Οι «δύο» ΣΥΡΙΖΑ και οι καταλήψεις της Θεσσαλονίκης

Οι «δύο» ΣΥΡΙΖΑ και οι καταλήψεις της Θεσσαλονίκης

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οξεία αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας έχει προκαλέσει η εκκένωση, από την αστυνομία, των κτιρίων που ήταν υπό κατάληψη στη Θεσσαλονίκη, καθώς και η ανακοίνωση του κυβερνώντος κόμματος η οποία καταδίκαζε την επιχείρηση αυτή, ασκώντας κριτική στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα.

Με αφορμή την επίσημη τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία σημείωνε, μεταξύ άλλων, ότι «η ποινικοποίηση εγχειρημάτων αλληλεγγύης συνιστά πρακτική που δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς», το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετείται ουσιαστικά «επίσημα και με σφοδρότητα κατά της αποκατάστασης της τάξης», ενώ αναφέρθηκε προσωπικά στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα.

«Τι απαντάει στο κόμμα του ο κ. Τόσκας; Συμφωνεί με τη θέση του κόμματός του; Ποιος είναι ο υπεύθυνος και ο αρμόδιος για την δημόσια τάξη; Είναι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ή ο ΣΥΡΙΖΑ; Τυχόν σιωπή είναι αποδοχή και συναίνεση», επισήμανε χαρακτηριστικά η Συγγρού. «Ολοι πια γνωρίζουμε ποιοι ενθαρρύνουν τα διαρκώς αυξανόμενα φαινόμενα ανομίας και ποιοι δίνουν το πράσινο φως σε πράξεις βανδαλισμού», συμπλήρωσε.

Η επιχείρηση εκκαθάρισης

Στην επιχείρηση της αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη συνελήφθησαν συνολικά 74 άτομα, από την εκκένωση τριών κτιρίων που βρίσκονταν υπό κατάληψη (το πρώην ορφανοτροφείο «Μέγας Αλέξανδρος», στην οδό Γρ. Λαμπράκη στην Άνω Τούμπα, το «Μανδαλίδειο Μέγαρο» στην παλιά παραλία της Θεσσαλονίκης και ένα 8όροφο κτίριο, επί της οδού Καρόλου Ντηλ, στο κέντρο της πόλης). Οι συλληφθέντες οδηγούνται, κατά ομάδες, στον εισαγγελέα.

Στο μεταξύ, μπουλντόζες ξεκίνησαν από το μεσημέρι την επιχείρηση κατεδάφισης του κτιρίου του πρώην ορφανοτροφείου «Μέγας Αλέξανδρος», ιδιοκτησίας της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, στο οποίο βρίσκονταν και κάποιοι πρόσφυγες. Μέσα στο κτίριο υπήρχαν μεγάλες ποσότητες τροφίμων και ιατροφαρμακευτικού υλικού καθώς και άλλος εξοπλισμός, που πριν ξεκινήσει η επιχείρηση κατεδάφισης, απομακρύνθηκαν και εκτιμάται ότι θα μεταφερθούν με φορτηγά, πιθανότητα σε δομές φιλοξενίας προσφύγων

Κατάληψη στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ

Οι αντιεξουσιαστές απάντησαν στην αστυνομική επιχείρηση με κατάληψη στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη, κάνοντας λόγο για «άμεση απάντηση στα πογκρόμ της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στους κατειλημμένους χώρους στέγης προσφύγων – μεταναστών».

Ζητούν παράλληλα «άμεση απελευθέρωση των διωκόμενων συντρόφων μέχρι τις 12.00, καθώς και την άμεση ανάκληση της κατεδάφισης της κατάληψης του ορφανοτροφείου, μέσα στους χώρους του οποίου βρίσκεται τεράστιος εξοπλισμός ένδυσης, σίτισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή