Πτώση 98% στα κέρδη της Deutsche Bank

Πτώση 98% στα κέρδη της Deutsche Bank

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα άσχημα αποτελέσματα που κατέγραψαν πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες στη διάρκεια του β΄ τριμήνου επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες πολλών επενδυτών για τις προοπτικές των ευρωπαϊκών τραπεζών σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων δανεισμού και χαμηλής ανάπτυξης. H Deutsche Bank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, ανακοίνωσε χθες μείωση της καθαρής κερδοφορίας της το β΄ τρίμηνο κατά 98% στα 18 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, η Banca Monte dei Paschi, τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, καταβάλει αγωνιώδεις προσπάθειες ώστε να εξασφαλίσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 5 δισ. ευρώ ενόψει των ευρωπαϊκών τραπεζικών δοκιμασιών αντοχής, των οποίων τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Παρασκευή το βράδυ.

Η διοίκηση της Deutsche Bank αναγνώρισε χθες ότι πιθανότατα θα χρειαστούν ακόμη πιο σκληρά μέτρα μείωσης του κόστους λειτουργίας της, αφότου ανακοίνωσε πολύ μεγάλη μείωση κερδών για το β΄ τρίμηνο του 2016. «Αν εξακολουθήσει να υπάρχει το ασθενές οικονομικό περιβάλλον, θα πρέπει να γίνουμε ακόμη πιο φιλόδοξοι όσον αφορά τον χρόνο και την ένταση της αναδιάρθρωσής μας», παραδέχθηκε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της D.B., κ. Τζον Κράιαν. Τα καθαρά έσοδα της Deutsche Bank μειώθηκαν κατά 19% στα 7,39 δισ. ευρώ στη διάρκεια του β΄ τριμήνου. Ο κ. Κράιαν, στον ένα χρόνο αφότου ανέλαβε την ηγεσία της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, έχει αρχίσει να περικόπτει την έκθεση της τράπεζας σε επενδύσεις και πελάτες που κρύβουν σημαντικό ρίσκο, έχει «παγώσει» την καταβολή μερίσματος και έχει απολύσει περίπου 9.000 υπάλληλους στην προσπάθειά του να ενισχύσει την κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας. Ωστόσο, ο δείκτης ιδίων κεφαλαίων της D.B. διαμορφώθηκε στο 10,8% στα τέλη του β΄ τριμήνου, από 10,7% το προηγούμενο τρίμηνο και απέχει πολύ από το 12,5% όπου θα πρέπει να βρεθεί στα τέλη του 2018.

Πολλοί οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως η τράπεζα θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τα επόμενα τρίμηνα. «Η πτώση των εσόδων μαρτυρά ότι η Deutsche Bank αναγκάζεται να λειτουργήσει σε πραγματικά δύσκολο περιβάλλον, τη στιγμή που εκτελεί την αναδιάρθρωσή της», εξηγεί στο Bloomberg ο Κρις Γουίλερ, αναλυτής της Atlantic Equities. Η μετοχή της D.B. υποχωρούσε χθες το απόγευμα κατά 2,45%, ενώ από την αρχή του έτους έχει υποχωρήσει κατά σχεδόν 45%.

Η Santander, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας, ανακοίνωσε και αυτή χθες μεγάλη πτώση κερδών το β΄ τρίμηνο. Συγκεκριμένα, η καθαρή κερδοφορία της μειώθηκε κατά 50% στα 1,28 δισ. ευρώ και ο δείκτης ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο 10,36% με τη διοίκησή της να επαναλαμβάνει ότι αναμένεται να πετύχει τον στόχο άνω του 11% έως το 2018.

Ωστόσο, είναι το ιταλικό τραπεζικό σύστημα και ιδιαίτερα η Monte Paschi, το οποίο έχει βρεθεί στο επίκεντρο της ανησυχίας πολλών επενδυτών και της ιταλικής κυβέρνησης εξαιτίας του μεγάλου ύψους μη εξυπηρετούμενων δανείων που διαθέτει. Χθες, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, κ. Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκοί κανόνες παρέχουν αρκετά περιθώρια ώστε να μη χρειαστεί να «κουρευτούν» οι πιστωτές τραπεζών στην περίπτωση διάσωσης μιας τράπεζας με κρατικά χρήματα, ενδεχόμενο το οποίο απειλεί τη Monte Paschi αν δεν καταφέρει να διασφαλίσει κεφάλαια από ιδιώτες.

Πριν ξημερώσει η Δευτέρα

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η διοίκηση της τράπεζας προσπαθούσε, χθες, να εξασφαλίσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 5 δισ. ευρώ από διεθνείς τράπεζες, στις οποίες περιλαμβάνονται οι Goldman Sachs, Morgan Stanley, Bank of America κ.α. Ιδανικά η Monte Paschi θα ήθελε να ολοκληρώσει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου πριν από την ανακοίνωση των στρες τεστ ή στη χειρότερη περίπτωση προτού ανοίξουν οι αγορές την ερχόμενη Δευτέρα. Η μετοχή της ενισχυόταν χθες το απόγευμα κατά 4,39%, ωστόσο από την αρχή του χρόνου έχει υποχωρήσει κατά 76,45%.

Τέλος, υπάρχει και η περίπτωση των πορτογαλικών τραπεζών με τη Moody’s να προειδοποιεί χθες ότι είναι από τις πιο αδύναμες κεφαλαιακά και ότι σύντομα θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα. Το θέμα είναι τα πολλά «κόκκινα» δάνεια που έχουν και η χαμηλή κερδοφορία. Κατά τη Moody’s εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση της Caixa General, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Πορτογαλίας, ενώ μπορεί να αποδειχθούν λιγότερα τα έσοδα από την πώληση της Novo Banco. Συνεπώς, υπάρχει η πιθανότητα η Πορτογαλία να χρειαστεί νέο πρόγραμμα διάσωσης αν επιδεινωθεί το πρόβλημα με τις τράπεζές της, καταλήγει η Moody’s.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή