Η Χίλαρι αποδέχθηκε το χρίσμα

Η Χίλαρι αποδέχθηκε το χρίσμα

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κορύφωση του συνεδρίου έφερε ο καταληκτικός λόγος της Χίλαρι Κλίντον, με τον οποίο η πρώην Πρώτη Κυρία αποδέχθηκε την υποψηφιότητα για την προεδρία και παρουσίασε τον εαυτό της ως τον σταθερό ηγέτη που χρειάζονται οι ΗΠΑ σε μια φάση ενδοσκόπησης και προβληματισμού. Εκφωνώντας τον μεγαλύτερο σε διάρκεια λόγο της πολιτικής της καριέρας, η Χίλαρι Κλίντον ακολούθησε το μοτίβο της χθεσινής ομιλίας του Μπαράκ Ομπάμα, παρουσιάζοντας μια φωτεινή και αισιόδοξη εικόνα της Αμερικής, εκ διαμέτρου αντίθετη με την περιγραφή μιας χώρας σε κρίση της αντίστοιχης ομιλίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τις περισσότερες ομιλίες της Τετάρτης, η πρώην υπουργός Εξωτερικών υπερθεμάτισε τους κινδύνους που ενέχει για τις ΗΠΑ η εκλογή του Τραμπ στην προεδρία, παρουσιάζοντάς τον ως απειλή για τη χώρα. «Δεν μπορείς να εμπιστευθείς πυρηνικά όπλα σε έναν άνθρωπο που μπορεί να δελεαστεί από μια κοινοποίηση στο Twitter», ανέφερε.

Η επιχειρούμενη απομυθοποίηση του μεγιστάνα, η οποία κορυφώθηκε την Πέμπτη με τον λόγο της Κλίντον, είχε ως κύριο στόχο της την προσέγγιση των αναποφάσιστων Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων, οι οποίοι ανησυχούν για τη δημαγωγική στάση του Τραμπ και τις αμφιλεγόμενες θέσεις του σχετικά με την εξωτερική πολιτική. Την τελευταία ημέρα του συνεδρίου συνέβαλαν σε αυτή την προσπάθεια και υποστηρικτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, οι οποίοι στις επερχόμενες εκλογές θα στηρίξουν την υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον. «Ηξερα τον Ρόναλντ Ρέιγκαν. Εργάστηκα για τον Ρόναλντ Ρέιγκαν. Ντόναλντ Τραμπ δεν είσαι Ρόναλντ Ρέιγκαν!» ανέφερε το βράδυ της Πέμπτης ο Ντογκ Ελμετς, πρώην μέλος της κυβέρνησης Ρέιγκαν και υποστηρικτής σήμερα της Χίλαρι Κλίντον, τονίζοντας ότι «αυτήν τη χρονιά θα ψηφίσω Δημοκρατικούς για πρώτη φορά».

Προσπαθώντας να πλησιάσει τους Ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους και από άλλες οδούς, η πρώην ΥΠΕΞ εξύμνησε τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή της Αριζόνας και πρώην υποψήφιο για την προεδρία Τζον Μακέιν ως ήρωα πολέμου, ενώ έπλεξε και το εγκώμιο του γιου του κυβερνήτη της Ιντιάνα και αντιπροέδρου της υποψηφιότητας Τραμπ Μάικ Πενς, δίνοντας έμφαση στη θητεία του στις ένοπλες δυνάμεις. «Θα είμαι η πρόεδρος των Δημοκρατικών, των Ρεπουμπλικανών και των ανεξαρτήτων», δήλωσε η πρώην Πρώτη Κυρία κατά τη διάρκεια της ομιλίας της. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης προσπάθειας, η τελευταία βραδιά του συνεδρίου θύμιζε περισσότερο παραδοσιακό συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος παρά του Δημοκρατικού, με πολλές ομιλίες αξιωματικών του στρατού και της αστυνομίας, οι όποιοι έκαναν συχνές αναφορές στο θρησκευτικό αίσθημα και στον πατριωτισμό. Σημαντικότερη ήταν η ομιλία του απόστρατου στρατηγού και πρώην υποδιοικητή των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στη Μέση Ανατολή Τζον Αλεν, ο οποίος χαρακτήρισε την Κλίντον «το είδος αρχιστράτηγου που χρειάζεται η Αμερική», προσθέτοντας ότι υπό την ηγεσία της «οι διεθνείς μας σχέσεις δεν θα υποβαθμιστούν στο επίπεδο επιχειρηματικών συναλλαγών» και «οι ένοπλες δυνάμεις δεν θα μετατραπούν σε μέσο τυραννίας».

Οπως επιχείρησε ο σύζυγός της την Τρίτη, η Χίλαρι Κλίντον προσπάθησε να παρουσιάσει εκ νέου την προσωπικότητά της στο αμερικανικό κοινό και να ανατρέψει την επικρατούσα αρνητική εικόνα για το πρόσωπό της. «Ξέρω ότι κάποιοι άνθρωποι δεν ξέρουν τι να πιστέψουν για μένα, γι’ αυτό αφήστε με να σας εξηγήσω. Κανένα μέλος της οικογένειας από την όποια προέρχομαι δεν έχει τοποθετήσει το όνομά του σε μεγάλα κτίρια», ανέφερε η Κλίντον, κάνοντας σαφή υπαινιγμό στα κτίρια που φέρουν το όνομα του Τραμπ.

Στη συνέχεια, αναφερόμενη με ξεκάθαρο τρόπο στους στόχους που θέλει να επιτύχει αν εκλεγεί, η υποψήφια πρόεδρος αντιπαρέβαλε το αισιόδοξο και φορτωμένο με πολιτικές προτάσεις μήνυμά της με την απαισιόδοξη και συγκεχυμένη ομιλία του Τραμπ την προηγούμενη Πέμπτη. «Σας προσφέρει υποσχέσεις κενές νοήματος. Εμείς τι σας προσφέρουμε; Μια τολμηρή ατζέντα για τη βελτίωση της διαβίωσης των ανθρώπων όλης της χώρας, για να είστε ασφαλείς, να έχετε καλές δουλειές και να δώσετε στα παιδιά σας τις ευκαιρίες που τους αξίζουν», ανέφερε συγκεκριμένα, τονίζοντας ότι «η επιλογή είναι ξεκάθαρη». Επιπλέον, σε μια ξεκάθαρη κίνηση ενότητας, η Χίλαρι Κλίντον απευθύνθηκε στον Μπέρνι Σάντερς και τους υποστηρικτές του, λέγοντας τους ότι «θέλω να ξέρετε ότι σας άκουσα. Ο σκοπός σας είναι και δικός μας σκοπός».

Ο λόγος της Κλίντον δεν έμεινε ασχολίαστος από την καμπάνια του αντιπάλου της, σύμφωνα με την οποία η πρώην Πρώτη Κυρία περιέγραψε «ένα φανταστικό σύμπαν» και όχι την πραγματικότητα, εκφωνώντας έναν λόγο αποτελούμενο από κλισέ και ανακυκλωμένη ρητορική, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το βράδυ της ομιλίας ότι δεν πρόκειται να πάει σπίτι του για να παρακολουθήσει αυτό «το χάλι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή