Φραστική επίθεση Τσακαλώτου εναντίον Μητσοτάκη

Φραστική επίθεση Τσακαλώτου εναντίον Μητσοτάκη

5' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, με τη στήριξη και της Ενωσης Κεντρώων, καταψήφισαν –όπως αναμενόταν- απόψε στη Βουλή την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη σύσταση εξεταστικής Επιτροπής με αντικείμενο τη διερεύνηση ευθυνών αναφορικά με την εξέλιξη και τις επιπτώσεις της διαπραγμάτευσης που έκανε η πρώτη κυβέρνηση Αλ.Τσίπρα, στις αρχές του περασμένου έτους, και η οποία κατέληξε στο τρίτο μνημόνιο.

Επί 271 παρόντων, καταψήφισαν την πρόταση 155 βουλευτές. Υπέρ τάχθηκαν 96 βουλευτές από την ΝΔ, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι, και ο ανεξάρτητος Χάρης Θεοχάρης. «Παρών» ψήφισαν η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, πάντως, δεσμεύθηκε ότι μετά τις εκλογές, ς κυβέρνηση η ΝΔ θα προχωρήσει στη σύσταση αυτής της εξεταστικής – θέση με την οποία συμφώνησε σε παρέμβασή της και ο κ. Ευ. Βενιζέλος.

Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε το γεγονός ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δέχθηκε σφοδρή προσωπική επίθεση από τον υπουργό Οικονομικών – γεγονός που πυροδότησε εντονότατες διαμαρτυρίες από πλευράς των γαλάζιων βουλευτών. Αφορμή υπήρξε η αναφορά του υπουργού των Οικονομικών στο πρόσωπο του κ. Μητσοτάκη ότι «λόγω δύσκολης παιδικής ηλικίας δεν έχει διαβάσει καλά τον Ρουσώ». Η κατάσταση στην αίθουσα της ολομέλειας έμοιαζε περίπου ανεξέλεγκτη με τον κ. Ευκλ. Τσακαλώτο και τους βουλευτές της ΝΔ να συγκρούονται για ώρα φραστικά. Σημειώνεται πως αν και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Ν.Δένδιας –μόλις τα πνεύματα ηρέμησαν κάπως- κάλεσε τον κ. Τσακαλώτο να ζητήσει συγνώμη από τον πρόεδρο της ΝΔ, ο υπουργός Οικονομικών δεν το έπραξε.

Η πολύωρη κοινοβουλευτική διαδικασία διακρίθηκε πολλές φορές από εντάσεις και αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ενώ πολλές ήταν οι αναφορές, όλων των πλευρών που καταδεικνύουν ότι το αίτημα να πέσει φως σε εκείνη την κρίσιμη περίοδο είναι περισσότερο από αναγκαίο. Μεταξύ άλλων, αυτό κατέστη φανερό και από το εξής: ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ.Δραγασάκης σε μια αποστροφή της ομιλίας του υποστήριξε πως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είχε εισηγηθεί τη χρήση αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων προκειμένου να πληρωθεί δόση του ΔΝΤ, ενώ παράλληλα έκανε λόγο ακόμα και για «μυστικό» λογαριασμό στην κεντρική Τράπεζα. Κύκλοι της ΤτΕ λένε ότι ο διοικητής ποτέ δεν εισηγήθηκε αυτό που είπε ο κ. Δραγασάκης, ενώ σε ό,τι αφορά τον "μυστικό" λογαριασμό σημειώνουν πως είναι γνωστός λογαριασμός του Δημοσίου, τον οποίο ο κ. Στουρνάρας υπέδειξε ως εναλλακτική για την πληρωμή της δόσης του ΔΝΤ.

Εκείνοι που τάχθηκαν υπέρ της εξεταστικής.

«Η μεγαλύτερη κρίση μετά την μεταπολίτευση ανακυκλώνεται. Πρέπει ο λαός να γνωρίζει όλα τα δεδομένα. Χωρίς συμψηφισμούς και συμβιβασμούς. Κάθε απόπειρα κουκουλώματος είναι βούτυρο στο ψωμί του λαϊκισμού και της ακροδεξιάς» είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά και συνέχισε: «Ολα στο φως. Γι αυτό ψηφίσαμε την πρόταση κυβέρνησης για εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ. Και σήμερα γι αυτό ψηφίζουμε πρόταση ΝΔ για το τί συνέβη το καλοκαίρι του 2015. Για τους ίδιους λόγους ζητάμε να ψηφιστεί η πρότασή μας, που έχουμε καταθέσει από τον Δεκέμβριο, για εξεταστική επιτροπή που θα διερευνήσει όλη την περίοδο από 2002 ως σήμερα, προτάσσοντας βεβαίως την περίοδο Βαρουφάκη. Να μην αφήσουμε τον ελληνικό λαό θύμα παραπληροφόρησης και συνομωσιολογίας. Για να κερδίσουμε τη χαμένη μας αξιοπιστία ως πολιτικό σύστημα. Να πείσουμε ότι έχουμε αλλάξει».

Σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους, εκ μέρους του Ποταμιού ο κ. Ι.Φωτήλας υπογράμμισε: «Το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οι συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία ήταν καταστροφικές με την αποτυχημένη διαπραγμάτευση των κυρίων Τσίπρα και Βαρουφάκη. Κύριοι της Κυβέρνησης -και ειδικά ο κ. Τσίπρας- πρέπει να λογοδοτήσετε για το PLAN A που τελικά εφαρμόσατε και μας οδήγησε σε περιπέτειες. Τώρα είναι η ώρα των εξηγήσεων, που πρέπει να δώσετε στη Βουλή και τους πολίτες για όσα δεινά προκαλέσατε και για όσα δεινά συνεχίζετε να προκαλείτε στον ελληνικό λαό».

Από την πλευρά του, ο κ. Θεοχάρης σε παρέμβασή του τόνισε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα: «Εχουντας υπόψη πως οι πολίτες έχουν δικαίωμα να μάθουν τη συνέβαινε εν αγνοία τους όταν βάζατε σε κίνδυνο τη ζωή τους, την περιουσία τους και το μέλλον των παιδιών τους. Είστε τόσο φοβισμένοι που ακόμη και την ελεγχόμενη εξεταστική τρέμετε».

Καταψήφισαν.

Με την προβολή αφενός της βεβαιότητας ότι η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έκανε το καλύτερο για τη χώρα, και αφετέρου της πολιτικής εκτίμησης πως οι ευθύνες για την κρίση και τα αδιέξοδα βαραίνουν είτε τους πολιτικούς της αντιπάλους στο εσωτερικό είτε ευρωπαϊκούς συντηρητικούς κύκλους, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με πρώτον τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ι.Δραγασάκη, τα μέλη του οικονομικού επιτελείου και σειρά βουλευτών, απέρριψαν –όπως ήταν αναμενόμενο- την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μαζί τους, όπως επίσης αναμενόταν, βρέθηκε και ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Β. Λεβέντης, αλλά και φυσικά οι ΑΝΕΛ, που εκδφράστηκαν διά των βουλευτών του κόμαμτος, μια και ο κ. Π. Καμμένος απουσίαζε στο εξωτερικό.

«Η διαπραγμάτευση ήταν ένας ασσύμετρος πόλεμος με επίδικο τη δημοκρατία» τόνισε ο κ. Δραγασάκης, χαρακτηρίζοντας την πρόταση της ΝΔ ένα γενικόλογο αφήγημα, που καταδεικνύει τη δυσκολία της να μιλήσει για το παρελθόν και την αδυναμία της να αρθρώσει λόγο για το μέλλον «επειδή τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας την υπερβαίνουν». Για την κρίσιμη περίοδο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υποστήριξε πως η κυβέρνηση εγκαλείται επειδή έδωσε μάχη: «Προσπαθείτε με την πρότασή σας να γίνετε κατήγοροι, αλλά είστε κατηγορούμενοι. Μας εγκαλείτε για το Plan B, για κάτι που δεν υπήρξε. Αν υπήρχε, θα το εφαρμόζαμε μετά το δημοψήφισμα» σημείωσε, για να προσθέσει επίσης ότι η κυβέρνηση όφειλε να σκεφτεί εναλλακτικά συστήματα πληρωμών ή εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης».

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος σημείωνε μεταξύ άλλων: «Κάθε κυβέρνηση πρέπει να έχει, και είχαμε ιδιαίτερη μέριμνα, να διαθέτουμε σχεδιασμούς για διάφορα ενδεχόμενα. Θα ήταν ανεύθυνη οποιαδήποτε κυβέρνηση να μην είχε μέριμνα για κρίση. Αυτό δεν υγκροτεί σχέδιο Β». Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, αφού τόνισε ότι «το τρίτο πρόγραμμα ήρθε εξαιτίας της αποτυχίας των δύο προηγούμενων», για να χαρακτηρίσει «τυχοδιωκτισμούς» τα όποια σχέδια για έξοδο από το ευρώ.

Ανεβαίνοντας στο βήμα, ο κ. Λεβέντης τόνισε ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ.Βαρουφάκης παρέσυρε τον κ. Τσίπρα, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν είχε συναινέσει να πάει στη δραχμή. Επέκρινε δε την ΝΔ ότι περιόρισε την πρότασή της για εξεταστική επιτροπή μόνο για την περίοδο Βαρουφάκη: «Γιατί δεν θέλετε να ξεκινήσει η διερεύνηση από το 2004;», πρόσθεσε αιτιολογώντας έτσι την επιλογή του να καταψηφίσει την εν λόγω πρόταση.

Από την πλευρά των ΑΝΕΛ, ο Δημ. Καμμένος είπε ότι αντί προτάσεων για εξεταστικές η αντιπολίτευση θα έπρεπε να πει «ευχαριστώ και μπράβο» στην κυβέρνηση για τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης, για να προσθέσει: «Η βασικότερη εξεταστική που θα έπρεπε να ζητήσει η ΝΔ, θα ήταν προς την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή