Ενα καταπράσινο δωμάτιο – πάρκο αστικού ξενοδοχείου

Ενα καταπράσινο δωμάτιο – πάρκο αστικού ξενοδοχείου

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα δωμάτιο ξενοδοχείου ως ιδανικό δωμάτιο. Ο αρχιτέκτων Λεωνίδας Παπαλαμπρόπουλος είναι σαφώς ένας ολικός δημιουργός με βαθιά αντίληψη του χώρου και των ανεξάντλητων εφαρμογών της φαντασίας πάνω στην ύλη. Ελαβε το πρώτο βραβείο στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Σχεδιασμού Room 18. Διοργανωτής ήταν η Διεθνής Επιθεώρηση Αρχιτεκτονικής «Δομές» και το θέμα ήταν ο σχεδιασμός ενός τυπικού δωματίου ύπνου σε ελληνικό αστικό ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων, συνολικού εμβαδού 18 τ.μ.-24 τ.μ. και σύμφωνα με τις προδιαγραφές του EOT.

Η απήχηση του διαγωνισμού ήταν σημαντική. Υποβλήθηκαν 262 συμμετοχές (580 συντελεστές) από 17 χώρες και τα τρία πρώτα βραβεία έλαβαν αρχιτέκτονες από την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία. Οι τρεις βραβευμένες προτάσεις θα υλοποιηθούν σε πραγματικές διαστάσεις (κλίμακα 1:1) και θα παρουσιαστούν το φθινόπωρο στην Αθήνα, στην έκθεση «Room 18» στο Μουσείο Μπενάκη (23/11-11/12). Σκοπός ήταν να «ερμηνευθούν» και να ξεπεραστούν τα όρια ενός συμβατικού δωματίου, ώστε να διασταλούν η εμπειρία και η προσδοκία του ταξιδιώτη.

Ο Λεωνίδας Παπαλαμπρόπουλος, με την πρότασή του «Elyseum & the politics of the golf course», παρουσιάζει ένα καταπράσινο δωμάτιο-πάρκο «εμπνευσμένο από τα Ηλύσια Πεδία και τις δομές του γηπέδου του γκολφ». Το δωμάτιο έχει τις δυνατότητες ενός «απέραντου τοπίου», «σημείο ξεκούρασης και ελεύθερου χρόνου». Αρχιτέκτων του βραβευμένου ξενοδοχείου «Λειβαθώ» στην Κεφαλονιά, ο Λεωνίδας Παπαλαμπρόπουλος δημιουργεί ένα ανάγλυφο δάπεδο από γρασίδι, «μέσα σε τοίχους που καλύπτονται εξ ολοκλήρου από καθρέπτες, προκειμένου να δημιουργήσει μια αίσθηση απείρου και εξοχής». Στις προτάσεις του είναι εμφανείς η ευρύτατη δεξαμενή του αισθητικού του λεξιλογίου και οι αναφορές στην ιστορία της τέχνης.

Το δεύτερο βραβείο ανήκει στον Πορτογάλο Ζοάο Πράτο Ρουίβο, του γνωστού γραφείου Fora, o oποίος συνέλαβε το δωμάτιο του ξενοδοχείου ως «ένα δωμάτιο-διάδρομο, με πλάτος 1 μ. και μήκος 18 μέτρα, στο οποίο όλα τα έπιπλα, με τη βοήθεια αυτοματισμών, μπορούν να αναρτώνται σε διάφορα ύψη, ανάλογα με την επιθυμία του χρήστη». Επί της ουσίας, το δωμάτιο είναι κενό και τα έπιπλα σε αιώρηση. Ο χρήστης διαμορφώνει το δωμάτιο.

Το τρίτο βραβείο απέσπασαν οι Ισπανοί Sara Navazo, Saez de Arregui και Edorta Larizgoitia, οι οποίοι προτείνουν «Το κουτί των ονείρων». Το κρεβάτι τοποθετείται στο κέντρο του δωματίου «μέσα σε ένα ξύλινο κουτί και λειτουργεί ως ένας τόπος απομόνωσης».

Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε την ανασύσταση αυτών των προτάσεων σε φυσική κλίμακα στο Μουσείο Μπενάκη το φθινόπωρο.

​Οι τρεις βραβευμένες προτάσεις θα παρουσιαστούν στο Μουσείο Μπενάκη (23/11 – 11/12).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή