Το Netflix ταράζει τα νερά με τη νέα παραγωγή για τα Panama Papers

Το Netflix ταράζει τα νερά με τη νέα παραγωγή για τα Panama Papers

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν χρειάζεται να μιλήσει κανείς για την τεράστια δύναμη που έχει αποκτήσει το Netflix στο παγκόσμιο κοινό αλλάζοντας εν πολλοίς τον τρόπο που «βλέπουμε» τηλεόραση. Eίναι από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες παροχής ψυχαγωγικού τηλεοπτικού και κινηματογραφικού περιεχομένου, με 83 εκατομμύρια συνδρομητές σε 190 χώρες (ανάμεσά τους και η Ελλάδα).

Το κανάλι, μετά την τεράστια επιτυχία τηλεοπτικών σειρών δικής του παραγωγής, όπως το «House of Cards» και το «Narcos», θα ταράξει για μία ακόμα φορά τα νερά με μια νέα ταινία που θα σχετίζεται με τα Panama Papers, σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού Guardian. Το Netflix εξασφάλισε κατ’ αποκλειστικότητα τα δικαιώματα του βιβλίου των Γερμανών δημοσιογράφων Frederik Obermaier και Bastian Obermayer με τίτλο «Breaking the Story of How the World’s Rich and Powerful Hide Their Money», (Ερευνώντας πώς οι πλούσιοι και ισχυροί του κόσμου κρύβουν τα χρήματά τους).

Οι δύο δημοσιογράφοι ήταν οι μόνοι που είχαν πρόσβαση στην ανώνυμη πηγή που διέρρευσε εκατομμύρια έγγραφα της Mossack Fonseca, μιας νομικής εταιρείας για εξωχώριες επιχειρήσεις. Μέσα από τη διαρροή αυτή φαίνεται ξεκάθαρα πώς οι πλέον προνομιούχοι στην οικονομική κλίμακα χρησιμοποιούν δαιδαλώδεις διαδρομές μέσα από τις οποίες διοχετεύουν την περιουσία τους σε «καταφύγια» μακριά από τη φορολόγηση.

Ο Ελληνοαμερικανός Τεντ Σαράντος, ο οποίος έχει επιφορτιστεί με το καίριο θέμα του περιεχομένου του Netflix, υπογραμμίζει ότι το ζήτημα των Panama Papers είναι από πολιτική άποψη το σημαντικότερο της εποχής μας και ότι μια ταινία που θα έριχνε περισσότερο φως στο τι πραγματικά έγινε έχει νόημα. Δεν έχει άδικο. Ταινίες όπως το «Μεγάλο σορτάρισμα», που εξηγούσε πώς δημιουργήθηκε και ύστερα έσπασε η οικονομική φούσκα στις ΗΠΑ το 2008, ή το «Spotlight», που αναφερόταν στα παιδοφιλικά σκάνδαλα της Εκκλησίας, πράγματι επιτελούσαν και ενημερωτικό ρόλο. Αν σκεφτεί κανείς ότι τα έγγραφα των Panama Papers εμπλέκουν πρόσωπα, χώρες, καθεστώτα, μια ταινία θα βοηθούσε να γίνει πιο κατανοητό το μέγεθος του σκανδάλου…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή