Γέφυρες μεταξύ Γεννηματά και Θεοδωράκη

Γέφυρες μεταξύ Γεννηματά και Θεοδωράκη

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι πρώτες επαφές μεταξύ Χαρ. Τρικούπη και Σεβαστουπόλεως στην προσπάθεια προετοιμασίας του πρώτου ραντεβού μεταξύ της κ. Φώφης Γεννηματά και του κ. Στ. Θεοδωράκη, αλλά και την εξεύρεση κοινών τόπων στην προσπάθεια για τη δρομολόγηση διαδικασιών ενόψει της ανάδειξης νέου επικεφαλής από τη βάση. Τις δύο πλευρές εξακολουθούν να χωρίζουν αρκετά σημαντικές διαφορές, ωστόσο πληροφορίες τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από το Ποτάμι αναγνωρίζουν την πίεση που υπάρχει κυρίως σε επίπεδο βάσης για προώθηση των διαδικασιών. Σε γενικές γραμμές, με βάση το μέχρι σήμερα χρονοδιάγραμμα, η διαδικασία ανάδειξης νέου προέδρου/επικεφαλής από τη βάση τοποθετείται κάπου στον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους. Φυσικά, πιθανές πολιτικές εξελίξεις θα επηρεάσουν αυτό τον σχεδιασμό, ωστόσο πιο σημαντικό για τις δύο πλευρές κρίνεται η μεταξύ τους συμφωνία επί της διαδικασίας.

Οι συζητήσεις θα επηρεαστούν και από τη στάση που τελικά θα τηρήσει ο κ. Γ. Παπανδρέου, συνεργάτες του οποίου τις τελευταίες ημέρες τόνιζαν ότι θα συνεχίσει την αυτόνομη πορεία του με το ΚΙΔΗΣΟ. Πιθανή αλλαγή στάσης του πρώην πρωθυπουργού δεν θα πρέπει να αποκλείεται, καθώς οι συζητήσεις για την Κεντροαριστερά θα εξελιχθούν πιο εντατικά από τον Σεπτέμβριο και έπειτα.

Την άποψή της για τα ενδοκομματικά αλλά και την Κεντροαριστερά εξέφρασε εκ νέου χθες η κ. Γεννηματά σε ομιλία της στα Μουδανιά Χαλκιδικής. Η κ. Γεννηματά άφησε χθες αιχμές προς το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι πριν από έναν χρόνο, όταν ανέλαβε η ίδια την προεδρία του κόμματος, «κυριαρχούσαν στην εικόνα μας τα σημάδια από την πενταετή ταύτισή μας με τις πολιτικές των μνημονίων και την αναγκαστική συγκυβέρνηση με τη Δεξιά». Αναφερόμενη στην Κεντροαριστερά, μίλησε για «ένωση όλων των δυνάμεων του ευρύτερου χώρου χωρίς όρους, προαπαιτούμενα και κεκτημένα». Η κ. Γεννηματά επισήμανε ότι ο νέος πολιτικός φορέας «δεν θα προκύψει με φαντασιώσεις παρθενογένεσης και αναζητήσεις Μεσσία», ενώ τάχθηκε υπέρ «σταθερών βημάτων και δοκιμασμένων σχημάτων» και κατά «μετέωρων αλμάτων στο κενό».

Ο κ. Θεοδωράκης χθες εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ για την κυβερνητική απόφαση να μην παραχωρήσει δικαίωμα ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού. Ανήρτησε στα κοινωνικά δίκτυα φωτογραφία 12 Ελλήνων που κατοικούν σε ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά, Σουηδία και Ελβετία και σχολίασε ότι «τους στερούμε το δικαίωμα να ψηφίσουν στις εκλογές από τις χώρες όπου βρίσκονται. Τα ίδια έκαναν και η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ». Ο κ. Θεοδωράκης επανέλαβε το αίτημά του προς την κυβέρνηση για κατάθεση νόμου με ένα άρθρο που θα ψηφιστεί την άλλη εβδομάδα ή τον Σεπτέμβριο και θα παραχωρεί δικαίωμα ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού. «Ας τολμήσει λοιπόν η συντηρητική κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να κάνει ένα τολμηρό βήμα μπροστά και θα δούμε ποια κόμματα θα πουν “όχι”», κατέληξε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή