Ελεύθερος θα αφεθεί ο Τζον Χίνκλεϊ Τζούνιορ

Ελεύθερος θα αφεθεί ο Τζον Χίνκλεϊ Τζούνιορ

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελεύθερος ύστερα από 35 χρόνια θα αφεθεί ο Τζον Χίνκλεϊ Τζούνιορ, ο οποίος τραυμάτισε το 1981 τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν και άλλους τρεις ανθρώπους σε μια απόπειρα δολοφονίας, απόρροια της ψυχικής του νόσου. Αυτό αποφάσισε χθες ομοσπονδιακό δικαστήριο στις ΗΠΑ, με το αιτιολογικό ότι ο 61χρονος σήμερα Χίνκλεϊ δεν αποτελεί κίνδυνο για τον εαυτό του ή άλλους ανθρώπους και γι’ αυτό μπορεί να απελευθερωθεί από την ψυχιατρική κλινική Σαν Ελίζαμπεθ, ακόμη και στις 5 Αυγούστου. Ο Χίνκλεϊ είχε κριθεί αθώος λόγω μειωμένου καταλογισμού, το 1982, για την επίθεση στον Ρέιγκαν. Είχε εξηγήσει τότε ότι το έκανε για να εντυπωσιάσει την ηθοποιό Τζόντι Φόστερ, με την οποία είχε μανία.

«Από το 1983, όταν πραγματοποίησε την τελευταία απόπειρα αυτοκτονίας, δεν έχει επιδείξει συμπτώματα εν ενεργεία ψυχικής νόσου, βίαιη συμπεριφορά και ενδιαφέρον για όπλα, ούτε έχει γνωστοποιήσει αυτοκτονικούς ιδεασμούς», ανέφερε η απόφαση του δικαστή Πολ Φρίντμαν.

Η επίθεση του Χίνκλεϊ στάθηκε αφορμή για την πρώτη αμερικανική νομοθεσία περιορισμού της οπλοκατοχής, που έγινε γνωστή ως νόμος Μπρέιντι, από το όνομα του ακολούθου Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζέιμς Μπρέιντι, ο οποίος επίσης τραυματίστηκε στην επίθεση. Μετά την ανάρρωσή του, ο Μπρέιντι και η σύζυγός του ίδρυσαν οργάνωση που πίεσε και τελικά πέτυχε να ψηφιστεί νόμος για τους ελέγχους καταλληλότητας όσων αγοράζουν όπλα και για την περίοδο αναμονής 5 ημερών από την απόφαση μέχρι την αγορά. Ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε αφότου ο Ρέιγκαν είχε αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο, το 1993.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή