Η θερινή σύναξη των αστρονόμων

Η θερινή σύναξη των αστρονόμων

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ραντεβού» στις παρυφές του Πάρνωνα δίνουν αύριο Παρασκευή εκατοντάδες ερασιτέχνες αστρονόμοι και απλοί παρατηρητές, που θέλουν να ξεναγηθούν στον κόσμο της αστροπαρατήρησης. Μόλις πέσει η νύχτα και ένα μαύρο πέπλο θα σκεπάσει τον ορίζοντα, θα στηθούν στις καταπράσινες πλαγιές της οροσειράς περίπου 350 τηλεσκόπια, που θα «ταξιδέψουν» μικρούς και μεγάλους σε… άλλους γαλαξίες.

Το βουνό που έχει επιλεγεί για να φιλοξενήσει φέτος περισσότερους από 600 ερασιτέχνες αστρονόμους είναι ο Πάρνωνας. Η επιλογή της τοποθεσίας δεν είναι τυχαία. «Ο Πάρνωνας είναι ένα από τα καλύτερα μέρη παγκοσμίως για την αστροπαρατήρηση. Θεωρείται το Αγιον Ορος της ελληνικής ερασιτεχνικής αστρονομίας γιατί συνδυάζει σκοτεινό ουρανό και ευκολία στην πρόσβαση έως τα 1.420 μέτρα όπου βρίσκεται το καταφύγιο», εξηγεί στην «Κ» ο πρόεδρος της Αστρονομικής Ενωσης Σπάρτης, Παναγιώτης Κατσίχτης.

Οι συμμετέχοντες στην 10η Πανελλήνια Αστροεξόρμηση που θα πραγματοποιηθεί από τις 29 έως τις 31 Ιουλίου θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε workshops, να γνωρίσουν τον τρόπο χρήσης των αστρονομικών οργάνων και να φωτογραφίσουν ουράνια σώματα.

«Τα παιδιά θα αποκτήσουν γνώσεις για τον ουρανό και το περιβάλλον παίρνοντας μέρος σε διαδραστικά παιχνίδια, όπως η κατασκευή αλεξίπτωτου και η εκτόξευση νεροπυραύλων», δηλώνει ο πρόεδρος της Αστρονομικής Εταιρείας Κέρκυρας, Σπύρος Χονδρογιάννης.

Ο «μαραθώνιος» της εξερεύνησης του σύμπαντος, μέσα από την οπτική παρατήρηση, με τηλεσκόπια και την αστροφωτογραφία, θα αρχίζει στις 22.30 το βράδυ και θα ολοκληρώνεται με το πρώτο πρωινό φως της ημέρας.

Εμπειροι ερασιτέχνες αστρονόμοι θα διδάξουν τους συμμετέχοντες πώς να χειρίζονται τα αστρονομικά όργανα και εξαρτήματα, πώς να διαβάζουν τους αστρονομικούς χάρτες και πώς να εντοπίζουν αντικείμενα του νυχτερινού ουρανού, από φωτεινά νεφελώματα και αστρικά σμήνη ώς αμυδρούς γαλαξίες σε αποστάσεις εκατομμυρίων ετών μακριά.

Στο πλαίσιο της φετινής Αστροεξόρμησης έχουν προγραμματιστεί ομιλίες διακεκριμένων επιστημόνων, όπως του επίτιμου προέδρου του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύση Σιμόπουλου και της Κερκυραίας αστροφυσικού Φιόρης-Αναστασίας Μεταλληνού.

«Χάρη στην τεχνική της φωτογράφισης με CCD ή DSLR κάμερες και την επεξεργασία εικόνων, αντλούμε πληροφορίες για ένα νεφέλωμα και υπολογίζουμε την απόσταση μεταξύ δύο αστεριών», προσθέτει ο πρόεδρος της Αστρονομικής Ενωσης Κέρκυρας Σπύρος Χονδρογιάννης.

«Στο παρελθόν έχουν επιλεγεί τοποθεσίες όπως τα Γρεβενά, ο Ελικώνας, ο Γράμμος και η Δίρφη, καθώς το υψηλό υψόμετρο και ο πολύ σκοτεινός ουρανός επιτρέπουν τις καλύτερες παρατηρήσεις και φωτογραφίσεις», σημειώνει από την πλευρά του ο κ. Χονδρογιάννης.

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την Αστροεξόρμηση αποστέλλονται σε διεθνείς οργανισμούς και πανεπιστήμια με αποτέλεσμα ένα «πάντρεμα» πληροφοριών γύρω από το αντικείμενο της αστρονομίας.

«Μέχρι το 2009 συμμετείχαν κάθε χρόνο περίπου 100 άτομα και έκτοτε οι συμμετοχές απογειώθηκαν στις 450. Φέτος οι εγγραφές ξεπερνούν τις 650», προσθέτει ο κ. Κατσίχτης.

«Το μόνο που μπορεί να χαλάσει τη “γιορτή”», προσθέτει, είναι «ο άσχημος καιρός και η φωτορρύπανση». Σενάριο σχεδόν απίθανο, αφού κάθε βράδυ πάνω από τον Πάρνωνα «κρέμονται» περισσότερα από 5.000 αστέρια.

Οι συμμετέχοντες μπορούν να κατασκηνώσουν κάτω από τα δέντρα που βρίσκονται στον χώρο παρατήρησης, να διανυκτερεύσουν στο καταφύγιο του ορειβατικού συλλόγου ΕΟΣ Σπάρτης ή σε ξενώνες κοντινών χωριών. Για την άρτια διοργάνωση της εξόρμησης έχουν επιστρατευτεί 44 εθελοντές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή