Η ιστορική υποψηφιότητα της Κλίντον

Η ιστορική υποψηφιότητα της Κλίντον

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Χίλαρι Κλίντον έγινε και επισήμως η υποψήφια πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, όντας πλέον η πρώτη γυναίκα υποψήφια μεγάλου κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ. Το συνέδριο έδειξε να ξεπερνά το διχαστικό κλίμα της πρώτης ημέρας, δίνοντας την υποψηφιότητα στη Χίλαρι Κλίντον υπό ήρεμο κλίμα και μέσω μιας εκλογικής διαδικασίας χωρίς σημαντικά επεισόδια. Παρότι ένας μειωμένος αριθμός υποστηρικτών του Μπέρνι Σάντερς συνέχισε να εκφράζει τη δυσαρέσκεια του απέναντι στην υποψήφια, ο 74χρονος γερουσιαστής του Βερμόντ έκανε ένα βήμα παραπέρα για την ενίσχυση της κομματικής ενότητας, ζητώντας η αποδοχή της υποψηφιότητας να διεξαχθεί διά βοής.

Η επισημοποίηση της υποψηφιότητας προκάλεσε συγκίνηση στον χώρο του συνεδρίου, καθώς είναι η πρώτη φορά που ανοίγεται ο δρόμος σε μια γυναίκα να διεκδικήσει με αξιώσεις την ηγεσία της χώρας. Η 102 ετών εκλέκτορας του Πρέσκοτ της Αριζόνα Τζέρι Εμετ ψήφισε κραδαίνοντας ταμπέλα με την επιγραφή «Μία εκατονταετής για τη Χίλαρι». Η Εμετ είχε γεννηθεί πριν από τη θεσμοποίηση της ψήφου των γυναικών το 1920 και θυμάται τη μητέρα της να ψηφίζει για πρώτη φορά. Η Μπερ Ατγουντ, εκλέκτορας από το Τέρι του Μισισίπι και δικηγόρος για τα ατομικά δικαιώματα, ξέσπασε σε λυγμούς όταν «κλείδωσε» η υποψηφιότητα, δηλώνοντας ότι η στιγμή αυτή αποτελεί «την κορύφωση της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής της».

Στο μεταξύ, στόχος της δεύτερης βραδιάς του συνεδρίου ήταν η επαναπαρουσίαση της Κλίντον στους ψηφοφόρους, μεγάλος αριθμός των οποίων διατηρεί αρνητική άποψη για το πρόσωπο της, άποψη που δείχνει να έχει διευρυνθεί. Οι ομιλητές στάθηκαν στους χρόνιους αγώνες της Κλίντον για το σύστημα υγείας, τα ατομικά δικαιώματα και την προστασία φτωχών οικογενειών, αποφεύγοντας ωστόσο να αναφερθούν σε περιστατικά όπως η ένταξή της στη δικηγορική εταιρεία Rose, η οποία υπήρξε μπλεγμένη στο σκάνδαλο ακίνητης περιουσίας Whitewater.

Τη βραδιά έκλεισε η 42λεπτη ομιλία του συζύγου της και πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ο οποίος, εφόσον η σύζυγος του γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας, θα έχει την τιμή να είναι ο μοναδικός Πρώτος Κύριος στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Η ομιλία του Κλίντον υπήρξε βαθιά προσωπική, περιλαμβάνοντας ερωτικά στιγμιότυπα από τη ζωή του ζεύγους, δύσκολες οικογενειακές στιγμές, όπως η απώλεια των γονιών τους, και φάσεις ανεμελιάς και χαλαρότητας, όπως πάρτι Χαλοουίν και «μαραθώνιους» ταινιών. «Εχω ζήσει μια μακρά ευλογημένη ζωή, η οποία απογειώθηκε όταν γνώρισα και ερωτεύτηκα αυτό το κορίτσι, το 1971», ανέφερε ο Κλίντον, προσπαθώντας να παρουσιάσει στους ψηφοφόρους μια πιο ανθρώπινη και ελκυστική εικόνα της συζύγου του. Εμφανής υπήρξε η συνειδητή του παράλειψη οποιασδήποτε αναφοράς στα πιο μελανά σημεία της κοινής τους πορείας, όπως το σκάνδαλο Λεβίνσκι και οι δικαστικές μάχες που ακολούθησαν.

Πέραν των προσωπικών του εκμυστηρεύσεων, ο πρώην πρόεδρος δεν αμέλησε να πλέξει το εγκώμιο της πολιτικής πλευράς της συζύγου του, παρουσιάζοντας την ως τη φιλελεύθερη ηρωίδα της κοινής τους ιστορίας, η οποία έχει πολεμήσει σθεναρά υπέρ των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων, των ατομικών δικαιωμάτων, της διεύρυνσης του συστήματος υγείας και των δικαιωμάτων των αναπήρων και οικονομικά καταπιεσμένων. Τέλος, θέλοντας να ακυρώσει την επικρατούσα εικόνα της συζύγου του, η οποία την παρουσιάζει ως πρόσωπο του πολιτικού κατεστημένου, ο Κλίντον τη χαρακτήρισε «τον σημαντικότερο φορέα αλλαγών που έχει γνωρίσει στη ζωή του», τονίζοντας ότι «αυτή η γυναίκα δεν έχει συμβιβαστεί με το κατεστημένο ποτέ της και σε τίποτα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή