Αποστόλου: 500.000 ευρώ για την προώθηση της μαστίχας

Αποστόλου: 500.000 ευρώ για την προώθηση της μαστίχας

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαφορετική απ’ ό,τι στην καταστροφή από τη φωτιά του 2012 θα είναι η διαδικασία των αποζημιώσεων στους μαστιχοπαραγωγούς της Χίου- για την καταστροφή του φυτικού κεφαλαίου από εθνικούς πόρους και για την χαμένη παραγωγή στους ασφαλισμένους του ΕΛΓΑ-, υποστήριξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου κατά τη σημερινή του επίσκεψη στη Χίο.

Ο υπουργός μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο κατευθύνθηκε στο χωριό Βέσσα όπου και συνομίλησε με κατοίκους της περιοχής καθώς και με τον δήμαρχο Μανώλη Βουρνού και τον αντιπεριφερειάρχη Κώστα Παπαδόπουλο.

Οι θεσμικοί φορείς του νησιού αλλά και οι κάτοικοι ζήτησαν τη λήψη σειράς μέτρων με δεδομένο ότι για πολλά από τα χωριά της νότιας Χίου, όπως η Βέσσα, η παραγωγή της μαστίχας είναι η μοναδική πηγή εσόδων. Εκτός των άλλων ζήτησαν την αποζημίωση για όσους έχασαν το φυτικό τους κεφάλαιο αλλά και αποζημιώσεις για όσους είναι ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ. Επίσης ο πρόεδρος της Βέσσας ζήτηση φοροαπαλλαγή για τους κατοίκους των οικισμών που επλήγησαν.

O κ. Αποστόλου επισήμανε ότι δρομολογείται η πληρωμή ενός ποσού ύψους 500.000 ευρώ για την προβολή και την προώθηση της μαστίχας, το οποίο θα δοθεί τις επόμενες τρεις έως πέντε μέρες, καθώς και η χρηματοδότηση μίας επένδυσης που αφορά αποθήκες και ψυγεία της ένωσης μαστιχοπαραγωγών, γύρω στα 500.000 ευρώ, «για να ολοκληρωθεί μία διαδικασία που βοηθάει την εμπορική και εξαγωγική δραστηριότητα της μαστίχας».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές από την πυρκαγιά και είχε συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς, προκειμένου να ενημερωθεί για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει και να συντονίσει την έναρξη της διαδικασίας εκτίμησης των ζημιών στις αγροτικές καλλιέργειες του νησιού και αποζημίωσης των δικαιούχων αγροτών.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, πρόκειται για μία μεγάλη πυρκαγιά που «χτύπησε» ξανά μία περιοχή που είχε πληγεί και το 2012. Ο κ. Αποστόλου έκανε λόγο για μία τραγική κατάσταση, καθότι, όπως είπε, σε μία έκταση -περίπου 25.000 με 30.000 στρέμματα- έχει εξαφανιστεί κάθε ίχνος βλάστησης.

Σύμφωνα με τον υπουργό, επλήγη, κυρίως, η μαστιχοκαλλιέργεια της περιοχής και άλλα είδη της φυτικής παραγωγής. «Από τη δική μας πλευρά, λοιπόν, ενημερώσαμε τους κατοίκους για τις κινήσεις που θα κάνουμε άμεσα και έχουν σχέση με την εκτίμηση των ζημιών στις καλλιέργειες, στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, καθώς και στην απώλεια εισοδήματος» διευκρινίζει ο ίδιος, προσθέτοντας ότι, γι' αυτά, θα ληφθούν άμεσα μέτρα, εφόσον καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ και αφού ολοκληρωθούν οι εκτιμήσεις.

«Από εκεί και πέρα», υπογραμμίζει, «το ζήτημα της απώλειας εισοδήματος του φυτικού κεφαλαίου θα το δούμε μέσα από διαδικασίες που θα στοιχειοθετούν ένα αίτημα που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είτε θα χρηματοδοτηθεί, μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα είτε μέσω κρατικών ενισχύσεων. Δεύτερο θέμα που δώσαμε ιδιαίτερο βάρος είναι οι πληγείσες περιοχές, κυρίως, όσον αφορά το κομμάτι των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπου πρέπει να ληφθούν απαραίτητα μέτρα, αντιπλημμυρικά έργα, κλπ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή