Υποχωρούν επί 18ο μήνα τα προβληματικά δάνεια στην Ισπανία

Υποχωρούν επί 18ο μήνα τα προβληματικά δάνεια στην Ισπανία

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μετοχές των ισπανικών τραπεζών παρουσίασαν απώλειες μετά το δημοψήφισμα για το Brexit επειδή πυροδοτήθηκαν φόβοι για αλυσιδωτές αντιδράσεις στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των 360 δισ. ευρώ στην Ιταλία. Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκε η μετοχή της Santander, με απώλειες που αποδόθηκαν στο ότι η αμερικανική θυγατρική της απέτυχε στα στρες τεστ της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ μαζί με την αμερικανική μονάδα της γερμανικής Deutsche Bank. Σε αντίθεση, όμως, με το χρόνιο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ιταλία, το αντίστοιχο πρόβλημα στην Ισπανία φαίνεται να υποχωρεί. Βάσει στοιχείων της ισπανικής κεντρικής τράπεζας, τα προβληματικά δάνεια συνέχισαν να υποχωρούν τον Ιούνιο επί 18ο συναπτό μήνα, φθάνοντας το 9,8% του συνολικού ενεργητικού των τραπεζών από το 9,9% που ίσχυε τον Μάιο και το 1,14% πέρυσι.

Οι ισπανικές τράπεζες έχουν ανακάμψει αφού προχώρησαν σε μεγάλες απομειώσεις των χαρτοφυλακίων τους το 2012, λόγω του σκάσιμου της φούσκας και της ύφεσης στον κατασκευαστικό κλάδο. Ορισμένες, ωστόσο, δεν έχουν ολοκληρώσει τις πωλήσεις προβληματικών δανείων, καθώς οι διαδικασίες εξελίσσονται αργά. Πάντως, η Banco Popular, η ισχυρότερη εισηγμένη τράπεζα με τη μεγαλύτερη έκθεση στον κλάδο των ακινήτων, κατάφερε νωρίτερα, φέτος, να αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ από τις αγορές και έτσι να ενισχύσει την κεφαλαιακή βάση της.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή