Ανενόχλητοι, πέταξαν μπογιές στην πρεσβεία της Τουρκίας

Ανενόχλητοι, πέταξαν μπογιές στην πρεσβεία της Τουρκίας

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκθετη άφησε την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. η χθεσινή ηχηρή επανεμφάνιση της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας» στην «καρδιά» της Αθήνας. Αντιεξουσιαστές-μέλη της «συλλογικότητας» πραγματοποίησαν λίγο μετά τη μία το μεσημέρι καταδρομική επίθεση στο κτίριο της τουρκικής πρεσβείας στην οδό Βασιλέως Γεωργίου 8, πετώντας στην πρόσοψή του μπογιές και φυλλάδια με συνθήματα όπως «θάνατος στον φασισμό» και «αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους λαούς της Τουρκίας». Παρότι η «παρέμβαση» έγινε στην καλύτερα, ίσως, φυλασσόμενη γειτονιά της Αθήνας, τα μέλη του «Ρουβίκωνα» κατάφεραν να αποχωρήσουν ανενόχλητα από το σημείο, κάτι για το οποίο επαίρονται σε κείμενο-προκήρυξη που ανάρτησαν στο Αthens Indymedia. «Παρά τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας, όλοι οι σύντροφοι αποχώρησαν» αναφέρουν στο τέλος του κείμενου τους τα μέλη της αναρχικής «συλλογικότητας».

Τη στιγμή της επίθεσης, έξω από το κτίριο υπήρχε ένστολος φρουρός, ο οποίος, σύμφωνα με μαρτυρίες, δεν προσπάθησε να παρεμποδίσει τους δράστες. «Μπήκε στη σκοπιά και ενημέρωσε μέσω ασυρμάτου το Κέντρο της Αμεσης Δράσης» είπε στην «Κ» αστυνομική πηγή. Παρόμοια ήταν η αντίδραση τριών αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης (ΥΜΕΤ) που εκτελούσαν υπηρεσία στατικής φύλαξης στην περιοχή. Είδαν τις κινήσεις των περίπου δέκα αναρχικών, οι οποίοι προσέγγισαν την πρεσβεία από την οδό Ρηγίλλης, ωστόσο δεν ήρθαν σε αντιπαράθεση μαζί τους και περιορίστηκαν να ενημερώσουν μέσω ασυρμάτου το κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ για το συμβάν. Η καταδρομική επιχείρηση διήρκησε μερικά δευτερόλεπτα και όταν ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. –υπό καθεστώς πίεσης και εκνευρισμού– έδωσαν εντολή να προσαχθούν και να συλληφθούν οι δράστες ήταν ήδη αργά. Δικυκλιστές της ΔΙ.ΑΣ. προσήγαγαν έντεκα άτομα, δέκα Ελληνες και έναν Ισπανό, που όπως επιβεβαιώθηκε, μετά την προσαγωγή τους στην υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας, δεν είχαν καμία σχέση με το περιστατικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πλέον δραστήριο μέλος του «Ρουβίκωνα» και το μόνο που βρισκόταν χθες υπό επιτήρηση επέλεξε να απέχει από την επιχείρηση και κινήθηκε στην πλατεία Εξαρχείων πετυχαίνοντας να αποπροσανατολίσει την ΕΛ.ΑΣ.

Την επίθεση στο κτίριο της πρεσβείας σχολίασε μέσω twitter ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα Κερίμ Ουράς. «Η αναρχική ομάδα “Ρουβίκωνας” πέταξε μπογιές στην Τουρκική Πρεσβεία. Οι αναρχικοί υποστηρίζουν το αντιδημοκρατικό πραξικόπημα στην Τουρκία» έγραψε χαρακτηριστικά. Αξιωματούχος του ΥΠΕΞ αποδοκίμασε την καταδρομική επίθεση και επεσήμανε ότι «οι Ελληνικές αρχές παίρνουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας των ξένων διπλωματικών αποστολών». Πάντως, τα μέλη του «Ρουβίκωνα» έχουν πραγματοποιήσει παρόμοιες «παρεμβάσεις» στις πρεσβείες της Ιταλίας, του Μεξικού, το σπίτι του Γερμανού πρέσβη κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή