«Στα μαχαίρια» Πατούλης – Δούρου

«Στα μαχαίρια» Πατούλης – Δούρου

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόλεμος ξέσπασε ανάμεσα στον πρόεδρο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) Γιώργο Πατούλη και στην περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική.

Η δημόσια κόντρα ξεκίνησε όταν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, έπειτα από συνάντηση που είχε χθες το πρωί με τον υπουργό Εσωτερικών Π. Κουρουμπλή και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, αρμόδιο Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Ευάγγελο Καπετάνιο, δήλωσε ότι πρόεδρος του Ειδικού Διαβαθμιδικού Σύνδεσμου Νομού Αττικής (του συνδέσμου των δήμων για τη διαχείριση των απορριμμάτων) πρέπει να είναι πρόσωπο που θα προέρχεται από τους δήμους και όχι ο εκάστοτε περιφερειάρχης Αττικής. «Οι δήμοι είναι αυτοί που έχουν την ευθύνη για την αποκομιδή των απορριμμάτων, το κόστος της οποίας πληρώνουν οι δημότες και γι’ αυτό πρέπει οι δήμοι να είναι και αυτοί που θα έχουν τον πρώτο λόγο και την κύρια ευθύνη για τη διαχείρισή τους», σημείωσε ο Γ. Πατούλης και προσέθεσε ότι «η θεσμική αρμοδιότητα στη διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη ευθύνη της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης».

Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ σήμερα είναι η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, θέση που κατέχει σύμφωνα με τη νομοθεσία που προϋπήρχε της εκλογής της. Από την άλλη, μόνο στην Αττική ο εκάστοτε περιφερειάρχης είναι πρόεδρος του φορέα διαχείρισης απορριμμάτων. Σε όλες τις άλλες διοικητικές περιφέρειες της χώρας έχουν συσταθεί ΦΟΣΔΑ (Περιφερειακός Σύνδεσμος Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων), όπου πρόεδρος είναι ένας εκ των δημάρχων της συγκεκριμένης Περιφέρειας. Από την άλλη, είναι φανερό ότι ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ διεκδικεί για τους δήμους και θεσμική εκπροσώπηση στη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής εφόσον έχουν εκ της νομοθεσίας επωμισθεί αρμοδιότητες.

Η Ρένα Δούρου, μετά την αντίδραση Πατούλη, ζήτησε από τους δημάρχους της Αττικής να πάρουν θέση υπέρ ή κατά του προέδρου της ΚΕΔΕ, μεταφέροντας ωστόσο τη διαμάχη στον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων και στην απόφαση της Περιφέρειας να καταργήσει τον προηγούμενο περιφερειακό σχεδιασμό. Κατόπιν, συγκεκριμένο σχέδιο για τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική ζήτησε με τη σειρά του και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ. «Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής είναι πολύ σοβαρό, αφορά τις ζωές και την υγεία εκατομμυρίων κατοίκων του Λεκανοπεδίου. Το χρηματοδοτούν από το υστέρημά τους οι πολίτες. Δεν έχει κανένας το δικαίωμα για λόγους μικροπολιτικής σκοπιμότητας να παίζει με τον πολιτικό χρόνο και να αναβάλλει τη λήψη αποφάσεων και τη δρομολόγηση λύσεων», τόνισε ο κ. Πατούλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή