Οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις ξοδεύουν λίγα για χρήση τεχνολογίας

Οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις ξοδεύουν λίγα για χρήση τεχνολογίας

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aπέχουν οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) από τη χρήση και την αξιοποίηση της τεχνολογίας της πληροφορικής και των επικοινωνιών. Ερευνα της Microsoft σε δείγμα 300 μικρομεσαίων επιχειρήσεων έδειξε ότι οι ελληνικές ΜμΕ ξοδεύουν μάλλον λίγα προς την κατεύθυνση αυτή, μολονότι αναγνωρίζουν τον σημαντικό ρόλο της τεχνολογίας στην αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας. Επίσης, πολύ λίγες διαθέτουν εξελιγμένα εργαλεία προώθησης των πωλήσεών τους (π.χ. e-shops), ενώ σημαντικό είναι το ποσοστό των επιχειρήσεων που δεν αξιοποιούν τις σύγχρονες τεχνολογίες, όπως το υπολογιστικό νέφος (cloud) και η παροχή υπηρεσιών πληροφορικής από απόσταση.

Ειδικότερα, η έρευνα έδειξε ότι το 56% των ΜμΕ στην Ελλάδα διαθέτει ιστοσελίδα, το 49% διαθέτει παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα και το 20% διαθέτει διαδικτυακή πύλη στην οποία οι πελάτες έχουν πρόσβαση μέσω κωδικού. Ακόμη χαμηλότερα είναι τα ποσοστά εκείνων των επιχειρήσεων που η διαδικτυακή τους παρουσία έχει προσαρμοστεί στις ανάγκες των χρηστών κινητών τηλεφώνων (17%), ενώ μόνο μία στις έξι (16%) διαθέτει ηλεκτρονικό κατάστημα. Ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης, τα δεδομένα μεταβάλλονται με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις να κάνουν μεγαλύτερη χρήση των ΤΠΕ. Για παράδειγμα, στις επιχειρήσεις από 50 έως 250 εργαζομένους, η παρουσία στο Διαδίκτυο ανέρχεται στο 77%, ενώ για τις επιχειρήσεις από 1 έως 9 εργαζομένους μόνον τέσσερις στις 10 έχουν διαδικτυακή παρουσία.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις των επικεφαλής, συνάγεται ότι το 14% των ελληνικών ΜμΕ λειτουργεί χωρίς χαρτιά (paperless), ενώ αντίθετα το 24% εκτιμά ότι αξιοποιεί μεγάλους όγκους χαρτιού στη καθημερινή λειτουργία. Η συντριπτική πλειονότητα (58%) αναφέρει ότι μολονότι εκσυγχρονίζει διαρκώς τις διαδικασίες, χρησιμοποιεί πολύ χαρτί ακόμη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αίσθηση των επικεφαλής των ελληνικών ΜμΕ σχετικά με τις δαπάνες της επιχείρησης σε ΤΠΕ. Το 49% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι ξοδεύει λιγότερα ή πολύ λιγότερα από τις ανάγκες της επιχείρησης και το 41% θεωρεί ότι ξοδεύει σύμφωνα με τις ανάγκες. Μόνον το 6% των ελληνικών ΜμΕ θεωρεί ότι ξοδεύει περισσότερα ή πολύ περισσότερα από τις ανάγκες της.

Εντούτοις, οι επικεφαλής των ελληνικών ΜμΕ θεωρούν ότι οι ΤΠΕ παρέχουν ισχυρά πλεονεκτήματα στις επιχειρήσεις. Σχεδόν 7 στους 10 θεωρούν ότι η τεχνολογία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία μεταξύ των εργαζομένων, στην επικοινωνία μεταξύ επιχείρησης και πελατών της, στο να συνάπτει συμφωνίες η επιχείρηση με προμηθευτές, στο να δημιουργεί νέες πιο αποτελεσματικές διαδικασίες, να δημιουργεί νέα προϊόντα, να καινοτομεί κ.ο.κ. Τα ποσοστά αυτά διαφοροποιούνται ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης, με τις πιο μικρές (1-9 εργαζόμενοι) να εκτιμούν σε χαμηλότερο ποσοστό (της τάξης του 60%) τον σημαντικό ρόλο της τεχνολογίας στην επιχειρηματικότητα και στις πιο μεγάλες (50-250 εργαζόμενοι) το ποσοστό αυτό να πλησιάζει το 80%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή