Σε τεντωμένο σχοινί η ρώσικη αποστολή στο Ρίο

Σε τεντωμένο σχοινί η ρώσικη αποστολή στο Ρίο

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αποφάσεις τους σήμερα το πρωί, οι αρμόδιες Ομοσπονδίες Πετοσφαίρισης, Τριάθλου και Ξιφασκίας επέτρεψαν στα μέλη των αντίστοιχων ρωσικών αποστολών να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες που ξεκινούν στις 5 Αυγούστου. 

Πριν λίγο ο Πρόεδρος Βλαδιμίρ Πούτιν, σε συνάντησή του με Ρώσους αθλητές στο Κρεμλίνο, δήλωσε ότι "ο αποκλεισμός των Ρώσων αθλητών αποτελεί διάκριση κατά των Ρώσων και πολιτική εκστρατεία κατά του ρώσικου λαού. Η απουσία των ρώσων αθλητών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες αποτελεί ισχυρό πλήγμα για τον διεθνή αθλητισμό και τους Ολυμπιακούς Αγώνες".

"Η απόφαση αυτή δεν είναι μόνο ανήθικη και παράνομη, αλλά αντιβαίνει ακόμα και στην κοινή λογική", πρόσθεσε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Χθες οι αρμόδιες αρχές απαγόρευσαν σε 19 Ρώσους κωπηλάτες να συμμετάσχουν στους επερχόμενους Ολυμπιακούς, ανεβάζοντας τον αριθμό των αποκλεισμένων αθλητών της Ρωσίας για αυτή την εβδομάδα μόνο σε 37. Το πρωί της Τρίτης, 8 ακόμη αθλητές, διαγωνιζόμενοι σε κανό, πένταθλο και ιστιοπλοΐα αποκλείστηκαν, ακολουθώντας τους 7 κολυμβητές και 3 κωπηλάτες που είχαν ήδη αποκλειστεί τη Δευτέρα.

Το σκάνδαλο των ντοπαρισμένων αθλητών της Ρωσίας αποτελεί ίσως ένα από τα μεγαλύτερα των τελευταίων χρόνων στο χώρο του αθλητισμού. Με τους Ολυμπιακούς Αγώνες να απέχουν λιγότερο από μήνα, η συμμετοχή της Ρωσίας μετρά ελάχιστα μέλη, μετά την άρση της αρχικής πλήρους απαγόρευσης συμμετοχής που επιβλήθηκε από την Ολυμπιακή Επιτροπή.

Μετά από την καταδικαστική έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Anti-Doping (WADA), η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε ότι η τύχη των επιμέρους αποστολών θα πρέπει να κρίνεται από τις αρμόδιες ομοσπονδίες για κάθε άθλημα χωριστά.

Ο Πρόεδρος της WADA, Σερ Κρεγκ Ρίντι, δήλωσε απογοητευμένος για την απόφαση αυτή, ενώ παράλληλα επίστησε την προσοχή στις Ομοσπονδίες σχολιάζοντας πως τυχόν βεβιασμένες αποφάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλα πρόστιμα από το Διεθνές Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο.

Ορισμένες Ομοσπονδίες έχουν απαγορεύσει πλήρως στη Ρωσία να συμμετάσχει στους Αγώνες, άλλες έθεσαν μια μερική απαγόρευση ενώ άλλες έχουν δώσει το πράσινο φως για τη συμμετοχή της ομάδας στους Αγώνες.

Η πορεία της Ρωσίας στους Αγώνες δεν θα είναι θριαμβευτική, με μία μονάχα αθλήτρια, την Ντάρια Κλισίνα, να πληροί τα κριτήρια που έθεσε η Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου (IAAF), αποκλείοντας ουσιαστικά τη χώρα από τη συμμετοχή της στον “βασιλιά” των αθλημάτων.

Και στα υπόλοιπα αθλήματα όμως οι ομάδες που τελικά θα καταφέρουν να αγωνιστούν είναι ολιγομελείς. Από τους 387 αθλητές που αρχικά θα αγωνίζονταν, ο αριθμός έχει πέσει ήδη στους 295, ενώ αναμένεται να πέσει κι άλλο, αφού οι αποφάσεις πολλών Ομοσπονδιών ακόμα εκκρεμούν. Οι Ρώσοι αθλητές μπορεί να καταφθάνουν στο Ρίο, όμως υπάρχουν μεγάλες αμφιβολίες για το κατά πόσον τελικά θα καταφέρουν να αγωνισθούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή