ψευδαίσθηση της αληθινής. Ετσι δημιουργείται ένας καθορισμένος χώρος για να αναπτυχθεί η ιδέα, το δε τελικό αποτέλεσμα να μοιάζει περισσότερο με τρισδιάστατη κατασκευή».

Περισσότερο και από τις εξηγήσεις-εξομολογήσεις των δύο ζωγράφων, τα έργα τους στην κοινή αυτή έκθεση, για τα 100 χρόνια της Επαυλης Τσιροπινά στην Ποσειδωνία Σύρου που εγκαινιάζεται στις 29 Ιουλίου 2016 και θα διαρκέσει ώς τις 28 Αυγούστου, μιλούν για τις «Διαδρομές που ακολουθούν και που, ζωγραφικά, οδηγούν σε νέα μονοπάτια».

Ιστορικό της έπαυλης

Αφιερωμένη στα 100 χρόνια ύπαρξης της Επαυλης Τσιροπινά είναι η κοινή έκθεση των ζωγράφων Αχιλλέα Δρούγκα και Μιχάλη Μακρουλάκη. Πρόκειται για ένα ιστορικό ακίνητο μοναδικής μορφής, δομής και μεγαλοπρέπειας, αξιόλογο δείγμα θερινής μεγαλοαστικής κατοικίας των αρχών του 20ού αιώνα. Είναι κτίριο συνυφασμένο με την αρχιτεκτονική παράδοση του προαστίου της Ντελαγκράτσια – το παραθεριστικό θέρετρο πλουσίων Συριανών οικογενειών. Η πετρόκτιστη έπαυλη, έργο των αδερφών Τσιροπινά, οικοδομήθηκε το 1916 και καθρεφτίζει την αίγλη μιας άλλης εποχής. Δύο φορές δήμαρχος Ερμούπολης, ο πατέρας, Κωνσταντίνος Τσιροπινάς, μεταξύ του 1887 και 1889. Η έπαυλη είναι κατασκευή και δημιουργία αρχιτέκτονα που ήρθε από τη Βουργουνδία, σήμερα δε είναι διατηρητέο μνημείο. Εχει χώρους υποδοχής, σαλόνια, τζάκια και μοναδικές τοιχογραφίες και οροφογραφίες. Περιβάλλεται από κατάφυτο κήπο και έχει βοηθητικά κτίρια για τη φύλαξη των αμαξών της εποχής. Το 1966 η έπαυλη άλλαξε χέρια, πέρασε στην ιδιοκτησία του Μάρκου Δάσκου, δημάρχου της Ανω Σύρου, το δε 2000 αγοράστηκε από τη Δημοτική Αρχή Ποσειδωνίας και χρησιμοποιείται ως εκθεσιακός χώρος. Στη συνέχεια ο χώρος επισκευάστηκε και λειτουργεί πλέον ως Δημαρχείο Ποσειδωνίας και χώρος πολιτισμού. Στεγάζει διάφορες υπηρεσίες του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης και γίνονται εκεί εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις, ομιλίες, συνέδρια και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Τώρα θα φιλοξενήσει την έκθεση των Μακρουλάκη – Δρούγκα, εγκαίνια 29 Ιουλίου, ώρα 21.00. Λειτουργεί καθημερινά από τις 10.00 έως τις 14.00 και 19.00-22.00, ακόμη ένας πόλος έλξης τέχνης και αρχιτεκτονικής με ιστορία στην Ερμούπολη Σύρου, που φέτος δεν προλαβαίνουμε τις εκθέσεις της, αξιόλογες όλες και πρωτότυπες!

Την Κυριακή 24 Ιουλίου 2016 παρουσίασαν ιστορικά στοιχεία της δημιουργίας της έπαυλης, της αρχιτεκτονικής της δομής, καθώς και τη βιωματική εμπειρία της ζωής μέσα σε αυτό το μοναδικό στη μορφή κτίριο, οι ομιλητές Μαίρη Ρώτα, αρχαιολόγος, η Τερέζα Σκριβάνου Δάσκου, ιδιοκτήτρια από 1966 έως 2000, και ο Ιωσήφ Στεφάνου, ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ. Ακολούθησε συναυλία με το κουαρτέτο της Ανδριάνας Μπάμπαλη.

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή