Σημείο τριβής οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια

Σημείο τριβής οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενδοκυβερνητική κρίση παραλίγο να ξεσπάσει χθες, με αφορμή τις αλλαγές που έρχονται στα ειδικά μισθολόγια. Δημοσίευμα έκανε λόγο για πρόταση του υπ. Οικονομικών προς το υπ. Αμυνας που προέβλεπε –όπως αναφερόταν– σημαντικές περικοπές στις αποδοχές των ενστόλων. Μάλιστα, η πρόταση του υπ. Οικονομικών φέρεται να είχε θέσει ως στόχο την εξοικονόμηση 300 εκατ. ευρώ από τις περικοπές αυτές. Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο διέψευσε τις εν λόγω αναφορές, με στελέχη του να υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια θα έχουν δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα, ενώ, ακόμη κι αν προκύψουν μειώσεις στις αποδοχές των ενστόλων, αυτές θα καλυφθούν από την προσωπική διαφορά, όπως και στο ενιαίο μισθολόγιο. Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση για τις αλλαγές που θα πρέπει να συμφωνηθούν τον Σεπτέμβριο έχει ανοίξει και η χθεσινή παρ’ ολίγον κρίση υποδεικνύει ότι θα υπάρξουν τριβές μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων προσεχώς.

Σήμερα επιστρέφει από το Μπακού στην Αθήνα ο επικεφαλής της Socar Hellas, Ανάρ Μαμάντοφ και αναμένεται να διαφανεί ποια στάση θα κρατήσει η αζέρικη εταιρεία σε ό,τι αφορά την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ. Οι Αζέροι δεν έχουν κρύψει τη δυσαρέσκειά τους από τη μονομερή απόφαση του κ. Σκουρλέτη να μειώσει τα τέλη δικτύου φυσικού αερίου που αποτελούν τα έσοδα του ΔΕΣΦΑ. Μετά την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας κάλεσαν τον κ. Μαμάντοφ στο Μπακού. Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει σίγουρα στο τέλος Αυγούστου, οπότε λήγει η εγγυητική επιστολή που έχει καταθέσει η Socar. Αν δεν την ανανεώσει, η πώληση του ΔΕΣΦΑ στους Αζέρους, που «σέρνεται» από τον Ιούνιο του 2013, ματαιώνεται οριστικά.

320 εκατ. ευρώ για επενδύσεις

Δύο νέες αιτήσεις χρηματοδότησης, σχετικές με την Ελλάδα, ενέκρινε το διοικητικό της EIB στις 19/7. Η πρώτη αφορά τον εκσυγχρονισμό των περιφερειακών αεροδρομίων που πρόσφατα ανέλαβε η Fraport σε συνεργασία με τον όμιλο Κοπελούζου. Η χρηματοδότηση ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ σε σύνολο επενδύσεων 400 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη χρηματοδότηση αφορά το επενδυτικό κεφάλαιο Diorama που δημιούργησε ο επιχειρηματίας Δημ. Δασκαλόπουλος. Η χρηματοδότηση ανέρχεται στα 20 εκατ. ευρώ σε σύνολο επενδύσεων που δεν ανακοινώθηκε. Και οι δύο εγκρίσεις γίνονται στο πλαίσιο του πακέτου Γιούνκερ, με στόχο την ενίσχυση στρατηγικού χαρακτήρα επενδύσεων στην Ε.Ε.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τη «Μαρινόπουλος»

Συγκρατημένα αισιόδοξος για την τύχη της εταιρείας Μαρινόπουλος εμφανίσθηκε χθες ο υπουργός Οικονομίας. Παράλληλα, ο υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι συζητήσεις γίνονται όχι μόνο με τη «Σκλαβενίτης», αλλά και με άλλους επενδυτές. Ερωτηθείς, λοιπόν, για το εάν η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει κάποιο σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης σε ενδεχόμενη κατάρρευση της «Μαρινόπουλος», ο κ. Σταθάκης απάντησε: «Θεωρούμε ότι υπάρχουν περιθώρια και δυνατότητες να υπάρξει θετική κατάληξη στον κύκλο των διαπραγματεύσεων, που περιλαμβάνει τις τράπεζες, την εταιρεία και πιθανόν νέους επενδυτές στην εταιρεία».

Ο πρόεδρος της Eurobank στο Hellenic Advisory Board

Τη θέση του προέδρου στο νεοσύστατο Hellenic Advisory Board του South East European Studies at Oxford (SEESOX), St Antony’s College του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, στο πλαίσιο του Νέου Ερευνητικού Προγράμματος «The Greek Diaspora Studies Programme» ανέλαβε ο πρόεδρος της Eurobank, κ. Νικόλαος Καραμούζης (φωτ.). Το συμβούλιο θα απαρτίζεται από διακεκριμένες προσωπικότητες, εκπροσώπους των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων, θεσμών και φορέων υψηλού κύρους με σημαντικό ρόλο στην οικονομία της χώρας. Το νέο ερευνητικό πρόγραμμα εστιάζει στη διάδραση της ελληνικής διασποράς με τη σημερινή Ελλάδα της κρίσης, αλλά και τη μελλοντική Ελλάδα της ανάκαμψης, μέσα στο περιβάλλον της παγκοσμιοποίησης. Σκοπός του Hellenic Advisory Board είναι η προώθηση των δραστηριοτήτων και του ακαδημαϊκού έργου του προγράμματος, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ελληνική διασπορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή