Τα άλλα κόστη της διαπραγμάτευσης

Τα άλλα κόστη της διαπραγμάτευσης

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τελευταίο διάστημα γίνεται πολύς λόγος για το κόστος της περυσινής διαπραγμάτευσης. Ποσά της τάξεως των 80 και 100 δισ. ευρώ έχουν αναδειχθεί ως πιθανό κόστος, ενώ στον «χορό» μπήκε χθες και το υπ. Οικονομικών με παράγοντές του να δίνουν στη δημοσιότητα τις θέσεις του επί του θέματος. Θέσεις, που επί της ουσίας επιδιώκουν να αναδείξουν ότι τα ως άνω νούμερα είναι αναληθή. Ενα νούμερο, όμως, δεν μπορεί να διαψευστεί. Χθες, το υπ. Οικονομικών ανακοίνωσε τα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Από αυτά προκύπτει το εξής συμπέρασμα: Στο α΄ εξάμηνο του 2016 οι φορολογούμενοι πλήρωσαν 1,9 δισ. ευρώ περισσότερους φόρους από ό,τι στο α΄ εξάμηνο του 2015. Και αυτό είναι αποτέλεσμα της περυσινής συμφωνίας (προέβλεπε αυξήσεις ΦΠΑ κ.λπ.), αλλά και της επιβολής των capital controls (χρήση πλαστικού χρήματος που ανέδειξε μέρος της παραοικονομίας).

Η ιστορία μοιάζει απίστευτη αλλά είναι αληθινή, όπως βεβαιώνουν καλά πληροφορημένες πηγές της «Κ». Πρώην πρόεδρος τράπεζας αποχώρησε από τη θέση του και δεν διατήρησε κανέναν τίτλο (π.χ. επίτιμος) και σχέση με αυτήν. Ωστόσο, η τράπεζα του παραχώρησε γραφείο (εντός της τράπεζας, στο κέντρο της Αθήνας), γραμματέα και αυτοκίνητο! Η μικρή αυτή ιστορία δείχνει ότι τα πράγματα αλλάζουν μεν αλλά όχι και τόσο τελικά. Αυτά και πολλά άλλα (και ίσως πιο ουσιαστικά) είναι που έχουν διαλύσει την όποια αξιοπιστία της χώρας και ευρύτερα του στελεχικού δυναμικού και τροφοδοτούν τις κινήσεις για εκτεταμένες αλλαγές προσώπων σε όλα τα επίπεδα.

Πωλείται… ανά όροφο

Με τιμή εκκίνησης τα 3,8 εκατ. ευρώ αναμένεται να εκπλειστηριαστεί το πάλαι ποτέ εμβληματικό ακίνητο της αλυσίδας του Καρούζου στο Κολωνάκι. Πρόκειται για ακίνητο στη συμβολή των οδών Σέκερη και Κανάρη 14, συνολικής επιφάνειας 650 τ.μ. Πλέον, το ακίνητο έχει περιέλθει στην κατοχή του Δημοσίου, με τη ΓΓΔΕ να έχει επιλέξει να εκπλειστηριάσει το ακίνητο τμηματικά, ανά όροφο και ανά ξεχωριστή ιδιοκτησία, γεγονός που ίσως εν τέλει να δυσχεράνει την προσέλκυση επενδυτών. Σημειωτέον ότι είναι η δεύτερη απόπειρα πώλησης του ακινήτου, καθώς αντίστοιχη κίνηση είχε γίνει και προ διετίας, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ο πλειστηριασμός αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο στο Ειρηνοδικείο Αθηνών.

Αισιόδοξο το ΤΑΙΠΕΔ για την Αφάντου

Πέρασε από το Συμβούλιο της Επικρατείας το Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης (ΕΣΧΑΔΑ) της Αφάντου, αλλά η πλευρά του επενδυτή δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με την πορεία της επένδυσης. Η πλευρά του επενδυτή Μ. Αγγελιάδη θεωρεί ότι, όσο ισχύει ο χαρακτηρισμός της έκτασης ως αρχαιολογικού χώρου, η επένδυση τελεί υπό την ατέρμονη διαδικασία λήψης αποφάσεων του ΥΠΠΟ, η οποία μπορεί να πάρει και… 150 έτη, όπως έλεγαν. Το ΥΠΠΟ, μάλιστα, φέρεται ότι αρνήθηκε να επιτρέψει την «ακτινογράφηση» της έκτασης από το ΕΜΠ, που θ’ αποκάλυπτε πιθανά αρχαιολογικά ευρήματα.

Εθελοντική καταβολή 0,20 ευρώ μηνιαίως από συνταξιούχους

Ανοιξε τον λογαριασμό και αναμένει ο ΟΑΕΔ την εθελοντική μηνιαία εισφορά 0,20 ευρώ από τους συνταξιούχους για την οικονομική ενίσχυση των ομοσπονδιών, των σωματείων και των συνομοσπονδιών συνταξιούχων. Η εισφορά προβλέπεται στον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου και, σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλου, δεν αφορά συνταξιούχους ΟΑΕΕ, για τους οποίους παρακρατείται η εισφορά υπέρ της Ομοσπονδίας και των Σωματείων Συνταξιούχων ΟΑΕΕ από το 2010 (σύμφωνα με τον νόμο Κουτρουμάνη), καθώς και για ενώσεις προσώπων για τις οποίες παρακρατείται εισφορά με βάση άλλες διατάξεις. Δεν αφορά επίσης όσους συνταξιούχους δεν επιθυμούν την παρακράτηση. Ο νόμος προβλέπει ρητά τη δυνατότητα υποβολής έγγραφης δήλωσης στην αρμόδια υπηρεσία του ασφαλιστικού τους φορέα. Μετά τις υποχρεωτικές μειώσεις συντάξεων, αναμένεται με ενδιαφέρον ο αριθμός των εθελοντών και το ποσό που θα συγκεντρωθεί…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή