Σε σοκ ξανά η Γαλλία μετά την εκτέλεση ιερέα

Σε σοκ ξανά η Γαλλία μετά την εκτέλεση ιερέα

4' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας ιερωμένος ηλικίας 84 ετών έχασε τη ζωή του όταν του έκοψαν τον λαιμό με μαχαίρι δύο άνδρες που εισέβαλαν σε εκκλησία του Σεντ Ετιέν ντι Ρουβρέ, την ώρα της πρωινής λειτουργίας και κράτησαν ομήρους στο όνομα του Ισλαμικού Κράτους. Ενας ακόμη όμηρος τραυματίστηκε σοβαρά, προτού οι δύο δράστες της επίθεσης πέσουν νεκροί από τα πυρά επίλεκτης αστυνομικής μονάδας της Γαλλίας. Την ευθύνη για τη βάρβαρη επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Μιλώντας από τον τόπο της νέας τραγωδίας στη Νορμανδία, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι πότε μέχρι σήμερα ο κίνδυνος της ισλαμιστικής τρομοκρατίας για την Ευρώπη και τη Γαλλία δεν ήταν τόσο μεγάλος και ότι η Γαλλία πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, ενώ αναφέρθηκε στην «τραγική τρομοκρατική επίθεση», λέγοντας ότι οι δράστες της ειδεχθούς δολοφονίας είχαν δηλώσει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος. Λίγο αργότερα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο του χαλιφάτου Amaq μετέδωσε ότι η επίθεση έγινε από «δύο στρατιώτες» του. Σύμφωνα με γαλλικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο ένας από τους δύο δράστες της επίθεσης ήταν ένας ντόπιος που είχε περάσει τουλάχιστον ένα χρόνο στη φυλακή επιστρέφοντας από την Τουρκία, καθώς δεν του είχε επιτραπεί να ταξιδέψει μέχρι τη Συρία. Οι πληροφορίες, μάλιστα, ανέφεραν ότι ο άνδρας αφέθηκε ελεύθερος και έφερε ηλεκτρονικό «βραχιόλι», ενώ επρόκειτο να δικαστεί για αδικήματα που έχουν σχέση με την τρομοκρατία.

Η επίθεση είναι μόνον η τελευταία μιας μακράς σειράς θανατηφόρων επιθέσεων στην Ευρώπη, ανάμεσα στη οποίες η τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια με 84 νεκρούς και τέσσερα επεισόδια στην Γερμανία.

Ο αρχιεπίσκοπος της Ρουέν αναγνώρισε το θύμα της επίθεσης ως τον πατέρα Ζακ Χαμέλ, ο οποίος φαίνεται ότι ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στο ποίμνιό του, ενώ και το Βατικανό καταδίκασε τη «βαρβαρική δολοφονία».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών Πιερ Ανρί Μπραντέ δήλωσε στα ΜΜΕ ότι οι δράστες της επίθεσης έπεσαν νεκροί από τα πυρά μιας επίλεκτης ομάδας της αστυνομίας, της BRI, καθώς έβγαιναν από την εκκλησία. Πυροτεχνουργοί και ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά ερεύνησαν την εκκλησία για εκρηκτικά μετά την απελευθέρωση των ομήρων. Νωρίς το απόγευμα, η γαλλική αστυνομία συνέλαβε ένα άτομο για πιθανή διασύνδεση με την πρωινή επίθεση στην εκκλησία.

Δηλώσεις

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς χαρακτήρισε «βάρβαρη» την επίθεση προσθέτοντας ότι πρόκειται για «πλήγμα εναντίον όλων των Γάλλων και όλων των ρωμαιοκαθολικών». Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολαντ δήλωσε ότι «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο έχει κηρύξει τον πόλεμο εναντίον μας» και κάλεσε για εθνική ενότητα μπροστά στην τρομοκρατική απειλή «να δημιουργήσουμε μια στέρεη ομάδα που κανείς δεν θα μπορέσει να διχάσει», τονίζοντας παράλληλα ότι «η ρωμαιοκαθολική κοινότητα δέχθηκε ένα πλήγμα, αλλά όλοι οι Γάλλοι ανησυχούν».

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ανέφερε μιλώντας στους δημοσιογράφους ότι «πρέπει να είμαστε δίχως έλεος», καλώντας τους Σοσιαλιστές να μη χάσουν περισσότερο χρόνο.

Στην Πολωνία

Η χθεσινή επίθεση ενέτεινε τον φόβο για ενδεχόμενο τρομοκρατικό πλήγμα στη συγκέντρωση των νέων ρωμαιοκαθολικών στην Πολωνία. Πολλά λεωφορεία με άνδρες των πολωνικών δυνάμεων ασφαλείας έφτασαν στην Κρακοβία, όπου συγκεντρώνονται χιλιάδες νέοι λίγο πριν από την έλευση του Προκαθημένου του Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπα Φραγκίσκου για την Παγκόσμια Ημέρα της Νεότητας, που σηματοδοτεί μία από τις μεγαλύτερες συναθροίσεις νέων ρωμαιοκαθολικών. Από την Κρακοβία, ο αρχιεπίσκοπος Ζορζ Ποντιέ, πρόεδρος του συνεδρίου των Γάλλων επισκόπων, δήλωσε ότι η επίθεση «μας σόκαρε, μας άγγιξε και μας προκάλεσε αηδία» και κάλεσε τους χριστιανούς να μην αποθαρρύνονται από πράξεις τέτοιας βαρβαρότητας.

Τέλος, ένα Ιταλός πολιτικός ζήτησε από τον Ποντίφικα να αγιοποιήσει τον δολοφονημένο ιερωμένο. Ο Ρομπέρτο Μαρόνι, πρόεδρος της περιφέρειας της Λομβαρδίας, απεύθυνε έκκληση, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, για την αγιοποίηση του δολοφονηθέντος ιερωμένου, καθώς είναι «μάρτυρας της πίστεως».

Το χρονολόγιο των επιθέσεων

2012: Ο 23χρονος Γάλλος, αλγερινής καταγωγής, Μοχάμεντ Μερά σκοτώνει τον Μάρτιο του 2012 τρεις στρατιώτες και τρεις μαθητές καθώς κι έναν εκπαιδευτικό σε εβραϊκό σχολείο. Λίγες ημέρες αργότερα εντοπίζεται από την αστυνομία και δολοφονείται ύστερα από μακρά πολιορκία στο διαμέρισμά του στην Τουλούζη.

2013:  Γάλλος στρατιώτης δέχεται μαχαιριά στον λαιμό από τον ισλαμιστή Αλεξάντρ Ντοσί, αλλά επιβιώνει από την επίθεση, στη Λα Ντεφάνς του Παρισιού.

2014:  Γάλλος υπήκοος, γεννημένος στο Μπουρούντι, επιτίθεται σε τρεις αστυνομικούς με μαχαίρι φωνάζοντας «Ο Θεός είναι μεγάλος» στα αραβικά. Πέφτει νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας.

Λίγες ημέρες αργότερα, σε δύο χωριστά περιστατικά, δύο οδηγοί ημιφορτηγών οδηγούν τα οχήματά τους εναντίον πλήθους στην Ντιζόν και στη Νάντη. Συνολικός απολογισμός: 21 τραυματίες.

2015: Τον Ιανουάριο σημειώνεται η αιματηρή επίθεση εναντίον των γραφείων του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo και εβραϊκού σούπερ μάρκετ στο Παρίσι, με 15 νεκρούς. Οι τρεις δράστες, οι αδερφοί Κουασί και ο Αμεντί Κουλιμπαλί, δολοφονούνται από την αστυνομία.

Τον Φεβρουάριο, ένας άνδρας επιτίθεται στη Νίκαια εναντίον τριών στρατιωτών που περιπολούν εβραϊκό κέντρο στην πόλη και τους τραυματίζει με μαχαίρι.

Τον Απρίλιο, Αλγερινός συλλαμβάνεται επειδή πυροβολήθηκε κατά λάθος. Οι Αρχές πιστεύουν ότι ετοίμαζε επιθέσεις σε εκκλησίες στα περίχωρα του Παρισιού.

Τον Αύγουστο, εμποδίζεται ανταλλαγή πυροβολισμών σε υπερταχεία μεταξύ Αμστερνταμ και Παρισιού, όταν επιβάτης με αυτόματο αναχαιτίζεται από έξι συνεπιβάτες του.

Τον Νοέμβριο, καμικάζι πλήττουν τον συναυλιακό χώρο Μπατακλάν, μεγάλο γήπεδο, εστιατόρια και μπαρ ταυτόχρονα, σκορπίζοντας τον θάνατο στο Παρίσι. Απολογισμός: 130 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες.

2016: Τον Ιανουάριο, ένας άνδρας που επεδίωκε να επιτεθεί σε αστυνομικό τμήμα κατά την πρώτη επέτειο από τις επιθέσεις στο Charlie Hebdo πέφτει νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας.

Λίγους μήνες αργότερα, Γάλλος αστυνομικός και η σύντροφός του δέχονται τις φονικές μαχαιριές άνδρα που δηλώνει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, στο σπίτι τους δυτικά του Παρισιού. Ο 3χρονος γιος τους επιζεί. Ο δράστης χάνει τη ζωή του κατά την αστυνομική επιχείρηση.

Ανήμερα την εθνική εορτή της χώρας στη Νίκαια, τουλάχιστον 84 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους όταν φορτηγό πέφτει πάνω στο συγκεντρωμένο πλήθος που γιόρταζε τη 14η Ιουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή