«Στήριξη» 28 τρισ. γιεν ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας

«Στήριξη» 28 τρισ. γιεν ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Αμπε, αιφνιδίασε θετικά με την ανακοίνωση αρκετά γενναιόδωρων μέτρων για τη στήριξη της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο. Με ένα πακέτο στήριξης 28 τρισ. γιεν ή 315 δισ. ευρώ, ο κ. Αμπε εξέπληξε τους οικονομικούς παρατηρητές που προσέβλεπαν σε μέτρα, περίπου, 20 τρισ. γιεν. Το μέγεθος του πακέτου αντανακλά σχεδόν στο 6% της ιαπωνικής οικονομίας και αποτελεί, ίσως, την πρώτη αντίδραση από ηγέτη του ανεπτυγμένου κόσμου στις εκκλήσεις οικονομολόγων για τόνωση της ζήτησης και της ανάπτυξης σε μια συγκυρία πολιτικής αβεβαιότητας και νευρικότητας στις αγορές.

Σε αυτό το στάδιο αναμένεται πια η αντίδραση της Τράπεζας της Ιαπωνίας για να εξακριβώσει κανείς πως θα διαμορφωθεί αυτό το «πάντρεμα» επεκτατικής δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής. Προεξοφλείται, παραδείγματος χάριν, η αύξηση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, όταν η Τράπεζα της Ιαπωνίας ήδη κατέχει το ένα τρίτο των χρεογράφων του ιαπωνικού Δημοσίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ιαπωνίας, οι μηνιαίες αγορές σε κρατικά ομόλογα κυμαίνονται στα 68 δισ. με 103 δισ. ευρώ.

Από το πακέτο των 28 τρισ. γιεν, τα 13 τρισ. γιεν θα είναι «δημοσιονομικά μέτρα», συμπεριλαμβανομένων πιθανώς δαπανών από την κεντρική και τις τοπικές κυβερνήσεις, όπως και δανειοδοτικά προγράμματα.

«Χρειάζεται να λάβουμε μέτρα για τη στήριξη της εγχώριας ζήτησης και για να επανέλθει η οικονομία σε ένα πιο σταθερό μονοπάτι», επισήμανε ο κ. Αμπε σε ομιλία που έδωσε στο νότιο μέρος της Ιαπωνίας. «Το ποσό είναι τόσο μεγάλο, που το συγκεκριμένο πακέτο στήριξης θα έχει μεγάλη επίδραση στην οικονομία. Είναι αδύνατο να δαπανήσει κανείς τόσα πολλά κεφάλαια σε έναν μόνον προϋπολογισμό, οπότε μάλλον θα τεθούν σε εφαρμογή μέσα στα επόμενα χρόνια», σχολιάζει ο Χιρόσι Μιγιαζάκι, υψηλόβαθμος οικονομολόγος στην Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities. Μέχρι και σε βάθος 15ετίας η Ιαπωνία έχει τη δυνατότητα να δανείζεται με αρνητικό επιτόκιο. Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών της Ιαπωνίας διέψευσε πληροφορίες που θέλουν τη χώρα να προχωρά στην έκδοση 50ετούς ομολόγου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή