Στην 11η θέση η Ελλάδα στα ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά έργα έρευνας

Στην 11η θέση η Ελλάδα στα ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά έργα έρευνας

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύ καλή θέση και κονδύλια με βάση τα πληθυσμιακά μεγέθη έλαβε η χώρα μας ως προς τις συμμετοχές στα ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά έργα έρευνας του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ειδικότερα, με 1.071 συμμετοχές ελληνικών φορέων σε 652 ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά έργα έρευνας, η Ελλάδα έχει επιτύχει χρηματοδότηση ύψους 328,4 εκατ. ευρώ, γεγονός που την κατατάσσει στην 11η θέση μεταξύ των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» καλύπτει την περίοδο 2014 – 2020, με προϋπολογισμό περίπου 80 δισ. ευρώ. Μέχρι σήμερα στο πλαίσιο του «Ορίζοντα 2020» έχουν εγκριθεί συνολικά 8.637 ερευνητικά έργα με συνολική κοινοτική χρηματοδότηση 14.471 εκατ. ευρώ.

Η κοινοτική χρηματοδότηση προς την Ελλάδα αποτελεί το 2,2% της χρηματοδότησης που έχει δοθεί στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. των «28» και η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από χώρες όπως η Φινλανδία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία. Με βάση τον αριθμό συμμετοχών σε εγκεκριμένα έργα στον «Ορίζοντα 2020» η Ελλάδα βρίσκεται στη 10η θέση.

 Η μεγαλύτερη ελληνική συμμετοχή (περίπου το 40% των ελληνικών συμμετοχών και της κοινοτικής χρηματοδότησης) αφορά τον άξονα «Κοινωνικές Προκλήσεις (Societal Challenges)», με ερευνητικά έργα για την αντιμετώπιση σημαντικών κοινωνικών προκλήσεων, στους τομείς της υγείας, της ασφάλειας, του περιβάλλοντος, της ενέργειας κ.ά. 

Οι 10 ελληνικοί φορείς που έχουν επιτύχει τη μεγαλύτερη κοινοτική χρηματοδότηση μέχρι σήμερα στον «Ορίζοντα 2020» είναι το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας, το Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ΕΜΠ, το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ), το ΑΠΘ, το Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας των Επικοινωνιών και της Γνώσης ΑΘΗΝΑ και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή