Δραγασάκης: «Δεν είστε κατήγοροι, αλλά κατηγορούμενοι»

Δραγασάκης: «Δεν είστε κατήγοροι, αλλά κατηγορούμενοι»

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την προβολή, αφενός, της βεβαιότητας ότι η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έκανε το καλύτερο για τη χώρα και, αφετέρου, της πολιτικής εκτίμησης πως οι ευθύνες για την κρίση και τα αδιέξοδα βαραίνουν είτε τους πολιτικούς της αντιπάλους στο εσωτερικό είτε ευρωπαϊκούς συντηρητικούς κύκλους, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτον τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκη, τα μέλη του οικονομικού επιτελείου και σειρά βουλευτών απέρριψαν –όπως ήταν αναμενόμενο- την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μαζί τους, όπως επίσης αναμενόταν, τάχθηκε και ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Β. Λεβέντης, αλλά φυσικά και οι ΑΝΕΛ, που εκφράστηκαν διά των βουλευτών του κόμματος, μια και ο κ. Π. Καμμένος απουσίαζε στο εξωτερικό.

«Η διαπραγμάτευση ήταν ένας ασύμμετρος πόλεμος με επίδικο τη δημοκρατία», τόνισε ο κ. Δραγασάκης, χαρακτηρίζοντας την πρόταση της Ν.Δ. ένα γενικόλογο αφήγημα που καταδεικνύει τη δυσκολία της να μιλήσει για το παρελθόν και την αδυναμία της να αρθρώσει λόγο για το μέλλον, «επειδή τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας την υπερβαίνουν». Για την κρίσιμη περίοδο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υποστήριξε πως η κυβέρνηση εγκαλείται επειδή έδωσε μάχη: «Προσπαθείτε με την πρότασή σας να γίνετε κατήγοροι, αλλά είστε κατηγορούμενοι. Μας εγκαλείτε για το Plan B, για κάτι που δεν υπήρξε. Αν υπήρχε, θα το εφαρμόζαμε μετά το δημοψήφισμα», σημείωσε, για να προσθέσει επίσης ότι η κυβέρνηση όφειλε να σκεφτεί εναλλακτικά συστήματα πληρωμών ή εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης.

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος σημείωνε, μεταξύ άλλων: «Κάθε κυβέρνηση πρέπει να έχει, και είχαμε, ιδιαίτερη μέριμνα, να διαθέτουμε σχεδιασμούς για διάφορα ενδεχόμενα. Θα ήταν ανεύθυνη οποιαδήποτε κυβέρνηση να μην είχε μέριμνα για κρίση. Αυτό δεν συγκροτεί Σχέδιο Β». Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, αφού τόνισε ότι «το τρίτο πρόγραμμα ήρθε εξαιτίας της αποτυχίας των δύο προηγουμένων», χαρακτήρισε «τυχοδιωκτισμούς» τα όποια σχέδια για έξοδο από το ευρώ.

Ανεβαίνοντας στο βήμα, ο κ. Λεβέντης τόνισε ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης παρέσυρε τον κ. Τσίπρα, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν είχε συναινέσει να πάει στη δραχμή. Επέκρινε δε τη Ν.Δ. ότι περιόρισε την πρότασή της για εξεταστική επιτροπή μόνο για την περίοδο Βαρουφάκη: «Γιατί δεν θέλετε να ξεκινήσει η διερεύνηση από το 2004;» προσέθεσε, αιτιολογώντας έτσι την επιλογή του να καταψηφίσει την εν λόγω πρόταση.

Από την πλευρά των ΑΝΕΛ, ο Δημ. Καμμένος είπε ότι, αντί προτάσεων για εξεταστικές, η αντιπολίτευση θα έπρεπε να πει «ευχαριστώ και μπράβο» στην κυβέρνηση για τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης, για να προσθέσει: «Η βασικότερη εξεταστική που θα έπρεπε να ζητήσει η Ν.Δ. θα ήταν προς την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή