Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ για την εκκένωση κτιρίων

Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ για την εκκένωση κτιρίων

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επιχείρηση εκκένωσης τριών κτιρίων στην πόλη της Θεσσαλονίκης που τελούσαν υπό κατάληψη από Ελληνες και αλλοδαπούς αντιεξουσιαστές προχώρησε χθες το πρωί η ΕΛ.ΑΣ. Η κίνηση ερμηνεύεται ως απάντηση της κυβέρνησης και ειδικότερα της ηγεσίας της Αστυνομίας, στη σφοδρή κριτική που δέχθηκε τις προηγούμενες ημέρες για την πρωτοφανή αδράνεια που επέδειξε στην υπόθεση της κατάληψης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι περισσότεροι εξάλλου από τους 74 συλληφθέντες κατά τις χθεσινές αστυνομικές επιχειρήσεις ήταν αλλοδαποί, μέλη του κινήματος Νo Boarder, που μετά την οικειοθελή αποχώρησή τους από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο κατέφυγαν σε οκταώροφη πολυκατοικία στο κέντρο της πόλης, όπου και συνελήφθησαν χθες το πρωί.

Πάντως, η κυβερνητική απόφαση για εκκένωση των καταλήψεων και σύλληψη των αλλοδαπών «αλληλέγγυων» προκάλεσε πρωτοφανή, σε ένταση, κρίση στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση εναντίον του… ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας τη διαφωνία του για την εκκένωση των κτιρίων, ενώ στο θέμα παρενέβη με ανακοίνωσή της και η αξιωματική αντιπολίτευση. Αλλωστε, τα θέματα της αντιμετώπισης της ανομίας και της προστασίας της δημόσιας περιουσίας έφερε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με ερώτησή του προς τον Αλέξη Τσίπρα.

Ειδικότερα, η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. ξεκίνησε νωρίς χθες το πρωί και είχε ως στόχο την εκκένωση τριών υπό κατάληψη κτιρίων, κυρίως όμως εκείνου στο οποίο είχαν βρει καταφύγιο οι καταληψίες του ΑΠΘ. Πρόκειται για οκταώροφη πολυκατοικία επί της οδού Καρόλου Ντιλ, μέσα στην οποία εντοπίστηκαν οι 60 από τους συνολικά 74 καταληψίες που συνελήφθησαν με την κατηγορία της διατάραξης οικιακής ειρήνης. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, πρόκειται για αλλοδαπούς «αλληλέγγυους» από περισσότερες από δέκα χώρες της Ε.Ε., τη Νέα Ζηλανδία, τη Ρωσία ακόμα και τη Γουινέα. Σύμφωνα με απολογιστικά στοιχεία που αναμένεται να δοθούν σήμερα στη δημοσιότητα, μόλις δέκα από τους συνολικά 74 συλληφθέντες είναι Ελληνες. Εκτός των «αλληλέγγυων», στο ίδιο κτίριο βρέθηκαν δύο οικογένειες προσφύγων που οδηγήθηκαν σε κέντρα φιλοξενίας της Θεσσαλονίκης καθώς και μετανάστες που μεταφέρθηκαν σε δομή στην περιοχή Βαγιοχώρι.

Η πολυκατοικία της οδού Καρόλου Ντιλ ανήκε σε ιδιώτη, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες είχε καταθέσει μήνυση κατά αγνώστων στον εισαγγελέα Θεσσαλονίκης, ο οποίος με τη σειρά του παρήγγειλε από την ΕΛ.ΑΣ. την εκκένωση του κτιρίου. Εισαγγελική εντολή υπήρχε και για τις άλλες δύο καταλήψεις, η πρώτη γνωστή ως «Ορφανοτροφείο» στην Ανω Τούμπα και η δεύτερη σε κτίριο του ΑΠΘ στη συμβολή της λεωφόρου Νίκης με την οδό Βογιατσικού. Κατά την επιχείρηση εκκένωσης, στο πρώτο κτίριο βρέθηκαν και συνελήφθησαν πέντε άτομα, ενώ στο δεύτερο που σημειωτέον τελεί υπό κατάληψη ήδη από το μακρινό 2010 εννέα.

Οι συλληφθέντες ξεκίνησαν ήδη από χθες να οδηγούνται κατά ομάδες στον εισαγγελέα, ενώ η διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα.

«Απάντηση» αναρχικών

Ως απάντηση στις αστυνομικές επιχειρήσεις εκκένωσης των καταλήψεων, ομάδες αναρχικών προχώρησαν χθες το πρωί σε κατάληψη των κεντρικών γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στην οδό Εγνατία. Σε κείμενο που ανάρτησαν στο Αthens Indymedia ζητούσαν την απελευθέρωση των συλληφθέντων και την ανάκληση της απόφασης κατεδάφισης του «Ορφανοτροφείου» (ανήκει στο υπουργείο Εργασίας και είχε παραχωρηθεί στην τοπική Μητρόπολη) με το επιχείρημα ότι «μέσα στους χώρους του βρίσκεται τεράστιος εξοπλισμός ένδυσης, σίτισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης».

«Πρακτική που δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς»

Την ευθεία αντίθεσή του στη χθεσινή αστυνομική επιχείρηση στη Θεσσαλονίκη, ως «ενέργεια που δεν έχει σχέση με τις αξίες της Αριστεράς», εξέφρασε ο ΣΥΡΙΖΑ, διατυπώνοντας έμμεσες αιχμές κατά των χειρισμών της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. «Η αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης καταλήψεων στέγης στη Θεσσαλονίκη μας βρίσκει αντίθετους. Η ποινικοποίηση εγχειρημάτων αλληλεγγύης συνιστά πρακτική που δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς», τονίζεται συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Με αφορμή την ανακοίνωση, η Νέα Δημοκρατία επιτέθηκε κατά του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε ότι τοποθετείται «επίσημα και με σφοδρότητα κατά της αποκατάστασης της τάξης». Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε επίσης τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, να τοποθετηθεί έναντι των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ: «Τι απαντάει στο κόμμα του ο κ. Τόσκας; Συμφωνεί με τη θέση του κόμματός του; Ποιος είναι ο υπεύθυνος και ο αρμόδιος για την δημόσια τάξη; Είναι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ή ο ΣΥΡΙΖΑ; Τυχόν σιωπή είναι αποδοχή και συναίνεση», ανέφερε η ανακοίνωση της Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή