Στα άδυτα της Αθήνας

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ειδησεογραφία για την Αθήνα, έτσι όπως διοχετεύεται στα διεθνή δίκτυα τα τελευταία χρόνια, σπανίως έχει θέμα που αποκλίνει από τα αναμενόμενα. Και όχι μόνο σπανίως αποκλίνει, αλλά τείνει να δημιουργήσει ένα νέο στερεότυπο για την Αθήνα, που συνδέεται στο διεθνές υποσυνείδητο πλέον με την κρίση και τους πρόσφυγες. Αδικο, ασφαλώς, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Τους τελευταίους μήνες μόνο το άνοιγμα του κενού ΕΜΣΤ για τους δημοσιογράφους και το νέο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος απασχόλησαν ώς ένα σημείο τα διεθνή ΜΜΕ.

Οταν όμως υπάρχει θέμα που συνδέεται με την αρχαία Αθήνα, τα πράγματα διαφέρουν. Στις αποθήκες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου υπάρχουν περί τις 200.000 αρχαία αντικείμενα, θραύσματα και έργα τέχνης, που περιοδικά ελάχιστα μόνο βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Είναι επιδίωξη της διευθύντριας του μουσείου, Μαρίας Λαγογιάννη, να υπάρχει διαφάνεια στις αποθήκες, ούτως ώστε τα χιλιάδες εκθέματα να μπορεί, ώς ένα σημείο, να τα γνωρίσει το κοινό. Είναι σημαντικό που το μείζον αυτό θέμα περνάει σταδιακά στον δημόσιο διάλογο και τα διεθνή μέσα έστειλαν φωτογραφικό υλικό από τις αποθήκες του μουσείου.

Είναι βεβαίως μια παλιά συζήτηση. Η αξιοποίηση των ευρημάτων που φυλάσσονται στις αποθήκες, ανάμεσα στα οποία υπάρχουν και μοναδικά αριστουργήματα, είχε γεννήσει και την ιδέα της πρώην γενικής γραμματέως του ΥΠΠΟ Λίνας Μενδώνη για τη δημιουργία του Μουσείου των Αθηνών στην Ακαδημία Πλάτωνος. Το θέμα είναι ότι η αξιοποίηση των αποθηκών μπορεί να ευεργετήσει την κοινωνία, την οικονομία και τον τουρισμό πολλαπλώς. Δεν είναι τυχαίο που το θέμα διακινήθηκε από τα διεθνή ΜΜΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή