Επίθεση από τους «53+» στον Ν. Τόσκα

Επίθεση από τους «53+» στον Ν. Τόσκα

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ουδέν σχόλιον» ήταν το… σχόλιο του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, χθες, για το μέτωπο που έχει διαμορφωθεί ανάμεσα στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και στον ΣΥΡΙΖΑ, με επίκεντρο την αστυνομική επιχείρηση στη Θεσσαλονίκη για εκκένωση κατειλημμένων κτιρίων. Είναι σαφής η επιλογή του Μαξίμου να μην πάρει θέση στην αντιπαράθεση, προσδοκώντας σε εκτόνωση της έντασης που έχει συσσωρευθεί και κλιμακώθηκε χθες, καθώς εμφατικά παρενέβησαν στη συζήτηση οι «53+». «Εμείς, από την πλευρά μας, έχουμε διαλέξει. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να νικήσουν η αλληλεγγύη, η ανεκτικότητα και η δημοκρατία. Οσοι δικαιολογούν το χθεσινό χτύπημα σε “αλληλέγγυους” και χώρους φιλοξενίας προσφύγων θα μας βρουν απέναντί τους. Είναι αυτονόητο δε ότι οι διώξεις των “αλληλέγγυων” θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα», επισημαίνουν σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα τους commonality.gr. Είχε προηγηθεί η δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη (ρ/σ Στο Κόκκινο) ότι «φυσικά και καλύπτω αυτήν την ενέργεια (σ.σ.: την αστυνομική επιχείρηση)», για να προσθέσει πως «δεν κάνει ο καθένας ό,τι θέλει». Ουσιαστικά, πήρε θέση υπέρ των αστυνομικών αρχών έναντι της προχθεσινής ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ κατά της αστυνομικής επέμβασης στη Θεσσαλονίκη, με το επιχείρημα ότι «η ποινικοποίηση εγχειρημάτων αλληλεγγύης συνιστά πρακτική που δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς».

Η παρέμβαση των «53+» και η αποκήρυξη όσων δικαιολογούν τις επιχειρήσεις εκκένωσης των κατειλημμένων κτιρίων πρωτίστως στρέφονται κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, που δημοσίως ανέλαβε να παράσχει στους υφισταμένους του πολιτική κάλυψη. Εντύπωση προκαλεί, ασφαλώς, η επιλογή των «53+» να προκαταλάβουν την περαιτέρω εξέλιξη της υπόθεσης, ζητώντας, ουσιαστικά, να σταματήσει οποιαδήποτε δικαστική διαδικασία για τους καταληψίες που οδηγήθηκαν ενώπιον των δικαστικών αρχών.

Επιπλέον, η ισχυρότερη εσωκομματική ομαδοποίηση στον ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να πάρει θέση έναντι αυτού που διαβλέπει ως γενικότερη στροφή της κυβερνητικής πολιτικής στο δόγμα «νόμος και τάξη». «Η χρήση του δόγματος “νόμος και τάξη”, εργαλείο διακυβέρνησης από τις δυνάμεις του παλιού πολιτικού συστήματος, μας γυρίζει στην περίοδο κυριαρχίας της γραμμής Δένδια. Η επαναφορά, έστω και στο ελάχιστο, της κατασταλτικής αντίληψης της πολιτικής Δένδια, που τόσο πλήγωσε τη δημοκρατική λειτουργία στη χώρα και εμπόδισε την έκφραση της κοινωνικής χειραφέτησής της, θα αποτελούσε θεμελιώδες σφάλμα της κυβέρνησης και θα ήταν φυσικά αδύνατο να γίνει ανεκτό από τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και όλους όσοι τόσα χρόνια συμπορεύονται μαζί του στο πολιτικό και κοινωνικό πεδίο». Στο «κάδρο» βάζουν και θρησκευτικούς παράγοντες, αναφέρονται ονομαστικά στον μητροπολίτη Ανθιμο και υπογραμμίζουν: «Ας το κατανοήσουν οι αρμόδιοι πολιτειακοί και θρησκευτικοί παράγοντες πως η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη θεσμική αλληλεγγύη που επιδείχθηκε ώς τώρα αποτελεί μια πολιτική παρακαταθήκη που δεν θα απεμπολήσουμε».

Η εικόνα περιπλέκεται ακόμα περισσότερο από την παρέμβαση της κίνησης «Πράττω», του πολιτικού «οχήματος» από το οποίο προέρχονται ο κ. Τόσκας και ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς. «Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, αντί να ασχολείται με την επέμβαση του διοικητή της ΤτΕ για την Τράπεζα Αττικής, ασχολείται με τον αναπληρωτή υπ. Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα, ο οποίος επιτελεί έργο στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής, που του έχει αναθέσει ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του «Πράττω», που παρέχει πλήρη κάλυψη και στήριξη στον υπουργό ΠΡΟΠΟ.

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο υπ. Επικρατείας Νίκος Παππάς τόνισε ότι η διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος και «πολύ πριν από το τέλος Αυγούστου θα έχουμε τη δημοπρασία». Αφησε επίσης αιχμές κατά του κ. Στουρνάρα, λέγοντας ότι έχει υπάρξει «όχι επιτυχημένος» υπουργός Οικονομικών του κ. Σαμαρά και πρόσθεσε ότι θα έπρεπε να τοποθετείται με την υπογραφή του και όχι μέσω διαρροών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή