Η αριστερή ισλαμοφοβία

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την επίθεση αυτοκτονίας ενός νεαρού αιτούντος άσυλο σε μουσική συναυλία στο Ανσμπαχ της Βαυαρίας, που απέτυχε να συμπαρασύρει στον θάνατο άλλους ανθρώπους επειδή ο δράστης δεν είχε εισιτήριο και πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό μακριά από το συγκεντρωμένο πλήθος, η Σάρα Βάγκενκνεχτ, στέλεχος του γερμανικού κόμματος της Αριστεράς, δήλωσε: «Η υποδοχή και ενσωμάτωση μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών συνδέεται με σοβαρά προβλήματα και είναι πολύ δυσκολότερη από το ελαφρόμυαλο “Θα τα καταφέρουμε” της Μέρκελ, με το οποίο θέλησε να μας πείσει το περασμένο φθινόπωρο». Oι αντιδράσεις –και μέσα στο ίδιο της το κόμμα– ήταν οξύτατες. Γιατί αυτό που εκφράζει στην πραγματικότητα η γνωστή πολιτικός είναι μια συγκεκαλυμμένη ισλαμοφοβία, ενδεδυμένη με έναν αριστερό λαϊκισμό. Δεν υπάρχει πιο απλουστευτικό επιχείρημα από τη στοχοποίηση των προσφύγων για το μπαράζ επιθέσεων, το οποίο – συμπτωματικά– σημειώθηκε σε διάστημα μίας εβδομάδας. Η πολτοποίηση άσχετων μεταξύ τους περιστατικών εξυπηρετεί από τη μία την ξενοφοβική «Εναλλακτική για τη Γερμανία», που χθες διατύπωσε πρόταση ανάλογη με αυτήν του Ντόναλντ Τραμπ (αναστολή της παροχής ασύλου σε μουσουλμάνους) και από την άλλη το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο φιλοδοξεί να σπείρει τον τρόμο στην Ευρώπη για να ισοσκελίσει τις απώλειες εδαφών στο Ιράκ και τη Συρία. Γι’ αυτό, άλλωστε, η οργάνωση σπεύδει να υιοθετήσει όλες τις φονικές ενέργειες που πραγματοποιούνται είτε στο όνομά της, είτε ερήμην της.

Το αμόκ στο Μόναχο την Παρασκευή 25 Ιουλίου έγινε από έναν Γερμανοϊρανό, που είχε ως πρότυπο τον ακροδεξιό παράφρονα Αντερς Μπρέιβικ και τα θύματά του ήταν κυρίως μετανάστες δεύτερης γενιάς. H επίθεση του 21χρονου Σύρου πρόσφυγα εναντίον μίας 45χρονης Πολωνέζας στο Ρόιτλινγκεν της Βάδης Βυρτεμβέργης ήταν έγκλημα πάθους. Ο ασυνόδευτος Αφγανός, που τραυμάτισε πέντε ανθρώπους σε τρένο κοντά στο Βίρτσμπουργκ, έμοιαζε πλήρως ενσωματωμένος στη γερμανική κοινωνία. Ζούσε υπό την κηδεμονία μιας οικογένειας, είχε άδεια παραμονής, έκανε την πρακτική του και σύντομα επρόκειτο να προσληφθεί. Στον αντίποδα ο δράστης της επίθεσης αυτοκτονίας στο Ανσμπαχ αναμενόταν να απελαθεί στη Βουλγαρία, όπου είχε κακοποιηθεί επί μακρόν ως κρατούμενος.

Οι γενικεύσεις είναι, λοιπόν, ατυχείς. Οπως και η προσπάθεια σύνδεσης εντελώς διαφορετικών περιστατικών που ομογενοποιούνται υπό την φιλόξενη αιγίδα του Ισλαμικού Κράτους. «Το δίκαιο για το άσυλο δεν είναι αντικείμενο συζήτησης ή διαπραγμάτευσης», ήταν η κατηγορηματική στάση των σοσιαλδημοκρατών, εταίρων της Μέρκελ στην κυβέρνηση. Οντως: η (από τα δεξιά) κριτική στην καγκελάριο Μέρκελ και μάλιστα από αριστερούς πολιτικούς απλώς νομιμοποιεί την πολιτική και ρητορική της ξενοφοβικής «Εναλλακτικής για τη Γερμανία». Και καθιστά mainstream τη μισαλλοδοξία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή