Αναδίπλωση για τις απευθείας αναθέσεις συμβάσεων

Αναδίπλωση για τις απευθείας αναθέσεις συμβάσεων

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην απόσυρση των επίμαχων διατάξεων, που περιλαμβάνονταν στο νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις και επέτρεπαν τις απευθείας αναθέσεις σε συμβάσεις μεγάλης αξίας μέσω του τεχνάσματος της κατάτμησης αυτών, προχώρησε χθες ο υπουργός Οικονομίας. Το θέμα είχε αναδείξει η «Κ» στο φύλλο της 27ης Ιουλίου 2016, ενώ χθες κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής διατυπώθηκαν ενστάσεις κυρίως από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, αλλά και από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Υπενθυμίζεται ότι στο άρθρο 118 του υπό συζήτηση νομοσχεδίου προβλεπόταν ότι αν και η προσφυγή στη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης επιτρέπεται όταν η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης είναι ίση ή κατώτερη από το ποσό των 20.000 ευρώ, μπορεί να επιτρέπεται για την ανάθεση τμήματος ή τμημάτων σύμβασης της οποίας η αξία είναι μεγαλύτερη, εφόσον η συνολική εκτιμώμενη αξία των συγκεκριμένων τμημάτων δεν υπερβαίνει το παραπάνω ποσό ούτε το 20% της συνολικής αξίας όλων των τμημάτων της σύμβασης. Στο άρθρο 117 προβλεπόταν ότι, αν και η προσφυγή στη διαδικασία του συνοπτικού (πρόχειρου) διαγωνισμού επιτρέπεται όταν η αξία της σύμβασης είναι ίση ή κατώτερη από το ποσό των 60.000 ευρώ, μπορεί να επιτραπεί για ανάθεση τμήματος ή τμημάτων σύμβασης μεγαλύτερης αξίας. Προϋπόθεση είναι η συνολική εκτιμώμενη αξία των τμημάτων να μην υπερβαίνει τα 60.000 ευρώ ούτε το 20% της συνολικής αξίας όλων των τμημάτων της σύμβασης.

Οι τροποποιήσεις στις οποίες προχώρησε χθες ο κ. Σταθάκης προβλέπουν τη διατήρηση των διαδικασιών της απευθείας ανάθεσης και του συνοπτικού διαγωνισμού για τις συμβάσεις κάτω των 20.000 ευρώ και των 60.000 ευρώ αντιστοίχως (κάτι άλλωστε που προβλέπει και η κοινοτική νομοθεσία για τις λεγόμενες συμβάσεις κάτω των ορίων), όχι όμως και τη χρήση των διαδικασιών αυτών για τμήματα συμβάσεων μεγαλύτερης αξίας.

Για δικαίωση όσων υπερασπίζονται μέχρι κεραίας το συμφέρον του Ελληνα φορολογούμενου έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του ο υπεύθυνος του Τομέα Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Υποδομών της κοινοβουλευτικής ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Γιάννης Μανιάτης. «Η κυβέρνηση αποπειράθηκε να καταστρατηγήσει την ουσία του δικαίου περί δημοσίων συμβάσεων και να παραπλανήσει την ελληνική Βουλή» προσθέτει ο κ. Μανιάτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή